Kiilusilmäisyyttä
Olen joskus ennenkin sanonut, että sanoilla ei pelkästään kuvata todellisuutta, vaan sitä muokataan ja jopa luodaan niillä. Tätä sanotaan propagandaksi, ja se uppoaa hyvin niihin, jotka ammentavat sivistyksensä ja tietonsa politiikasta lähinnä iltapäivälehtien sivuilta. Kun lehdille mieleinen poliitikko lanseeraa uuden termin, niin siitä tehdään nopeasti todellisuutta, jolla pelotellaan kansaa.
Hyvä esimerkki on politiikan muotisanaksi tuleva kiilusilmäisyys. Ensin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho moitti Sanna Marinin hallitusta kiilusilmäisestä ilmastopolitiikasta, ja heti perään kansanedustaja Jukka Mäkynen (ps) käytti eduskunnan kyselytunnilla samaa sanaparia.
Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala ei enää tyytynyt sanomaan vain hallituksen politiikkaa kiilusilmäiseksi, vaan sanoi pääministeri Sanna Marinin rökittäneen silmät kiiluen UPM:ää ja pelottelevan eläkeläiset pois SDP:stä. Haapala myös varoittaa setämäisesti SDP:tä ja Marinia menemästä kuntavaaleihin silmät kiiluen.
Näin Marinista muokataan negatiivista kuvaa pelottavana fanaatikkona, joka tuhoaa maan talouden. Tässä vaiheessa pelotellaan vasta eläkeläisiä, mutta seuraavaksi varmaan ruvetaan varoittelemaan lapsia kiiluvasilmäisestä pääministeristä, joka ajaa teollisuuden pois maasta ja syö pikkulapsia.
Olen niistä opposition heikoista eväistä ennenkin maininnut, mutta nyt kourassa näyttää olevan vain niiden kääreenä ollut toissapäiväinen iltapäivälehti. Kun hallituksen ja SDP:n suosio on yhä edelleen huippuluokkaa, niin kannatusta pyritään murentamaan alkeellisilla keinoilla. Voinen minäkin ihan hyvin sanoa, että kiiluvasilmäiset oppositiopoliitikot yhdessä vielä kiiluvasilmäisempien erikoistoimittajien kanssa yrittävät muokata ihmisten mieliä käyttämällä propagandan alkeellisinta keinoa eli epäinhimillistämistä. Se tehdään muka ovelasti ujuttamalla epäinhimillistäviä termejä päällisin puolin asiapitoisilta vaikuttaviin puheisiin ja teksteihin.
Eihän sitä propagandaa usko kukaan politiikkaa seuraava ja siitä jotain ymmärtävä, mutta ei se olekaan heille suunnattu. Se on suunnattu tietämättömille ja ymmärtämättömille, ja heihin se tehoaa. Jos ei suoraan, niin ainakin alitajuntaan se jää itämään.
Jos nämä propagandanikkarit vilkaisisivat peiliin, niin he saattaisivat oikeasti nähdä ne kiiluvat silmät.
Nyt teit lähes kirjallisen teoksen. Kiitos tästä.
Näinhän se on.