Varokaa huijareita!

Huijarit ovat siellä, mistä löytävät helpoiten huijattavia. Sellainen paikka on nykysin sosiaalinen media, ja huijattavia löytyy suuresta joukosta aina. Kun tarpeeksi kauan kalastelee, niin aina joku tarttuu koukkuun. Huijarit ovat aina pari askelta sosiaalisen median alustojen edellä, ja kun alusta viimein reagoi, niin huijarit ovat jo keksineet jotain uutta.

Tällä hetkellä Facebookissa toimii identiteettivaras, joko kopioi paljon seurattujen ihmisten profiileja. Äkkiä katsoen valeprofiili näyttää aidolta nimeä sekä profiili- ja kansikuvaa myöten. Siellä on kuitenkin vain muutama oikean henkilön profiilista kopioitu kuva ja postaus, ja tili on perustettu ihan äskettäin.

Pari päivää sitten Facebookiin ilmestyi Sakari Timonen, joka näyttää minulta, mutta joka en ole minä. Huijarin löytää täältä. Minä en häntä näe, sillä tietenkin hän on estänyt minut, mutta ehkä te näette. Profiili kuulemma näyttää tältä:

Minun nimeni, minun profiilikuvani ja minun kansikuvani. Muutama sivulla oleva postauskin on kopioitu minulta. Ensin asuinpaikaksi oli merkitty Stavanger, mutta nyt se on muuttunut Aarhusiksi. Sivulla on muutama tämän blogin juttujen jako, ja ilmeisesti siksi jotkut ovat niitä erehtyneet peukuttamaan. Se ei vielä ole vaarallista, mutta peukuttajille tulee sitten viesti, jossa pyydetään osallistumaan arpajaisiin, joissa voittaa varmasti.

Viimeistään tässä vaiheessa pitää tajuta olevansa tekemisissä huijarin kanssa, mutta siitä ei kannata lähettää palautetta minulle. Profiili ei ole minun tekemäni. Siitä pitää kertoa Facebookille, jotta sen valvontabotit hälyttäisivät jossain vaiheessa oikean ihmisen tutkimaan asiaa ja sulkemaan valeprofiilin.

Kyseessä on identiteettivarkaus, jonka voisi ilmoittaa poliisille. Tuskinpa tekijää kuitenkaan saataisiin kiinni, sillä en usko hänen asuvan enempää Stavangerissa kuin Aarhusissakaan. Hän saattaa olla ihan missä päin maailmaa tahansa, ja melko varmasti myös IP-osoite on salattu. Jos poliisi lähettäisi hänelle viestiä, niin tekijä katoaisi.

Olen ymmärtänyt, että muutamat muutkin paljon seuratut henkilöt ovat saaneet tällaisen ei-toivotun identtisen kaksoisveljen tai -sisaren. Toivottavasti Facebook havahtuu tähän ilmiöön ennen kuin joku oikeasti menettää rahansa ja poliisi joutuu selvittämään sitä.

Ja toivottavasti huijari erehtyy jakamaan myös tämän jutun omassa profiilissaan.

puheenaiheet yhteiskunta laki
Kommentit (26)
 1. ei. kyseessä on vain jonkun löyhäpäisen populistin epätoivoinen yritys. jälleen kerran. luuserit.

  1. Olisikin. Näitä on kymmeniä. Esim. Arman Alizad ja Jussi Halla-Aho on yhtälailla kopsattu. Kaikki kelpaa. Työssäni valitettavasti törmään viikottain uhreihin jotka menettäneet jopa tuhansia euroja rahaa.

  2. Kaisa Jyräs
   18.10.2020, 11:07

   Ei tuo nyt ihan löyhäpäinen ole jos tuohon kykenee. Moni hyvinkin koulutettu ja muuten osaava mummo tai pappa on purjeessa tietokoneasioinnin takia. Tämä ei ole kuulunut heidän aikaansa. Ollaan havahduttu kehittämään ikäihmisten taitoja. Seniorien digikerhot tekevät hyvää työtä. Reippaasti mukaan.

 2. Tapio Puhakka
  18.10.2020, 10:56

  Valeprofiili on ollut Facebookissa jo päiväkausia ja kymmenet oikean profiilisi seuraajat ovat tehneet siitä ilmiannon. Itse sain FB:lta ilmoituksen, ettei profiili loukkaa sen yhteisönormeja, ja moni muu on saanut samanlaisen vastauksen. Robottiko tosiaan asioita ensi vaiheessa tutkii? Muussa tapauksessa todella hämmentävää…

  1. FB on hauska noissa asioissa.
   Itseltäni poistettiin lentävän telkän kuva yhteisönormien vastaisena.

   Silti valeprofiilit ja huijauskampanjat saavat jyllätä tuolla kuin siat pellossa.

   1. Heh, niin on. Koetin myydä venettäni ja määrittelin sen entiseksi lohisiimaveneeksi. Ei mennyt läpi, koska se on normin vastainen – koskien eläinkauppaa.

   2. En myöskään saanut julkaista Kari Rydmanin kappaletta,jossa levyn kannessa on pikkulapsi keltereillään sivuprofiilina rannalla. Alastomuus rikkoo siveyttä tjtn vastaavaa selityksenä

   3. Vihapuheen ilmianto ei myöskään tunnu menevän läpi. Kuoleman toivominen nyt luulisi vähintäänkin täyttävän vihapuheen tunnusmerkit. Sellaista kommentointia esiintyi äskettäin katolta ampujan iskusta pahasti loukkaantuneena selvinneen nuoren naispoliisin haastattelussa. Facebookin mielestä ei rikkonut yhteisönormeja.

Kommentointi suljettu.