Paita ja peppu

Uusimman kannatusmittauksen mukaan kokoomuksesta on tulossa tai jo tullut perussuomalaisten apupuolue, ja ainakin Ylen aamun mukaan Petteri Orpo oli asian eilen vahvistanut sanomalla puolueensa olevan valmis perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen. Nykyisillä kannatusluvuilla se tarkoittaisi Jussi Halla-ahon johtamaa hallitusta.

Tämä ei ole asioita seuraavalle yllätys, sillä jo pitemmän aikaa kokoomus on alkanut kuulostaa yhä enemmän perussuomalaisilta. Eilinen budjetin lähetekeskustelu oli suorastaan sietämätöntä seurattavaa, kun kokoomus keskittyi vastakkainasetteluun enemmän kuin budjettiesitykseen. Pääministeri Sanna Marinin puheita yhteiskuntavastuusta vääristeltiin samalla tavalla kuin elinkeinoelämän johtajat ovat vääristelleet kesästä lähtien. Kun presidentti Niinistö vaati yhteiskuntavastuuta, niin se ei ollut politiikkaa. Kun Marin kyselee saman asian perään, niin se on.

Olihan kokoomuksella sanottavaa myös itse budjettiesitykseen. Puheissa pyöri sama puhkikulunut levy, joka on pyörinyt jo viime eduskuntavaaleista asti. Vaaditaan kovia työllisyystoimia ja veronkevennyksiä. Työllisyystoimet tarkoittavat kokoomukselle työttömien saamien tukien leikkaamista ja työttömien määrän lisäämistä poistamalla eläkeputki. Suurituloisille suunnatuilla veronkevennyksillä on salaperäinen dynaaminen vaikutus, jota kukaan ei ole pystynyt laskelmilla osoittamaan. Kevyempi verotus nyt vain jotenkin turvaa hyvinvointivaltion, vaikka se pienentää suoraan valtion ja kuntien verotuloja.

Velanottoakin pitäisi vähentää, vaikka maan talous on koronan takia vaikeuksissa ja velkarahalla on tuettu erityisesti elinkeinoelämää. Kuten Antti Lindtman sanoi SDP:n ryhmäpuheenvuorossa, niin Petteri Orpon silloisten puheiden mukaan vuonna 2010 otettu velka elvytti mitä parhaimmalla tavalla. Nyt sitten ei elvytä.

Perussuomalaisilla on paljon helpompaa, sillä he voivat vedota suoraan kannattajiensa tietämättömyyteen. Niinpä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio voi lätkäistä tällaisen somepostauksen ja pokata kannattajien kiitokset.

Tässä ei ole mikään kohdallaan, mutta se ei haittaa. Italian mafiasta puhuminen on mautonta, eikä Suomi voi noin vain ilmoittaa, että emme osallistu EU:n tukipakettiin. Suomi on perustuslain mukaan EU:n jäsenmaa, ja se velvoittaa osallistumaan päätöksentekoon. Elvytyspaketissa Suomen nettomaksut ovat noin 3,4 miljardia euroa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin komission alkuperäinen esitys 4,6 miljardia euroa. Elvytyspaketin tarkoitus on turvata ostovoimaa koronasta eniten kärsineissä maissa, ja se hyödyttää myös suomalaista vientiteollisuutta.

Suomen kehitysyhteistyörahoitus on 0,45 prosenttia BKT:sta eli reilusti alle YK:n suosittaman 0,7 prosentin. Suurin osa siitä on muun muassa Finnfundin sijoituksia tai menee suomalaisille toimijoille, jotka toteuttavat erilaisia projekteja kehittyvissä maissa.

Rajat ovat olleet käytännössä kiinni jo keväästä lähtien, turvapaikanhakijoita ei tule ja työperäinenkin maahanmuutto tökkii. Jos humanitaarinen apu pakolaisleireille ja nälänhätäalueille lopetettaisiin, niin sitten vasta ihmismassat lähtisivätkin liikkeelle. Suuntana olisi usein Eurooppa. Nyt perussuomalaiset ovat unohtaneet oman vaatimuksensa auttaa ihmisiä siellä, missä he ovat.

Katsotaan vielä noita maahanmuuttokuluja, joista leikkaamalla saataisiin kuulemma maan talous korjattua. Maahanmuuttokulut koostuvat Migrin ja vastaanottokeskusten kulujen lisäksi muun muassa pakkopalautuksen kuluista, vapaaehtoisen paluun kuluista ja säilöönottokustannuksista. Kaikkiin näihin on budjetoitu vuodelle 2020 yhteensä 207,4 miljoonaa euroa eli 0,3 prosenttia koko budjetista. Säästö olisi mitätön, ja tokkopa perussuomalaiset olisivat halukkaita karsimaan ainakaan säilöönotto- ja palautuskuluista.

Ja sitten vielä tuo Yle-vero. Sillä rahoitetaan lakisääteisen Ylen toiminta, joten se on valtion budjetissa pelkkä läpikulkuerä. Sitä alentamalla ei saada säästöjä, mutta huonompi Yle saadaan.

Jos kokoomus nyt rupeaa perussuomalaisten apupuolueeksi, niin tehtävä ei tule olemaan helppo. Perussuomalaiset jatkavat faktoista piittaamatonta politikointia, joten ihan oman uskottavuutensa takia kokoomuksen tehtäväksi jää hölynpölyn luova kääntäminen sivistysporvareiden kielelle.

Kaikkea se vallanhalu teettää.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (63)
 1. Kokoomuslainen yhteiskuntavastuu taitaa olla se, että niin yhteiskunta kuin köyhät kantavat taloudellisen vastuun.

  1. Rauno Järvenpää
   8.10.2020, 17:04

   Kokoomus omistaa käytännös kaikki yritykset tai ainakin yritys johtajat on kokomuslaisia.Jos ei ole yritystä niin mistä köyhä leipänsä saa?

   1. Jos ei ole yritystä, ei ole työntekijällä leipää, mutta loppuu se leipä johtajaltakin. Vaihtuu Tesla Toytaan ja “johtajatar” joutuu ottamaan imurin kouransilmään jne.Työntekijä pärjää vähemmälläkin ja pystyy jotain asialle omatoimisesti tekemään. Entä “johtaja”? Lopunviimein talous ei tarvitse kapitalismia, mutta kapitalismi tarvitsee taloutta. Noin lyhykäisyydessään. Toki Pesosella on vuosituloja tallessa hautaan saakka, mutta entäpä nämä ulvovat pikkunilkit? Onko heillä edes vuoden tarpeita, jos osingot jäävätkin saamatta?

   2. tiedoksenne. rauno järvenpää -niminen trolli kirjoittelee myös iltamedioiden kommenttipalstoille.

    ja ihan yhtä mottipäisiä.

   3. Hurstin jonosta tai Pelastusarmeijan leivänjakelusta!

   4. Janne Jalonen
    9.10.2020, 08:57

    Jos ei ole duunaria, ei ole yritystäkään. Mistä yritysjohtaja (kokoomuslainenkaan sellainen) saa silloin elantonsa/voittonsa. Mielenkiintoinen tieto onkin sitten se, että Kokoomus ihan puolueena omistaisi kaikki (siis kaikki) yritykset. Ajatus vähän hymyilyttää…

 2. Niin,tätä se sitten on kun politiikka tekee paluun politiikkaan, ja millaiseen politiikkaan? Kaltaiselleni politiikan kohtuukäyttäjälle on yhä vaikeampi erottaa totuus ja faktat liioittelusta ja vaihtoehtoisesta totuudesta. Demokratia natisee liitoksistaan, kun kaltaisteni uskoa päätöksentekoon horjutetaan niin poliitikkojen itsensä kuin median ja toimittajien taholta. Eikä siinä vielä kaikki, kuten ostos-televisiossa on tapana sanoa. Horjuttamiseen ja politikointiin ovat yhtyneet tahot, joiden soisi yhteiskuntarauhan takia pysyä sen yläpuolella. Tällaisia ovat mm. yritysjohtajat, jotka ovat viime aikoina kunnostautuneet lähinnä heittelemällä kapuloita vihaamansa sosialistihallituksen rattaisiin. Näin tehdessään, he paljastavat oman pienuutensa tai ainakin sen, kuinka hataralla pohjalla heidän ymmärryksensä yhteiskunnasta, ainakin sen alemmista kerroksista on.

  Kaiken tämän hajaannuksen, sekasorron, ja eriarvoistumisen arkkitehdit nauttivat suurta luottamusta äänestäjien keskuudessa. On ilmeisesti luonnonlaki, että kun yhteiskuntaan ilmaantuu jokin odottamaton häiriö, kuten coronavirus, lama, luonnonmullistus, sota, tai kaikki yhdessä, nousee joku sellainen valtaan, joka osaa tai haluaa kanavoida ja tiivistää ihmisten pelon ja hädän omaksi
  poliittiseksi kannatukseksi. Kun järki ja tunne kohtaavat väittelyssä, niin arvatkaapa kumpi voittaa?

  Kaikille niille jotka haluavat nähdä mikä meitäkin odottaa kapitalistisen, oikeistolaisen, talousliberaalin taloudenpidon päässä voisivat tutustua vaikka Michael Mooren tuoreeseen dokumenttiin Fahrenheit 11/9. Vaikka dokkarista pudottaa puolet pois “sosialistisena propagandana”, jäljelle jää tarpeeksi varoittavaa ainesta kapitalismin vaaroista ja siitä mihin oikeisto/ äärioikeisto koaliitio meitä haluaa viedä. Kapitalisti on hyvä renki, mutta huono, erittäin huono isäntä.

  1. Minulla on sellainen hytinä, että en osaa pitää kapitalismia hyvänä renkinäkään. Siihen kun on sisäänrakennettu ainainen pyrkimys monopoliin, toisin sanoen lopettaa kilpailu.

   Monopoliin pyrkimistä voi aivan hyvin pitää pyrkimyksenä itsevaltiuteen!

Kommentointi suljettu.