Sananvapaus ja kunnianloukkaus

Rovaniemen hovioikeus linjasi tänään sananvapauden rajoja pitämällä ennallaan toimittaja Johanna Vehkoon käräjäoikeudessa saaman tuomion kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamisesta. Vehkoo oli yksityisessä, alle 300 henkilölle näkyvässä Facebook-postauksessa sanonut Lokkaa muun muassa natsiksi, natsipelleksi ja rasistiksi. Käräjäoikeuden perustelujen mukaan ilmaisut eivät ole vääriä tai valheellisia, mutta silti ne loukkaavat Lokan kunniaa, koska ne ovat halventavia.

Ratkaisu on ihan lain kirjaimen mukainen, sillä rikoslain 24 luvun 9 §:n mukaan toisen halventaminen muutenkin kuin totuudenvastaista tietoa esittämällä on kiellettyä. Se ei kuitenkaan välttämättä ole ihan lain hengen mukainen, ja yleiseen oikeustajuun se ei oikein mahdu. Ihan yleisesti ihmetellään, että mikä erityissuoja netissä hyvin tunnetulla toisten solvaajalla ja maalittajalla oikein on. Ihanko oikeasti hän saa sanoa kenestä tahansa ihan mitä tahansa, mutta hänestä ei saa sanoa mitään negatiivista?

Siltähän se näyttää, mutta ei se niin ole. Jokainen tapaus käsitellään erillisenä, ja laki suojaa myös kunniattomasti käyttäytyvän kunniaa, jos hän niin haluaa. Ja Lokkahan haluaa, ihan kuten koko muukin sananvapauden perään jatkuvasti karjuva äärioikeistolaisten haittaisänmaallisten joukko. Heille sananvapaus tarkoittaa sitä, että he saavat sanoa mitä tahansa kenestä tahansa, mutta heitä itseään ei saa arvostella yhtään. Sananvapaus kuuluu vain heille, muut pitävät turpansa kiinni.

He tulevat iloitsemaan tästä tuomiosta, sillä he kokevat oikeuslaitoksen vahvistaneen heidän ajattelunsa. Kun joku heidän joukostaan tuomitaan kunnianloukkauksesta tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, niin silloin Suomessa ei enää saa sanoa mitään, kun poliittinen poliisi, kulttuurimarxismin mädättämät syyttäjät ja Demlan miehittämä oikeuslaitos estävät puhumasta asioista niiden oikeilla nimillä. Nyt ei kuulu mitään tällaista, nyt meni oikein. Ääni kellossa muuttuu sitten taas, kun syytetty vaihtuu. Sitten ollaan taas kovasti sananvapauden asialla.

Tuomiossa on vielä sekin ongelma, että se todennäköisesti toimii yllykkeenä kaikille nettihäiriköille. Heillähän on tapana solvata toisia törkeällä tavalla, mutta tehdä rikosilmoitus kaikesta heihin kohdistuvasta sanomisesta. Tulevaisuudessa poliisi, syyttäjät ja oikeuslaitos joutuvat selvittelemään entistä enemmän juuri näitä rikoksia, sillä ainoa mahdollinen keino toimia äärioikeistolaisia nettihäiriköitä vastaan on toimia samalla tavalla eli rikosilmoituksia tekemällä. Aineistoa löytyy liiankin helposti ihan päivittäin.

Poliisi tulee työllistymään jatkossa, mutta oikeuslaitos välttämättä ei. On tunnettu tosiasia, että kunnianloukkausten päätyminen oikeuteen asti on puhtaasti arpapeliä, kun esitutkinta- ja syytekynnys vaihtelevat eri puolilla maata huomattavasti. Laki ei ole kaikille sama.

Kaikkea lakia on älyllä käytettävä, sillä suurin oikeus on suurin vääryys, varoitetaan Olaus Petrin vanhoissa tuomarinohjeissa pelkkään lain kirjaimeen nojaamisesta.

puheenaiheet laki yhteiskunta
Kommentit (26)
 1. Enpä usko että oikeuslaitos tai poliisi juurikaan kuormittuu. Kun näitä alkaa tulla liukuhihnalta, poliisi ohjeistaa suoraan laittamaan nämä mappi Ö:hön, tai ainakin “ei aikaa tutkia” -kansioon. Ja siitä kärsii sitten nekin, jotka oikeasti tarvitsisivat kunnianloukkauksen tutkimista.

  1. Tuohon väittämääsi en oikein usko koska virkamiehillä on velvollisuus hoitaa virkaansa.
   Mappi Ö ei toimi samoin kuin polkupyörävarkauksissa.

   1. No niin tehdään jo nyt. Jos juttuja on 2x mitä ehditään käsitellä, niin niitä ei vaan sitten käsitellä. Vaikka miten olisi velvollisuus.

 2. Niin, on tietysti toiveajattelua että Lokan fanikerho, pillittäjästä itsestään puhumattakaan, huomaisi kuinka naurettavaa heidän käytöksensä on. Tai oikeudenkäyntiä seuraamalla selviäisi miten oikeuslaitos toimii ja mihin tuomiot perustuvat. Olisi suorastaan ihme, että pahimmat solvaajat ja kivittäjät ymmärtäisivät kuinka hienoa on asua maassa, missä natsipellekin saa oikeutta siinä missä kuka tahansa.

  Mitä itse tuomioon tulee, niin sehän onkin sitten suuri vääryys. Jos nyt pitäisi mainita yksi henkilö somen likaviemäreistä joka ei itse ansaitsisi rehtiä ja reilua oikeudenkäyntiä, niin Lokka. Jos pitäisi mainita yksi henkilö jonka tunnettavuus perustuu narsistiselle esilläolon pakolle, toisten kivittämiselle, maalittamiselle, solvaamiselle… jatka listaa, niin Lokka. Anteeksi nyt vaan oikeuslaitos, mutta tämä mies pitää teitä ja lakia pilkkanaan.Olisi ollut kansalaisten oikeudentajun kannalta parempi ratkaisu, jos tuomari olisi vienyt pojan puhutteluun ja kertonut näkemyksensä hänen henkisestä iästään. Mutta kaikesta huolimatta, onneksi on oikeus.

Kommentointi suljettu.