Pahuksen köyhät!

Eilen kerroin, että jokainen media on paljon vartijana päättäessään, mistä uutisoi ja miten. Joskus myös asiallinen ja neutraali juttu saattaa kääntyä tarkoitustaan vastaan faktavirheiden takia. Eilisen juttuni kommenttiosiossa nostettiin esille Ylen 13.10. julkaisema uutinen kannustinloukuista. Kommentoija huomautti, että sen laskennallisissa esimerkeissä esitettiin virheellisiä tietoja. Tukien kokonaissummat ovat liian suuria, joten töihin ei tosiaankaan näytä kannattavan mennä.

Tässä jutussa tehtiin se tavallisin virhe, että laskettiin yhteen kaikki tuet. Tosiasiassa kaikki tuet vaikuttavat toisiinsa ja erityisesti toimeentulotukeen. Jo ensimmäisessä laskuesimerkissä on toimeentulotuen lisäksi käytettävissä olevaksi tuloksi laskettu myös lapsilisä, vaikka lapsilisä leikkautuu automaattisesti pois toimeentulotukea myönnettäessä. Myös toimeentulotuen summat vaikuttavat kaikissa esimerkeissä liian suurilta.

Toimeentulotuki on viimesijainen tuki. Se tarkoittaa sitä, että toimeentulotukilaskelmassa  otetaan tulona huomioon kaikki muut tulot ja tuet. Toimeentulotuki on kotitalouden tulojen ja menojen erotus. Tuen perusosa on tällä hetkellä yksin asuvalla 502,21 euroa kuukaudessa. Yksinhuoltaja saa tukeen 14 prosentin korotuksen. Kaikki eivät saa automaattisesti täyttä perusosaa, vaan ainoastaan laskelman osoittaman vajauksen verran. Ensimmäisen laskuesimerkin 913 euron toimeentulotuki vaikuttaa liian suurelta, ja kuten sanoin, niin lapsilisää ei enää voida laskea oikeasti käytettävissä olevaksi rahaksi, koska se vähennetään myönnettävästä toimeentulotuesta.

Juuri tällaisten epätarkkuuksien takia tuet näyttävät niin suurilta, että pienituloisen ei kannata mennä töihin. Tosiasiassa toimeentulotukea saavan terveen ja työkykyisen on ilmoittauduttava työnhakijaksi ja hänellä on tarjotun työn vastaanottovelvollisuus. Jos hän kieltäytyy tarjotusta työstä, niin toimeentulotukea alennetaan 20 prosenttia.

Toimittajat voisivat tarkistuttaa omat laskelmansa vaikkapa jollain sosiaalityöntekijällä, niin summat olisivat oikein.

Julkisuudessa esitellyt virheelliset laskelmat ovat omalta osaltaan vaikuttaneet yleiseen ajatteluun, jonka mukaan työttömät ovat laiskoja. Sipilän hallituksen leikkausten aikana iltapäivälehdet etsivät ja löysivät jatkuvasti laiskureita, jotka kehuivat runsaiden tukien mahdollistamaa lokoisaa elämäänsä. Osa heistä oli selvästi fiktiivisiä henkilöitä, loput olivat sopeutuneet elämään niukasti.

Mutta sama virsi jatkuu ja pahenee taas, koska nyt tukien “runsautta” voidaan käyttää myös hallitusta vastaan. Toimeentulotuen perusosaan tehtiin tilapäisesti 75 euron koronakorotus, ja se närästää muun muassa Iltalehden Mika Koskista. Hänen mukaansa hallitus ampui haulikolla rahaa köyhille, ja osumatarkkuus oli huono. Koronakorotusta vastustivat kokoomus ilmeisesti periaatteellisista syistä ja perussuomalaiset siksi, että korotus maksetaan myös toimeentulotukea saaville maahanmuuttajille. Salissa kuullun välihuudon mukaan suomalaisten saama korotus menee sitten viinaan.

Näin oppositiopuolueet ajattelevat köyhistä. Varsinkin perussuomalaiset ovat jo aikoja sitten luopuneet köyhistä äänestäjistään, mutta yhä vieläkin jotkut politiikkaa huonosti seuraavat kuvittelevat saavansa enemmän tukea sitten, kun maahanmuuttajista on päästy eroon. Niin ei tapahtuisi. Eduskunnan varapuhemies Juho Eerola (ps) sanoi Koskisen jutun Facebookissa jaettuaan, että perussuomalaisten keskivertoäänestäjät eivät kuulu tähän tukea saavien ryhmään.

Itse kukin saa ajatella mitä haluaa, mutta ainakin hallitus ajatteli kerrankin myös kaikkein köyhimpiä. Se on tietenkin väärin, koska korotukseen menevät 60 miljoonaa vievät maan välittömään konkurssiin ja hallitus lahjoi köyhät kannattajikseen, kuten kommenttiosiossa moneen kertaan sanotaan.

Mistä tulee tämä viha ja kateus? Onko joku oikeasti kateellinen kaikkein köyhimpien saamasta 75 lisäeurosta? Ilmeisesti on, ja heille voin suositella toimeentulotuella elämistä vaikkapa vain puolenkin vuoden ajan. Kyllä siinä kuvitelmat köyhien ylenpalttisesta elämästä katoaisivat.

EDIT 22.10.2020
Korjattu Iltalehden toimittajan nimi. Hän on tietenkin Mika Koskinen, ei Timo. Kiitos asiasta huomauttaneille.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (106)
 1. Sakari puhuu taas asiaa, ja kun toimeentulotuesta on kysymys niin on toimittahieen syytä kääntyä noissa esimerkkilaskelmissa ammattilaisen eli sosiaalityöntekijän puoleen niin saataisiin vihdoin nuo todelliset
  laskelmat oikeiksi ja köyhän todellinen asema näkyväksi. Ei EU:sta suotta ole tullut palautetta Suomeen
  siitä että meillä mediaanisen köyhyysrajan alapuolella elävien asema on EU:n aikana kurjistunut.

 2. Mirjami Virtanen
  22.10.2020, 10:11

  Jäänyt mieleeni kun Lieksan mamuista puhuttiin, somessa käytettiin Karjalaisen juttua vakuutena. Siinä oli myös laskettu kaikki mahdolliset tuet ja muistaakseni myös kertaluonteinen vastaanottoraha joka kuukausi maksettavana. Someväki (eikä vahtera) ymmärrä toimeentulotuen laskentaa. Nytkin jatkuvasti näyttää kerrottavan, mamu saa kuussa yli 2000 euroa. Summa juontunee nelihenkisen perheen saamista tukirahoista, ei yhden hengen. Samanhan saa tuloton ja varaton suomalaisperhekin.

  Samoin vielä näin muhammed aan kertomukseen vedottavan, tuo 90- luvulla kiertänyt tarina, jonka Alibi ainakin on kieltänyt. Lienee samantapaista alkuperää kuin kunnan sosiaalijohtaja joka oli kertonut somalinaisten merkkivaatteista ja aina uusista lastenvaunuista.

  1. Pia Kauma kokoomus levitti ainakin tätä lastevaunu juttua.

Kommentointi suljettu.