Onko tämä politiikkaa?

Muistelen joskus tämän blogin alkuaikoina kaipailleeni politiikkaa takaisin politiikkaan. Se oli aikaa, jolloin konsensus ja vaihtoehdottomuus ärsyttivät, eikä puolueita oikein tahtonut erottaa toisistaan. Pitäisi varoa mitä toivoo, sillä se saattaa toteutua. Nykyisin politiikassa on totisesti politiikkaa, eikä sen määrä sinänsä ärsytä, vaan laatu.

Kokoomuksen pelleily puoli vuotta sitten kasvomaskeista sanotusta tai sanomatta jätetystä oli kaiken huippu, mutta melkoista pelleilyä julkaistaan päivittäin. Minua moititaan jatkuvasta perussuomalaisten arvostelusta, mutta juuri he politikoivat mitä kummallisimmilla asioilla. Ei niin pientä tikkua, etteikö joku perussuomalainen tekisi siitä asiaa.

Otetaan esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin osallistuminen viime viikolla pidettyyn EU:n huippukokoukseen. Hän  ei ennättänyt pitää lehdistötilaisuutta, ja asian nosti esille Ylen toimittaja Susanna Turunen Eurooppa-kirjeessään. Asiaan tarttui heti kansanedustaja Sanna Antikainen (ps), joka vaati Marinilta kirjallista selvitystä tästä “piiloutumisesta”.

Marin joutui jättämään kokouksen kesken, koska hän oli altistunut koronalle oleskeltuaan samoissa tiloissa tartunnan saaneen kansanedustaja Tom Packalénin (ps) kanssa. Päätöksen kokouksesta poistumisesta teki valtioneuvoston turvallisuusjohtaja. Marinin tartunnalle altistanut Packalén syytti pääministeriä vastuun pakoilusta.

Ennen poistumistaan Marin pyysi Ruotsin pääministeriä toimimaan sijaisenaan. Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja, varatuomari Leena Meri (ps) kysyy, mihin päätökseen sijaistaminen perustuu. Vastauksen antoi pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto. EU-huippukokouksissa ei toimita Suomen perustuslain mukaan, vaan tarvittaessa pyydetään toisen maan johtajaa edustamaan myös Suomea.  Näin on toimittu ennenkin, sillä Marin on edustanut myös Ruotsia.

Tämähän ei riitä sosiaalisen median joukoille, jotka ovat vaatineet Marinin asettamista syytteeseen maanpetturuudesta. Näin päästiin tässäkin asiassa tyypilliselle sosiaalisen median tasolle. Näin saatiin myös uutisia moneksi päiväksi ja monet poliitikot pääsivät sanomaan sanansa. Suurin osa on asiantuntematonta ja tyhjänpäiväistä pulinaa, jota nykyisin sanotaan politiikaksi.

Kokonaan oma lukunsa on Twitter-journalismi, josta olen kertonut joskus ennenkin. Sehän perustuu siihen, että jotkut toimittajat seuraavat koko ajan Twitteriä ja “uutisoivat” siellä käydyistä sanasodista. Asioita taustoittamatta kerrotaan, mitä joku sanoi ja mitä joku toinen siihen vastasi. Jutuissa käytetään sellaisia värikkäitä sanoja kuin “viiltävä kuitti”, “tylyttäminen” ja “sivaltaminen”. Minä käyttäisin sanoja “tyhjänpäiväinen länkytys”.

Siitä olkoon esimerkkinä kansanedustaja Jani Mäkelä (ps), jolla on kahdet kasvot. Tv:ssä ja muissa julkisissa esiintymisissä hän on asiapoliitikko, mutta sosiaalisessa mediassa ihan toinen mies. Nyt hänellä näkyy olleen aikaa ja mielenkiintoa “tylyttää” Valtteri Bottasta tämän ihmeteltyä naisten ja miesten välisiä palkkaeroja pyöräilyn Flanderin ympäriajossa.

Minua ei ihmetytä Mäkelän somekäytös enää yhtään. Se ihmetyttää, että hänen sanomisensa jatkuvasti ylittävät uutiskynnyksen, vaikka hän ei sano oikeastaan mitään.

Nyt on ainakin politiikassa politiikkaa, mutta sen laatu tympäisee. En tiedä, johtuuko Marinin kansansuosio hänen onnistumisestaan politiikassa vai kritiikin kehnoudesta, mutta epäilen molempia.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (67)
 1. Persujen kunniaksi voin sanoa, että “tissivako -uskottavuutta” ,kerrankin, asiansa julki tuoneilla henkilöillä, on. Mäkelä ei kuulu joukkoon.

  1. Juuri näin.Mutta kun persujen Packalenin koronaviiruksesta tuli tieto eduskunnassa. Niinn yksikää ps ei osallistunut perustusvaliokunnan kokoukseen. Ei Packalen ja muut persut syyttäneet heitä “vastuun pakoilusta”. Ulkoasiain valiokunnan puheenjohtaja median mukaa asetti itsensä 2 viikon sairaslomalle (karanteeniin) veronmaksajien rahoilla. Kyllä tuollaisen varatuomarin kun Lena Meri kyselle mihin perustuu Marinin poissaolo EU kokouksesta. Kyllä näyttää olevan heikot tiedot varatuomarilla. Koko lakimiesten ja naisten maine kärsii.

 2. Nollatunti ukko
  19.10.2020, 11:35

  Eilen persut riekkuivat somessa väittäen, että hallitus olisi laskemassa lasten suojaikärajaa 16 vuodesta kahteentoista. Itsekin sain vanhalta persukaverilta facebookiin viestin jossa oli selvästi väärennetty oikeusministeriön tiedonanto, jossa sanottiin, että 12 vuotias on tarpeeksi vanha seurustelemaan keski-ikäisen miehen kanssa. Mukana myös jonkun persuhuuhelon “todistelua” siitä että hallitus aikoo laskea tuota ikärajaa. Kaveri raivosi ja haukkui hallitusta, kunnes lähetin viestin , että tutustuisi lakiesitykseen itse ja että sivulleni linkkaamansa ” tiedote” on jo käsiteltävänä Facebook ryhmässä nimeltä Salaliittohörhöt. Itse lakiesityksestä selviää, alle 12- vuotiaisiin kohdistuvien tekojen rangaistuksia aiotaan koventaa, mutta 16-vuoden suojaikäraja jää. 12- vuoden suojaikäraja tulee siis entisen 16 vuoden lisäksi, ei tilalle. Kaveri on ollut hiljaa tämän jälkeen. Uskomatonta miten persut eivät oma-aloitteisesti tarkista uskomattomia väitteitä mitenkään, jos nämä väitteet tukevat omaa poliittista agendaa.

  1. “. Uskomatonta miten persut eivät oma-aloitteisesti tarkista uskomattomia väitteitä mitenkään, jos nämä väitteet tukevat omaa poliittista agendaa.”

   Ei se ole uskomatonta yhtään.Kirjoittaja ei taida muistaa tai pitää vastaansanomattomana totuutena viimevuotisen “persujen äänestäjät ovat kaikki rasisteja”-kampanjan.

   Ihan vain siksi että se sopii omaan poliittiseen agendaan. Ei totuudella Suomenkaan politiikasa ole enää mitään arvoa, mielipiteet ovat ainoa jolla on väliä. Millä tahansa poliittisen kentän laidalla, puolueesta riippumatta.

   Se, että persut ovat ainoa puolue joka vastustaa autoilun verotuksen kiristämistä, siis tarkoitaa että äänestäjä on rasisti: Näinhän se logiikka aina menee. Siinä ei uskomattomien väitteiden todenperäisyys sanojaa yhtään kiinnosta.

   1. Eivät tietenkään kaikki persut ole rasisteja, mutta nuo autoilun verotuksen kiristämistä vastustavat kannattavat samaa puoluetta kuin näkyvät rasistit, etnonationalisit, antisemiitit, denialistit, leikkaavaa oikeistolaista sosiaali-ja talouspolitiikkaa kannattavat ja mitä kaikkea Halla-ahon scriptakirjoituksiin sisältyykään, ainakin 30-luvun aatteiden ihailua.

    Seuratkkaapa vaan, niin persut yrittävät sotkea kuntavaaleihin valtakunnan-ja maahanmuuttopolitiikan ja jopa EU-politiikan. Miksikö, siksi ettei heillä ole juurikaan sanottavaa kuntapolitikkaan ja he voivat siten hämätä äänestäjiä joutumatta puhumaan leikkaushalukkuudestaan. Mistä muuten persut ovatkaaan halukkaita leikkaamaan kunnissa, Halla-ahon mukaanhan leikkauspäätökset ovat niitä tärkeimpiä.
    Kannattaa kuunnella tarkkaan, niin huomaa kyllä sen kun puheesta puuttuu konkretia ja milloinka kokonaisuus ei täsmää alkuunkaan. Sillä tyylillä on huijattu ihmisiä kautta aikain ja sitä samaa persut tulevat yrittämään jatkossakin. Sitä kutsutaan poliittiseksi silmänkääntötempuksi joka puree valitettavasti varsinkin niihin jotka eivät kykene hahmottamaan kokonaisuuksia vaan ovat manipuloitavissa yksityiskohdilla.

   2. AKK, niin juuri. Kuuntelin asuinkaupunkini persun haastattelua kuntavaaleista ja hän on puolueessaan henkilö, joka auttaa vaalityössä ja kokoaa ehdokkaita.Eikä hän ymmärtänyt edes mistä asioista kunnanvaltuustossa päätetään, mitkä on lautakuntien tehtävät tai miten tämä kuntalaisten valitsema päätöksentekosysteemi oikein toimii. Joten, jos haluatte valtuustoihin tehtäviinsä vakavasti suhtautuvia edustajia, niin älkää äänestäkö persuja. Osa heidän kansanedustajistakin on yhä ihan pihalla kansanedustajan tehtävistä ja eduskuntatyöstä.

Kommentointi suljettu.