Ensin kaadetaan hallitus…

Kokoomuksen puoluekokouksen päätteeksi puheenjohtaja Petteri Orpo ja varapuheenjohtaja Elina Lepomäki ilmoittivat suoraan, että kokoomuksen ensisijainen tavoite on kaataa hallitus. Lisäksi Petteri Orpo ennusti kuntiin tuhansien ihmisten irtisanomisaallon ja lupasi tuntuvia veronkevennyksiä. Kokoomuksen toinen tavoite näyttää siis olevan kuntatalouden lopullinen romuttaminen, ja siihen palaan kohta.

Katsotaan ensin tuota hallituksen kaatamista. Normaalissa poliittisessa kielenkäytössä sanottaisiin, että tarkoitus on tehdä niin hyvää oppositiopolitiikkaa, että sillä voitetaan ensin kuntavaalit ja sitten eduskuntavaalit. Nyt sanottiin suoraan, että ensin kaadetaan hallitus ja vasta sitten mietitään, mitä tehdään.

Hallituksen kaataminen on alkanut jo aikoja sitten, itse asiassa heti vaalien jälkeen. Koko viime kevään kokoomus vaati lisää velalla rahoitettavia yritystukia ja heti perään arvosteli hallitusta velanotosta. Yhtenä päivänä kokoomus on vaatinut koronarajoitusten tiukentamista ja seuraavana niiden purkamista. Työllisyystoimia on vaadittu päivittäin, vaikka hallitusohjelmassa on selvästi kerrottu niiden ajankohta.

Pääasia on, että hallitus ei osaa tehdä mitään oikein, vain kokoomus osaisi. Siihen tarvitaan kuitenkin keskustan apua, joten keskustaa pyritään ärsyttämään jatkuvilla puheilla arvojen myymisestä ja osallistumisesta sosialistihallitukseen. Nämä puheet ovat epärehellistä populismia, mutta nyt käytetään kaikkia keinoja.

Petteri Orpon puhe kunta-alan tulevista irtisanomisista on enteellistä siksi, että yksi suurimpia syitä kunta-alan ahdinkoon on Sipilän hallitus, jossa Orpo itse oli valtiovarainministerinä. Sipilän hallitus leikkasi roimasti kuntien valtionosuuksia, vaikka väittikin kirkkain silmin, että niitä ei leikattu yhtään. Niitä leikattiin kikyn avulla.

Kikyyn liittynyt työajan pidennys laskettiin  henkilötyövuosina, ja kuntien katsottiin säästävän niiden aiheuttamien kustannusten verran. Mitään todellisia säästöjä ei tietenkään tullut eikä olisi voinutkaan tulla ilman irtisanomisia, mutta silti valtionosuuksia leikattiin suoraan tämän laskelman  osoittama määrä. Lisäksi kikyyn kuulunut lomarahojen leikkaus alensi suoraan kuntien verotuloja.

Nyt kokoomus syyttää Marinin hallitusta näistä leikkauksista aiheutuneesta vajeesta. Sen lisäksi kokoomus lupaa veronkevennyksiä, ja nehän osuvat aina ensisijaisesti kunnallisveroon. Näin kunnat saataisiin lopullisesti polvilleen. Miksi ne pitää saada polvilleen?

Tietenkin soten takia. Sipilän hallitus ajoi soten yksityistämistä, mutta hanke törmäsi monta kertaa perustuslakiin. Nyt otetaan uusi startti, sillä Elina Lepomäen mukaan iso kamppailu käydään myös sote-uudistuksesta. Hänen mukaansa on täysin selvää, että tässä tilanteessa on kestämätöntä ja väärin suomalaisia kohtaan tehdä uudistusta hallinto edellä.

Ilmeisesti kokoomus ei uudistaisi sotea hallinto edellä, vaan yksityistäisi sen suoraan. Näin yksityiset terveysfirmat saisivat monopoliaseman, ja hinnoittelu olisi vapaa. Kaiken kustantaisivat tietenkin veronmaksajat, sillä perustuslain mukaan julkisella sektorilla on kokonaisvastuu palvelujen järjestämisestä. Se voi joko tuottaa ne itse, ostaa ne yksityisiltä tai nykyiseen tapaan täydentää omia palvelujaan ostopalveluilla. Jos kokoomus saisi päättää, niin kunnissa alkaisi oikeasti irtisanomisaalto, kun palvelut ostettaisiin yksityisiltä suuryrityksiltä.

Siinähän tulisi taas perustuslaki vastaan, mutta se ei tässä vaiheessa huolestuta kokoomusta. Nyt on tärkeintä kaataa hallitus ja päästä itse valtaan. Mielipidetiedustelujen mukaan kansan enemmistö on kuitenkin tyytyväinen hallitukseen, joten kokoomuksella on vielä paljon työtä edessä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (63)
  1. Mielipidetiedustelujen mukaan kansan enemmistö on kuitenkin tyytyväinen hallitukseen, joten kokoomuksella on vielä paljon työtä edessä.

    Kokoomus luottaa siihen, että hallitus ei ole tyytyväinen itseensä. Kansalta ei aiota kysyä. Orpon ja Häkkäsen porukka on fasismin tiellä.

    1. Kokoomus on aina ollut ylimielinen puolue. Muistan hyvin, kun SDP hävisi vuoden 2015 eduskuntavaalit. Se myönsi tappionsa nöyrästi ja otti paikkansa oppositiossa muiden oppositioon jääneiden kanssa. Suomalaisten enrmmistö arvostaa yhä sellaista suoraselkäisyyttä ja rehellisyyttä. Sen tulos näkyi vaaleissa. Oppositiopuolueet 2015-2019 keskittyivät omaan politiikkaansa ja tekivät töitä eduskunnassa. Ilman tarpeetonta uhoa ja uhkailua. Välikysymys on opposition väline saada tarkempaa keskustelua aikaiseksi joistain asioista. Mutta kokoomukselle se näyttäisi olevan vain tuhotyön väline, eikä yhteisen keskustelun ja poliittisen debatin käyminen.

  2. On se helvetillisen surullista, että oma sekä edustamiensa eturyhmittymien vallan ja mammonan sairalloinen himo ajaa kaiken muun edelle. Suomen kansasta on kokkari asiaa vastaan kuitenkin 80% – persut ja hörhöt. Millään ei voi ymmärtää tuommoista politiikan tekemisen tasoa. Vaikka monessa asiassa olin UKK:n kanssa eri mieltä, niin suhtautuminen näihin oli häneltä oikea.

    1. Sama tuli Orpon lausunnosta mieleen: räikeä valtapeli on ainoa tavoite. Uskomatonta. Mites maan asiat? Ainakin Sipilän hallituksen jäljiltä jälki oli rumaa. Koulutusleikkaukset, kiky, tempputyöllistämiset kaiken huippu. Kokoomuksen ja opposition suunta on tuhoava ja hajottava. Yrityksille on kuitenkin koronan aikaan kiitettävästi pumpattu rahaa. Eipä Orpo välittänyt tätä tuoda esiin.

Kommentointi suljettu.