Populismia ja performanssia

Perussuomalaiset haluavat viivästyttää tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltämistä!

Tällaista otsikkoa tai sosiaalisen median postausta ette ole nähneet, mutta sellaisen voisi ihan hyvin tehdä. Sen sijaan olette saattaneet nähdä kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps) postauksen, jossa hän antaa ymmärtää lakivaliokunnan muiden kuin perussuomalaisten jäsenten haluavan estää poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen kriminalisoinnin. Kyse on täsmälleen samasta asiasta, mutta vain Tynkkysen kaltainen populisti tekee asiasta performanssin ja yllyttää kannattajansa tukkimaan valiokunnan jäsenten ja muiden kansanedustajien sähköpostit.

Kyse on kansalaisaloitteesta, josta lakivaliokunta on vuoden työn ja asiantuntijakuulemisten jälkeen laatinut mietinnön. Aloitteessa ehdotettiin vain tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltämistä, mutta valiokunta otti omasta aloitteestaan mukaan myös poikien ympärileikkauksen kieltämisen arvioinnin. Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että tyttöjen ja naisten silpominen on kriminalisoitava viivyttelemättä. Poikien ympärileikkauksen kieltäminen ei ole juridiselta kannalta selvää muille kuin populisteille, jotka haluavat säätää lain ja katsoa, mitä tapahtuu.

Asia ei ole juridisesti selvä siksi, että siitä on olemassa kaksi KKO:n toisistaan poikkeavaa ratkaisua. Toisessa sitä ei pidetty rangaistavana, toisessa pidettiin. Molempia tapauksia on selostettu valiokunnan mietinnössä, joten lukekaa se viimeistään tässä vaiheessa. Lisäksi aiemman selvitystyön ja muiden maiden lainsäädännön vertailun pohjalta valiokunta päätyi siihen lopputulokseen, että poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus lähtökohtaisesti täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön ja siihen liittyy sääntelytarpeita, joita on aiheellista selvittää ja arvioida tarkemmin. Valiokunta kuitenkin korostaa, että poikien ei-lääketieteellisiin ympärileikkauksiin liittyvät sääntelytarpeet eivät saa viivästyttää tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen rangaistavuuden selkeyttämistä. 

Lakivaliokunnan perussuomalaiset jäsenet halusivat siis viivästyttää tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltämistä vaatimalla poikien ympärileikkauksen kieltämistä samassa yhteydessä. Tämä ei vielä riitä, vaan Tynkkynen on lisäksi tehnyt lakialoitteen poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen kriminalisoimiseksi. Siis asiasta, joka lakivaliokunnan mukaan on jo selvitettävänä.

Näin toimii populisti, jolle kansanedustajuus on vain henkilökohtaista performanssia ja julkisuudessa paistattelua. Hän ei piittaa lain säätämisen menettelytavoista, ja ehkä hän ei oikeasti niitä edes tunne. Tärkeintä on olla näkyvillä ja nauttia kannattajien ihailusta. Siinä samalla voi yllyttää häiriköimään työhönsä vakavasti suhtautuvia kansanedustajia.

Vieläkin kummallisempaa on, että lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri on juristi, mutta äänesti silti puoluetovereidensa mukana lainsäädännön viivästyttämisen puolesta. Hänen on ihan pakko tietää, että siitä tässä oli kysymys.

Tässä käy niin, että tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kriminalisoidaan nopeasti, ja hyvä niin. Perussuomalaiset sen sijaan pitävät omaa meteliään siitä, että poikien ympärileikkausta ei kriminalisoitu samassa yhteydessä. Kun Tynkkynen ei tule saamaan nimiä uuden lakialoitteensa taakse, niin hän pääsee jatkamaan henkilökohtaista performanssiaan ja näyttelemään sekä sankaria että marttyyria.

Tätä on populismi. Populisti on valmis toimimaan vaikka omia tavoitteitaan vastaan, kunhan saa julkisuutta.

***
Tiedän, että sormianne syyhyttää päästä kirjoittamaan oma mielipiteenne näistä kriminalisoinneista, mutta älkää tehkö sitä. Nyt puhutaan populismista.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta laki
Kommentit (43)
 1. Marjo Österberg
  3.10.2020, 10:41

  Leena Meren juridiikan ymmärtäminen on olematonta, niin juristi kuin onkin. Muistan kun hän vieraili Ahvenanmaalla ja hänelle esiteltiin Ahvenanmaan itsehallintoa (josta hänen juristina ja kansanedustajana olisi pitänyt jo aiemmin jotain tietää). Esittelyn jälkeen hän toi voimakkaasti esille, että Ahvenanmaa saa liikaa rahaa manner-Suomesta. Hänen mielestään ne ovat tukia, vaikka kysymys on ahvenanmaalaisten maksamista veroista, jotka palautetaan ja joilla Ahvenanmaa hoitaa itsehallintonsa. Meri oli katkera, koska hänen kotikaupunkinsa saa vähemmän valtionosuuksia, vaikka siellä on enemmän asukkaita kuin Ahvenanmaalla. Sitä, että Ahvenanmaalla on oikeus säätää omia lakeja ja päättää näin hyvin monista asioista ja hoitaa ne omien lakinsa mukaan, ei hän huomioinut. Tai sitten hän kuvittelee, että Hyvinkäälläkin on lakia säätävä elin ja itsehallinto. Varatuomarin luulisi tietävän, että niin ei ole.

  1. Kuten joku arvostettu oikeustieteen professori ärrää sorltaenaikoinaan totesi; ” Lapsituomarlijärrljestelmä on suomalaisen oikeusjärrljestelmän syvin sudenkuppa”.

   Selvennyksen vuoksi mainittakoon, että lapsituomarijärjestelmä on auskultointi, jonka tuloksena on varatuomareita.

  2. Kari Siitari
   3.10.2020, 16:19

   Ja minä kun luulin että tämä Leena Meri oli niistä järkevin. Ihmettelen myös noita Oulun äänestäjiä, eikö sieltä todellakaan löydy viisaampia ja osaavampa kansanedustajia kuin tuo Big Brother Tynkkynen ? Voi teitä.

  3. Ei siis saisi saada veronmaksuistan mitään hyötä itselleean vaan maksaa vain muun suomen verorahan käyttöön? Ja maksaa sitten vielä lisäksi sellaista omasta pusiistaan lisäämmitä menee samoihin tarkoituksiin kuin muuallaki suomessa. Kateus se näkyy teettävän aika lailla esteitä järjen käyttöön.

 2. Tynkkynen on Trumpin suuri ihailija, jolta hän on opetellut populistisen typeryyden esittämisen. Aasinsilta Trumppiin. Some kiehuu ja kuohuu Trumpin sairastumisesta. Totta vai ei? Onko tämä vain trumppilainen temppu vai oisko niin, että on oikeasti sairastunut? Media tuuttaa uutista uutisen perään loputtomana virtana.

  Huomio on taattu.

  Niin toimii myös eduskunnan partalapsi, Tynkkynen, joka on jo aiemmin tuonut julki täydellisen tietämättömyytensä eduskunnan tarkoituksesta ja kansanedustajan tehtävistä. Hän joko aliarvioi suomalaisten tietotason näissä asioissa tai hänen kannattajansa ovat todellisia tolloja, joille menee läpi mikä vaan.

  1. Viimeiseen lauseeseen vastaan, että ovat TOLLOJA isoilla kirjaimilla.

  2. Ja kuinka hän toimii nyt työkavereitaan kohtaan? Istuu kansanedustajakollegojensa kanssa valiokunnassa, jossa asiasta on käyty varmaankin tietopohjaista moninaista keskustelua, ja pitkään. Nyt sitten arvostelee työkavereitaan julkisesti väärin perustein. Kuka haluaisi hänenkaltaisen työkaverin?

   1. PiruRaamatunLuvussa
    3.10.2020, 15:54

    Sinä et?

   2. Rauno, ei missään työpaikassa työkaverit tykkää, jos puhut ihan sontaa siitä mitä yhdessä teette.

    1. J Louhelainen
     4.10.2020, 10:34

     Ei tuommoinen kansanedustaja voi toimia missään politiikassa ja järjellisesti ajaa äänestäjiensä asioita. Yhtä päättymätöntä keskarin näyttöä koko Suomelle 🙄

Kommentointi suljettu.