Aloitetta pukkaa

Perussuomalaisen Nuorison tuoreen puheenjohtajan Miko Bergbomin käynnistämä kansalaisaloite vaatii kansanäänestyksen järjestämistä siitä, tuleeko Suomen lähteä mukaan esitettyyn EU:n yhteiseen elpymispakettiin, kertoo perussuomalaisten lehti Suomen Uutiset. Asia vaikuttaa hyvin selkeältä, ja varmaan siksi nimiä kertyy koko ajan lisää. Kansan pitää päästä sanomaan sanansa tukipaketista. Aloite tulee varmasti etenemään eduskunnan käsiteltäväksi, mutta siinä on juridinen ongelma.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että elpymispaketin käsittävästä kokonaisuudesta tulee järjestää kansanäänestys. Aloitteen tekijä näyttää oikaisseen ja vaatii suoraan kansanäänestyksen järjestämistä ilman sitä edeltävää lakia. Aloitteessa ei ehdoteta lain säätämistä, vaan vain sen valmisteluun ryhtymistä. Lisäksi kansanäänestyksen tulosta tunnutaan aloitteessa pidettävän sitovana.

Sekä kansanäänestyksestä että kansalaisaloitteesta säädetään perustuslain 53 §:ssä. Neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä päätetään lailla, jossa on säädettävä äänestyksen ajankohdasta ja äänestäjille esitettävistä vaihtoehdoista. Vähintään viidelläkymmenellätuhannella äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle kansalaisaloite lain säätämiseksi, muuttamiseksi tai kumoamiseksi.

Tässä aloitteessa ei esitetä lain säätämistä, joten sen voisi kaataa jo tähän muotovirheeseen. Tulkitsen sen kuitenkin tarkoittavan sellaisen lain säätämistä, jolla päätetään järjestää neuvoa antava kansanäänestys EU:n tukipaketin hyväksymisestä. Kansalaisaloite etenee tai ei etene eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä tekemien päätösten mukaisesti. Muistissa on vielä hyvin aktiivimallin kumoamista koskeva kansalaisaloite, joka keräsi yli 140 000 allekirjoitusta, mutta jonka eduskunta hylkäsi. Aktiivimalli kumottiin vasta vaalien jälkeen.

Nyt kansalaisaloitteella vaaditaan säädettäväksi lakia, jolla järjestetään neuvoa antava kansanäänestys. Sellaisen lain säätäminen on aikaa vievä prosessi, ja ennen kuin se saataisiin valmiiksi, niin juna olisi jo aikoja sitten mennyt. EU-tukipaketti on valtiosopimus, valtiosopimuksista päättää eduskunta ja ne pannaan täytäntöön lailla. Asia tulee siis eduskunnan käsiteltäväksi ja äänestettäväksi lakina.

Jotta neuvoa antava kansanäänestys voitaisiin järjestää, niin tukipaketin käsittelyä pitäisi lykätä hamaan tulevaisuuteen. Kansanäänestyksen tuloksellakaan ei olisi sitovaa merkitystä, vaan eduskunta voisi siitä huolimatta päättää asiasta toisin. Kansanäänestystä koskevan lain säätäminen ja äänestyksen järjestäminen hidastuttaisivat asiaa, josta eduskunta joka tapauksessa päättää tahtonsa mukaisesti yksinkertaisella enemmistöllä.

Nämä ovat juridiset faktat riippumatta siitä, mitä mieltä itse paketista ollaan. Tämä tiedoksi myös kansanedustaja Jani Mäkelälle, joka ihmetteli median vaikenemista asiasta. Ehkäpä toimittajat ovat paremmin perillä valtiosääntöoikeudesta kuin Perussuomalainen Nuoriso tai perussuomalainen kansanedustaja. Kansalaisaloite ja kansanäänestys ovat kaksi eri asiaa.

puheenaiheet laki yhteiskunta politiikka
Kommentit (35)
  1. Eipä joka ainoasta kansalaisaloitteesta muutenkaan uutisoida, joten siinähän uhriutuvat.

  2. ” EU-tukipaketti on valtiosopimus, valtiosopimuksista päättää eduskunta ja ne pannaan täytäntöön lailla. Asia tulee siis eduskunnan käsiteltäväksi ja äänestettäväksi lakina.”

    Minulla on oma mutu-konspiraatioteoria, että tästä asiasta media vaikenee. Some on puolestaan sitä mieltä, että pääministeri Marin vei jo hymyillen Merkelille säkillisen miljardeja. Rahat veronmaksajien taskuista on siis jo pulitettu, mafiapomoille jaettavaksi.

    Jani Mäkelän viserrykset taattua persutasoa tana-kele-ttu-vetti-prsu.

Kommentointi suljettu.