Vielä kerran!

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja, oikeustieteen maisteri Ville Tavio näkyy taas huudattavan kannattajakuntaansa Facebookissa vaatimalla toimeentulotuen perusosaan tehtävää tilapäistä koronakorotusta kohdennettavaksi vain suomalaisille tai vain lapsiperheille.

Olen vuosien varrella vääntänyt yhdenvertaisuudesta lain edessä monta kertaa, mutta harvemmin sentään on tarvinnut opettaa juristia. Oikeustieteellisessä opiskellaan muun muassa perustuslakia, joten sen on oltava Taviollekin tuttu. Niinpä hänen on ihan pakko tietää vaatimuksensa olevan vastoin perustuslakia.

Perustuslain 6 §:n 1 momentin mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ihmisillä perustuslaki tarkoittaa kaikkia ihmisiä, jotka oleskelevat Suomessa tilapäisesti tai pysyvästi ja jotka siksi ovat Suomen lakien alaisia. Yhdenvertaisuus lain edessä tarkoittaa sitä, että kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti. Toimeentulotuen osalta yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että kaikkia sen hakijoita kohdellaan yhdenvertaisesti. Koronakorotuksen osalta se tarkoittaa sitä, että se myönnetään kaikille, jotka täyttävät sille säädetyt kriteerit. Ihmisiä ei lain edessä aseteta eriarvoiseen asemaan.

Mutta kun pitäisi asettaa, kuuluu Tavion ja perussuomalaisten vaatimus. Tämä vaatimus on kuin kakaroiden marinaa varsinkin silloin, kun esimarisijana on juristi.

Tavio tietää oikein hyvin, että vaatimuksen toteuttamiseksi pitäisi ensin muuttaa perustuslakia ja poistaa siitä yhdenvertaisuus lain edessä. Hän luottaa siihen, että hänen huudattamansa lauma ei tiedä eikä välitä asiasta. Sen mielestä pitäisi voida tehdä ihan mitä tahansa tietylle ihmisryhmälle perustuslain sitä estämättä. Tämä lauma ei ymmärrä edes sahaavansa omaa oksaansa, sillä jos yhdenvertaisuus lain edessä poistettaisiin, niin sitten vaikkapa sitä toimeentulotukea voitaisiin jättää myöntämättä ihan mille tahansa ihmisryhmälle, kuten vaikkapa heille itselleen. Kenelle tahansa voitaisiin tehdä ihan mitä tahansa ja millä tahansa perusteella.

Sitkeässä elää luulo, jonka mukaan maahanmuuttajilta pois otettavat tuet annettaisiin suomalaisille tarvitsijoille. Ei annettaisi, sillä niitä tukia myönnetään vain niiden edellytykset täyttäville ja kulloinkin laissa säädetty määrä. Vaikka maahanmuuttajilta poistettaisiin kaikki tuet huomenna, niin yksikään suomalainen ei saisi nykyistä enempää tukea ensi kuussa eikä myöhemminkään. Säästyvät rahat säästettäisiin.

Juristina Tavio tietää tämän, ja siksi hänen puolueensa ei vuosikausien marinasta huolimatta ole koskaan tehnyt aloitetta perustuslain muuttamiseksi. Sipilän hallituksessa sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 2015-2016 ollut Hanna Mäntylä (ps) lupasi heti ministeriksi tultuaan leikata maahanmuuttajien tukia, mutta se hanke tyssäsi heti alkuunsa perustuslain yhdenvertaisuuspykälään. Sen muuttamista ei silloinkaan esitetty.

Tavio ja perussuomalaiset eivät koskaan tule saamaan vaatimustaan läpi muuttamatta ensin perustuslakia. Sen muuttamista he eivät koskaan esitä, koska tietävät sen epäonnistuvan varmasti. He vain huudattavat laumaansa turhaan.

PS. Haluaisin muuten tietää, mihin tilastoon Tavion luku 40 000 perustuu. Minun tietojeni mukaan Kela ei tilastoi toimeentulotuen saajia kansalaisuuden mukaan.

***
Koska kommentointi meni heti ala-arvoiseksi, niin se loppuu kokonaan.

***
EDIT 9.9.2020 klo 7.30
Sanoin, että aloitetta perustuslain muuttamiseksi ei ole jätetty. Valpas lukija kuitenkin huomasi, että Ville Tavio on sellaisen jättänyt joulukuussa 2017. Aloitteen käsittely on rauennut.

puheenaiheet laki politiikka yhteiskunta
Kommentit (0)