Tasapuolisuuden nimissä

Eilen sekä kokoomus että keskusta valitsivat puheenjohtajansa, ja onnittelen molempia valittuja tasapuolisesti. Puoluekokoukset näytettiin myös tv:ssä suorana lähetyksenä, kuten tietysti on tasapuolista. En tiedä, lähetettiinkö SDP:n puoluekokous suorana, mutta sen tiedän, että Marinin puheessaan mainitsemaan kuuden tunnin työpäivään puututtiin hanakasti. Sehän ei ole hallituksen tavoite, vaan SDP:n pitkän aikavälin tavoite, jonka on perustuttava tuottavuuden kasvuun. Silti Marinin väitettiin vaativan kuuden tunnin työpäivää heti.

Kun Marinin puhe ihan väkisin haluttiin ja halutaan yhä ymmärtää väärin, niin nyt olisi aika ymmärtää väärin myös kokoomuksen puheenjohtajana jatkavan Petteri Orpon puhe. Orpo syytti keskustaa arvojen myymisestä ja kertoi kokoomuksen tavoitteena olevan yhteiskunnan, jossa palkansaaja voi haaveilla asunnosta ja palkallaan toimeen tulemisesta. Laitetaanpa tästä puheen kohokohdasta vielä kuva.

Orpo siis antoi ymmärtää, että asunnon hankkiminen, palkalla toimeen tuleminen, töiden saaminen ja lasten pääseminen kouluun eivät onnistu nykyisen vasemmistohallituksen aikana, ja haaveeksi ne jäävät myös sitten, kun kokoomus on taas hallituksessa. Tai sitten hän tarkoitti, että nuo nyt ihan tavalliset asiat tulevat jäämään haaveiksi sitten, kun kokoomus on taas hallituksessa.

Näinhän tämä pitäisi ymmärtää, jos halutaan ymmärtää yhtä väärin kuin Marinin puhe kuusituntisesta työpäivästä. Itse asiassa Sipilän hallituksen aikana oltiin hyvää vauhtia menossa kohti yhteiskuntaa, jossa palkalla toimeen tulemisesta voi oikeasti vain haaveilla, kun ne kuuluisat uudet työpaikat olivat enimmäkseen osa-aikatyötä, josta saadulla palkalla ei elä. Tunti palkkatyötä viikossa riittää työlliseksi tilastoimiseen. Palkattomat työkokeilut ja aktiivimalli pitivät huolen siitä, että työllä enempää kuin tuillakaan ei enää oikein elänyt. Koulutusleikkausten ansiosta lasten pääseminen hyvään kouluun alkoi olla kyseenalaista.

Eipä tulla näkemään otsikoita, joiden mukaan Orpo väläytti palkan ja lasten koulutuksen jäävän tulevaisuudessa vain haaveeksi, eivätkä tule vuorineuvokset vaatimaan parempaa palkkaa työntekijöille. Kaikki haluavat kilpaa ymmärtää Orpon puheen olevan vain poliittista retoriikkaa. Niin minäkin sen ymmärrän.

Sen sijaan Orpo on tosissaan arvostellessaan nykyisen hallituksen talouspolitiikkaa. Hänen mukaansa se on vastuutonta. Ilmeisesti on vastuutonta huolehtia kaikkein heikoimmassa asemassa olevien toimeentulosta, auttaa yrityksiä selviämään pahimman yli ja asettaa ihmisten terveys talouden edelle. Ehkä yritykset pitäisi päästää konkurssiin ja antaa terveydenhuollon romahtaa ja työntekijöiden toimeentulon laskea. Näinkin Orpon puheet  voisi tulkita, ja tarkennuksia kyseltiin jo eilen.

Vastauksia ei tule, eikä kukaan niitä odotakaan. Kaikkien puoluejohtajien puheita ei kohdella tasavertaisesti.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (54)
 1. ”Tavallinen palkansaaja” voi nytkin ostaa asunnon. Mitäs ongelmaa siinä on?

  Heitä vaan on nykyään vähemmän kun kykypuolue on hallitustaipaleellaan ajanut suuren osan kansaa niihin epätyypillisiin työsuhteisiin. Nollatuntisoppari ei ole asuntolainaneuvotteluissa pankin kannalta sitä kuuminta hottia.
  Turhaan Orpo on huolissaan. kyllä kykypuolueen kannattajilla pitäisi olla varaa asuntolainaan.
  Vai onko hän sittenkin huolissaan siitä, että kannattajien määrä on vähenemään päin kun risusavottaan komentamillaan ei olekaan rahaa äänestää kokoomusta?

  1. Luukas Pyykorpi
   6.9.2020, 15:56

   Mutta kun metsään oikeen tarkkaan katsoo vaikka junan ikkunasta, niin kyllähän siellä aina jotain työtä on ! Voi vaikka haravoida. Marjoja saa kerätä myös ja sieniä poimia. – Risuja siellä riittää sekä käpyjä ( toki maanomistajilta on anottavat lupa ) – Harva vuokranantaja tosin ottaa risu- tahi käpykuormaa käypänä vuokranmaksuna tai kaupan kassa vastaavia…

 2. Risto Väyrynen
  6.9.2020, 09:58

  Kyllä Orpo televisiossa sanoi että haaveilussa oli kyse auton ostamisesta. Se että Orpo sotki puheessaan auton ja asunnon, oli varmasti lipsahdus – varsin paljastava lipsahdus. Auto oli miehellä mielessä.

  1. Pakko mainita… USA:ssa muutama vuosi takaperin sikaniskoja peloteltiin sosialismilla kertomalla ettei Suomessa tavallisella duunarilla ole varaa ostaa avolava-autoa, koska he elävät sosialistisessa yhteiskunnassa. Voin vain kuvitella sikaniskan reaktion kun häneltä uhataan viedä kaksi elämän oleellista asiaa, auto ja ase.

   1. Luukas Pyykorpi
    6.9.2020, 16:01

    Niin, autolla pääset asekauppaan hakemaan aseen ja aseella puolustat autoasi varkaiden varalta

    1. Tai sitten toteuttamaan itseään samalla tavoin kuin elokuvan ”Easy Rider” loppukohtauksessa…

  2. 9€ mieskin saisi sen vm – 89 Corollan ostettua, niin voi sitten ajella kaupunkiin työpajalle tienaamaan.

  3. Orpo ja Kim Jong-Un ovat syyttelyissään hengenheimolaisia. Kim syyttää hallintoa luonnon katastrofista ja Orpo hallitusta lähes kaikkien maiden huonosta taloudesta. Koska Suomen talous on paremmassa kunnossa kuin useimpien maiden, syytös on juurikin näin. Kim on siis syytöksissään perin vaatimaton verrattuna Kimiin.

   1. Korjaus: viimeinen sana tulee olla:Orpoon.

  4. Ritu Ripeä
   7.9.2020, 00:09

   Auton ostamisesta Orpo puhui.
   Korjasi myöhemmin, että tarkoitti asuntoa! Mutta lipsautti auton alitajunnasta. Ja myös haaveilu lasten pääsemisestä ”hyvään kouluun”. Mitä se tarkoittaa? Eikö koulut ole kokkareitten lapsille tarpeeksi hyviä? Vai haluaako Orpo aloittaa eriarvoistumisen jo ala-asteella?

Kommentointi suljettu.