Kaksi myyttiä

Tänään kerron kahdesta sinnikkäästi elävästä myytistä, jotka eivät suoranaisesti liity toisiinsa. Niiden olemassaolo kertoo kuitenkin median toiminnasta. Toisesta vaietaan aktiivisesti, toisesta uutisoidaan aktiivisesti.

Ensimmäinen myytti on, että perussuomalaisilla ei ole mitään tekemistä äärioikeistolaisten järjestöjen kanssa. Kun asia on nyt ollut pinnalla Pekka Katajan murhayrityksen jälkeen, niin siitä on varovaisesti kysäisty puolueen johdolta. Kun yhteydet kiistetään, niin asia on sillä selvä. Puoluejohto ei ole kuullutkaan mistään äärioikeistolaisista järjestöistä.

Kuitenkin useita perussuomalaisia aktiiveja toimii myös Kansallismielisten liittoumassa, joka perustettiin äärioikeistolaisten järjestöjen kattojärjestöksi. Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana on ainakin nettisivujen mukaan Tero Ala-Tuuhonen, joka on vangittu Katajan murhayrityksestä epäiltynä. Varapuheenjohtajana on perussuomalaisista erotettu Terhi Kiemunki ja sihteerinä toiminnastaan puolueelta varoituksen saanut Seikku Kaita. Aktiivijäseninä toimii ihan  järjestön nettisivujen kansilehden mukaan useita perussuomalaisia aktiiveja, kuten Tiia Lehtonen Twitterissä osoittaa.

Kuva: Twitter/Tiia Lehtonen

Mutta kun Jussi Halla-aho sanoo ettei yhteyksiä ei ole, niin media uskoo ja vaikenee. Se on medialle häpeäksi.

Toinen myytti on työttömien laiskuus, ja sitä pidetään aktiivisesti hengissä. Siitä toitotetaan niin paljon, että siitä on muodostunut totuus valitettavan monelle. Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan johtaja Emilia Kullas kirjoitti Iltalehteen kolumnin, jossa hän ihan suorin sanoin vaatii työttömille keppiä, työttömyysturvan heikennyksiä ja työttömien elämän tekemistä kaikin tavoin epämukavaksi. Samalla hän vaatii myös palkkojen joustamista ja yritysten tukemista.

Eli työttömille keppiä ja yrityksille rahaa. Näin saadaan työttömät ja lopulta kaikki muutkin töihin palkalla, jolla ei elä. Teksti on Evan johtajan, mutta jo kirjoituksen julkaiseminen kertoo lehden linjan.

Hyväksi havaittu keino on myös työttömien vastakkainasettelu, kuten tehtiin eilisillan MOT:ssa. Siinä asetettiin vastakkain nuoret ja ikääntyvät sekä liittoon kuuluvat ja kuulumattomat. Olipa toimittaja vielä löytänyt itselleen ilmeisen uutena asiana sellaisenkin eliittijoukon, joka on kuntien työllistämisvelvoitteen piirissä. Velvoitetyöllistäminen on jo kauan ollut lakisääteinen palvelu, jossa kunnan velvollisuutena on tietyin ehdoin tarjota työtä ikääntyville työttömille työnhakijoille. Se vain tunnetaan huonosti.

Ohjelmassa ei kerrottu, että näillä pitkäaikaistyöttömillä on todennäköisesti heikko koulutustausta ja heidän mahdollisuutensa työllistyä avoimilla työmarkkinoilla ovat käytännössä olemattomat. Heistä puhuttiin eliittijoukkona.

Näin toimii aktiivinen asennekasvatus. Yksikään toimittaja ei mieti sitä tosiasiaa, että meillä on satoja tuhansia työttömiä, mutta avoimia työpaikkoja vain kymmeniä tuhansia. Silti halutaan uskoa ja uskotella, että kaikki työttömät saadaan mahtumaan näihin työpaikkoihin haukkumalla ja keppiä antamalla.

Hyvän kirjoitustavan mukaan nämä kaksi asiaa pitäisi liittää jotenkin yhteen. Mitä yhteistä on median vaikenemisella perussuomalaisten yhteyksistä äärijärjestöihin ja aktiivisella uutisoinnilla työttömien laiskuudesta? Varmaan vain se, että toimittajat tekevät sitä, mitä heidän käsketään tehdä. Jostain käsketään vaikenemaan, jostain uutisoimaan aktiivisesti vaikka totuutta muunnellen.

Näin muokataan kansalaisten mieliä ties millaisen yhteiskunnan tarpeisiin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (95)
 1. Lasse Kosonen
  15.9.2020, 10:04

  MOT ohjelmassa ei ollut mitään uutta tietoa. Haastatellaan tietämätön nuori henkilö joka ei edes ole ajatellut työttömyysturvassa tasoa tai liittoon ja kassaan kuulumisen tärkeyttä. Nämä ovat niitä nykyajan tulevia työläisiä joiden palkat joustavat nollasopimusten ja osapäivätöiden puristuksessa. Pitkään teollisuustöissä olleiden iäkkäiden irtisanominen on nyt taas ajankohtaista. Työpaikkojen synnyttämisen ulkoistamalla se työttömille itselleen heidän toimeentuloaan vaikeuttamalla ei toki tuo toivottua tulosta.

  1. Vesa Eriksson
   15.9.2020, 15:15

   Miksi maksaa ansiosidonnaista idiooteille, joka ideologisista syistä kieltäytyvät siitä?

   1. Työntekijällä ei oikeastaan ole enää mitään syytä liittyä työnantajien kuoroon liittyneeseen ammattiyhdistykseen. Miksi yrittää saada ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa, kun työttömäksi jouduttua toimeentulotuki muodostaa elintason. Työntekijöiden palkat on poljettu niin alas, että pienestä palkasta saatavaa ansiosidonnaista päivärahaa pitää täydentää toimeentulotuella eli plus miinus nolla.

    Ehdottomasti edelleen tarvittaisiin ammattiyhdistysliikkeitä, mutta niiden toiminnan pitäisi olla sellaista, että edustetaan työntekijäpuolta. Vähimmäisvaatimus pitäisi olla, että tehdystä työstä pitää maksaa kohtuullinen palkka ja kaikki palkaton työ on lopetettava.

    Monta kertaa joku on kiteyttänyt työttömien työllistymisen suurimman ongelman, “työttömässä täytyy olla jotain vikaa”. Oli työttömässä vikaa tai ei ole, niin vuosikymmeniä jatkunut työttömien herjaus on valitettavasti tehnyt tehtävänsä. Työttömän työpanos kelpaa ja työpanoksen ottamiseksi vaaditaan yhä kovempaa kepitystä, mutta työttömän työpanos ei enää ole palkkaamisen arvoinen.

    1. Työttömyyskassaa ja liittoja ei kannata sekoittaa toisiinsa. Liitot eivät maksa ansiosidonnaista, työttömyyskassat sen sijaan kyllä. Vain typerys jättää liittymättä kassaan. Tutkimuksen mukaan syy on usein jossain ihan muualla kuin tietämättömyydessä. Aikaisemmin matalapalkkaisilla aloilla toimivilla oli aina mahdollisuus työllistyä uudelleen. Nyt koronakausi osoitti, ettei se enää ole mahdollista kun juuri kokkien ym. työt menivät alta.

     https://www.utu.fi/sites/default/files/public%3A/media/file/Grimm-Vikman_0.pdf

    2. Työntekijän kannattaa aina liittyä ammattiliittoon. Se on ainoa liike, joka puolustaa työläisten etua. AY-liike ei ole työnantajien asialla, vaan ajaa työntekijöiden etua!
     Amattiliitot on perustettu ajamaan työntekijöiden etua. Olen saanut apua liitolta, työntekijän laittoman erottamisen takia. Ay-liike järjestää erilaisia kursseja ja tuettuja lomia.
     Maksan mieluummin liiton kassan jäsenmaksua kuin yksityiseen työttömyyskassaan, silloin ei tiedä kenen taskuun rahat menevät. AY-liikkeen rahat menevät yhteiseen kassaan.
     Ei työttömissä ole vikaa, vaan systeemissä. Kokoomus leimaa kaikki työttömät laiskoiksi työnvieroksujiksi, jotka eivät halua vastaanottaa työtä
     Työstä pitää maksaa kunnon korvaus, että sillä tulee toimeen, ettei tarvitse turvautua toimeentulotukeen.

     1. Olet oikeassa. Liitot eivät ole kaikkivoipia, mutta ne ovat ainoita jotka pitävät työntekijöiden puolta, myös työttömien, vaikka työntekijöiden ja työttömien asemaa heikentämään pyrkivät yrittävätkin levittää muuta kuvaa. Ja eduskunnassa tukena ovat vasemmistopuolueet sillä painoarvolla jonka äänestäjät ovat heille suoneet. Enemmistö äänestäjistä on kuitenkin antanut äänensä puolueille jotka haluavat heikentää työntekijöiden asemaa ja kepittää työttömiä, joten sitä saa mitä tilaa.

 2. Autoritaarinen kapitalismi lienee se hanke, johon tässä pyritään. Siihen tarjoaa erinomaisen keinon äärioikeistolainen liike, joka vihapuheen ja uhkailun avulla vaientaa eri mieltä olevat.

  Maahanmuuttajat ovat vain tämän porukan sisäänheittotuote, oikea tarkoitus on laittaa kansalaiset kuriin itänaapurin tai Valko-Venäjän tyyliin. Sen jälkeen ei ole lakkoja häiritsemässä suuryhtiöiden toimia. Fasismi on kapitalismin rautanyrkki, niinhän se oli 1900-luvullakin.

Kommentointi suljettu.