Onneton oppositio

Eilinen eduskunnan kyselytunti pisti miettimään, mitä erityisesti oppositiopoliitikot ovat kesän aikana tehneet. Ainakaan he eivät ole lukeneet läksyjään. Puhumisen tarvetta oli kertynyt puhemiehen huomautettavaksi asti, mutta uutta asiaa ei ollut. Vanhakin asia perustui joko tahalliseen tai tahattomaan väärinymmärrykseen.

Ensimmäisenä kysynyt Jukka Mäkynen (ps) toisti Jussi Halla-ahon keksimää sanaparia “kiilusilmäinen ilmastopolitiikka”, joka yhdessä jatkuvasti kasvavan verorasituksen kanssa on vienyt metsäteollisuuden kriisiin. Halla-ahon sanojen toistaminen ei osoita kovin suurta kekseliäisyyttä, ja verorasituksen kasvusta puhuminen osoittaa suoranaista tietämättömyyttä.

Hallitus on jo päättänyt alentaa teollisuuden sähköveron EU:n minimitasolle ensi vuoden alusta lähtien, ja polttoaine on veronkorotuksesta huolimatta halvempaa kuin vuosikausiin. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk) väläytti huumorintajuaan kysymällä, olivatko edellisellä vaalikaudella toteutetut polttoaineveron korotukset osoitus perussuomalaisten vihervasemmistolaisuudesta.

Kuten muistetaan, niin perussuomalaiset olivat hallituksessa keväästä 2015 kesään 2017 asti, jonka jälkeen puolueen ministerit jatkoivat Sinisten nimellä. Polttoaineveroa korotettiin sinä aikana vuosittain.

Kuva: Facebook/Häiriköt-päämaja

Paljon paremmin ei mene kokoomuksellakaan, jonka edustaja Pia Kauma oli siinä uskossa, että hallitus ajaa kuuden tunnin työaikaa ja vieroksuu yrityksiä koronatestien hoitamisessa. Pääministeri Sanna Marin joutui oikaisemaan Kauman käsityksiä kertomalla sen moneen kertaan toistetun tosiasian, että kuuden tunnin työaika ei ole hallituksen tavoite, vaan SDP:n pitkän aikavälin tavoite, jonka edellytyksenä on tuottavuuden kasvu. Lisäksi Marin kertoi, että koko yksityinen kapasiteetti on toivotettu tervetulleeksi osallistumaan koronatestaukseen.

Kauma on aiemminkin sivuuttanut tosiasiat ja puhunut omia uskomuksiaan totena. Kuusi vuotta sitten hän sai kyseenalaista julkisuutta väittämällä maahanmuuttajien jokaisen lapsen saavan yhteiskunnalta uudet lastenvaunut, ja hän jatkoi asiasta puhumista vielä sittenkin, kun sosiaaliviranomaiset olivat todistaneet hänen puheensa perättömiksi. Kyseessä on sinnikäs urbaanitarina, joka sai alkunsa iltapäivälehden kolumnista ja jonka Jussi Halla-aho jo vuonna 2006 jalosti nykyiseen muotoonsa. Siitä voitte lukea tarkemmin täältä.

Asiallisemmilla linjoilla oli kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, mutta hänkin tivasi vain hallituksen työllistämistoimia samalla tavalla kuin on tivannut suunnilleen joka päivä koko kevään ja kesän ajan. Hän ei suostu uskomaan, että hallitus on kertonut työllisyystoimien aikataulun jo hallitusohjelmassa, ja sen mukaan niitä toimia on luvassa tämän syksyn budjettiriihessä.

Opposition tehtävänä on kritisoida hallitusta, mutta minusta olisi mukavaa, jos kritiikki perustuisi faktoihin. Tv:ssä on tyhjänpäiväisiä viihdeohjelmia jo muutenkin niin paljon, että ainakaan eduskunnan kyselytunnin ei tarvitsisi olla sellainen.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (58)
 1. Minulla on mm. “Taivaan tulet” ja maalaiskomediat levyinä ihan siksi että eduskunnan kyselytuntia ei voi kuunnella.

 2. Peräkammarista huutelija
  4.9.2020, 07:59

  Eduskunnan kyselytunnit on suomalaista komiikkaa, paitsi että ne on siellä ihan tosissaan.
  Jotenkin tulee keskustelun tasosta ja toistosta mieleen teletapit , eikös ne aina hihkaise vähän väliä että uudestaan.
  No eipä se minunkaan jutun taso kovin korkealentoiseksi tänään.

  1. Risto Kohonen
   4.9.2020, 14:04

   Juuri näin. Kuin kaupallisten TV-kanavien tuotantoa. Tietää jo etukäteen, missä kohtaa pitää nauraa. Mainoskatkot vain puuttuvat ja amerikkalaistyylinen kertaus asioista, joista puhuttiin.

Kommentointi suljettu.