Uutta normaalia

Perussuomalaisista on tullut puolue, jossa kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa ja jossa kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa. Jo Timo Soinin aikana puolue oli avoimen populistinen, mutta yritti pääsääntöisesti noudattaa yhteisiä pelisääntöjä. Jussi Halla-ahon  puheenjohtajakaudella on siirrytty trumpilaiseen populismiin, jossa faktat ovat vain haitaksi hyville tarinoille. Puolueen entinen puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoi jo vuosia sitten: ”Onko tarina tosi vai ei, se on toinen juttu. Näin nämä asiat koetaan.”

Tältä se tosiaan näyttää päivästä toiseen. Otetaan kaksi tuoretta esimerkkiä.

Muutama päivä sitten saimme lukea keskustaa lähellä olevan Ajatuspaja Alkion kyselytutkimuksesta, jonka mukaan 19 prosenttia nuorista äänestäisi perussuomalaisia, jos vaalit pidettäisiin nyt. Edes näin hyvä tulos ei tyydyttänyt kansanedustaja Sebastian Tynkkystä, joka muokkasi tutkimustulosta enemmän mieleisekseen. Hän sai samasta aineistosta perussuomalaisten kannatukseksi peräti 25,3 prosenttia.

Kuva: Facebook/Sebastian Tynkkynen

Tynkkynen kertoo Facebookissa ottaneensa huomioon vain kantansa ilmoittaneet. Hän siis jätti diagrammistaan pois kaikki ne, jotka eivät osanneet sanoa sekä ne, jotka jättäisivät äänestämättä. Yhteensä heitä on 27 prosenttia, mutta kuitenkin Tynkkynen sanoo otannan yhä olevan 1028 henkilöä. Näin perussuomalaisten kannatus nousi tutkimuksen 19 prosentista yli 25 prosenttiin.

Ajatuspaja Alkio syyttää Tynkkystä tutkimustuloksen vääristelystä ja on pyytänyt perussuomalaisten puoluetoimistoa ryhtymään pikaisiin toimiin, jotta valheellisen tiedon levitys estetään ja virheellinen tieto korjataan. Saa nähdä, miten Tynkkynen reagoi asiaan. Minä en ole tilastotieteilijä.

Toinen esimerkki tulee Kemistä, jossa Migri lakkauttaa vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoiden puuttumisen takia. Paikalliset perussuomalaiset järjestävät sen kunniaksi täytekakkukahvitarjoilun.

Kuva: Facebook/Havaintoja yhteiskunnasta

Vastaanottokeskus on toiminut Kemissä 12 vuotta, ja sen lakkauttaminen tarkoittaa työpaikkojen ja Kemin valtiolta saamien korvausten menettämistä. Kaupungin kaupoilta jää saamatta turvapaikanhakijoiden niissä kuluttama vastaanottoraha ja asunnot jäävät tyhjiksi. Tämä on perussuomalaisille juhlinnan arvoinen asia, enkä yhtään ihmettelisi, vaikka he ottaisivat vastaanottokeskuksen lakkauttamisen omaksi ansiokseen. Migrin päätökseen he eivät kuitenkaan vaikuttaneet millään tavalla, mutta sehän ei haittaa, kun asioita koetaan.

Työpaikat saavat mennä ja kaupungin talous sekä elinkeinoelämä kärsiä, kunhan vain turvapaikanhakijoista päästään eroon. Ihan samasta ajattelusta oli kyse silloinkin, kun perussuomalaiset eduskunnassa vastustivat toimeentulotukeen annettavaa 75 euron koronakorotusta sillä perusteella, että osa siitä menee tukea saaville maahanmuuttajille. Perussuomalaiset ovat valmiita heittämään yli laidan myös suomalaiset, kunhan vain turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille saadaan tehdyksi kiusaa.

Yksisilmäisyys on vaarallinen asia, ja vielä vaarallisemmaksi se muuttuu, jos ihmisillä ei ole medialukutaitoa ja erityisesti sosiaalisen median lukutaitoa. Kun asioita vain koetaan, niin George Orwellia mukaillen totuudesta tulee valhe ja valheesta totuus.

EDIT 18.10.2020 klo 16.

Koska gallup-asiantuntijat ovat blogin julkaisemisen jälkeen esittäneet asiasta myös toisenlaisia näkökulmia, niin sellainen löytyy vaikkapa täältä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (52)
  1. Huomasin tuon saman persu-ilmoituksen ja ajatukseni sen osalta ovat täysin samat kuin Sakun kirjoituksessa.

  2. Komppaan.
    Vale, emävale ja tilasto. Voihan tuon todestakin ottaa, jos lukutaito on rajallinen ja lähdekritiikki puutteellinen. Tuo lukutaito koskee myös tilastojen arviointia.
    Reilun puolen vuosisadan kokemuksella osaan tuollaisetkin”tutkimukset”mielestäni laittaa ja jättää omaan arvoonsa. Kovasti on maailma muuttunut, jollei nuoriso pesästään ajallaan poist ja itsenäisty. Samalla haetaan omaa paikkaa yhteisössä. Pieni tutkailu monenkin näkyvän taustoihin tuo esiin kehittymisen (suuntaan tai toiseen). Vasta kalloluiden luuduttua (vasta 20+ iässä) voidaan tarkastella mitä siellä oikein on… tai oli.

Kommentointi suljettu.