Julkisen sektorin huonous

-Julkinen sektori on aivan liian suuri menoerä yksityisen puolen rahoitettavaksi. Yksityinen puolihan se hankkii ne verovarat, joilla julkista sektoria pyöritetään.

-Julkinen sektori ei tuota mitään, vaan ainoastaan jakaa.

-Olen valmis maksamaan veroja, jos saan rahoilleni jotain vastinetta.

Tällaisia kommentteja saan aina, kun vain sivuankin julkisen sektorin toimintaa ja siihen kohdistuvia leikkausvaatimuksia. Yllättävän monella on sellainen käsitys, että julkinen sektori ei tuota mitään, vaan siellä istuu suojatyöpaikoissa ihmisiä, jotka vain jakavat yksityisen sektorin tuottamia verorahoja. Lisäksi löytyy paljon oman elämänsä sankareita, jotka ilmeisesti ihan vauvasta asti ovat elättäneet itsensä kovalla työllä ja maksaneet kaikki kulunsa itse.

Usein toistettu väite on, että julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on 60 prosenttia. Tämä väite on moneen kertaan todettu vääräksi, ja Julkisen sanan neuvosto on antanut väitteen esittämisestä langettavan päätöksen jo vuonna 2014. Osuus bruttokansantuotteesta on ihan eri asia kuin suhde bruttokansantuotteeseen. Oikeasti julkisen sektorin osuus on 21 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Eikö julkinen sektori sitten tuota mitään? Kyllä tuottaa, se tuottaa niitä peruspalveluja, joita jokainen oman elämänsä sankari käyttää ja on käyttänyt koko elämänsä ajan ja jo ennen syntymäänsä. Neuvolat, päivähoito, peruskoulu, lukio, ammatillinen koulutus, ammattikorkeakoulutus ja korkeakoulutus ovat julkisen sektorin tuottamia.

Perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito ovat pääosin julkisen sektorin tuottamia, samoin vanhustenhoito. Näiltä osin julkista sektoria täydennetään ostamalla palveluja yksityisiltä tuottajilta. Eläkerahastotkin lasketaan meillä julkisen sektorin toiminnaksi, ja juuri se saa julkisen sektorin näyttämään suuremmalta kuin niissä maissa, joissa ei lasketa. Niitä maita on suurin osa.

Joka ikinen aamu nämä verovaroista millään tavalla hyötymättömät keittävät aamukahvin julkisen sektorin tuottamaan juomaveteen ja vetävät vessanpöntön julkisen sektorin viemäriverkostoon julkisen sektorin jätevedenpuhdistamon käsiteltäväksi. Sitten he kävelevät tai ajavat autolla töihin julkisen sektorin rakentamaa ja ylläpitämää tietä myöten. Matkan varrella he saattavat kirota sammunutta katulamppua tai likaista liikennemerkkiä, jota julkinen sektori ei vielä ole ehtinyt korjaamaan.

Tässä vaiheessa nämä julkista sektoria tarvitsemattomat sanovat, että no niin, nuo nyt tietysti, mutta kaikki muu on sitten turhaa.

Monelle julkinen sektori tuntuu tarkoittavan vain kunnan tai valtion virastoissa työskenteleviä virkamiehiä, jotka heidän mielestään ovat ihan turhia. Ilman heitä valtion ja kuntien hallinto ei kuitenkaan pyörisi eikä tuottaisi mitään palveluja. Ei olisi poliisia, ei armeijaa, ei oikeuslaitosta, varhaiskasvatusta, perusopetusta, infrastruktuuria eikä suurinta osaa kaikista niistä asioista, joita toimiva yhteiskunta tarvitsee. Kyllä ne palvelut yksityinenkin sektori mielellään tuottaisi, mutta jonkun olisi niistä maksettava.

Kuka maksaisi? Maksaisiko jokainen itse ihan kaikki tarvitsemansa palvelut? Ei maksaisi, vaan nämä mielestään verovaroista hyötymättömät olisivat heti huutamassa yhteiskuntaa apuun. Saatuaan juuri sillä hetkellä tarvitsemansa ja verovaroilla tuotetun palvelun he olisivat taas sitä mieltä, että kyllä julkinen sektori on sitten huono, tehoton ja suurimmalta osin tarpeeton.

Entä jos oikeasti yksityistettäisiin enemmän? Siitä meillä on ihan tarpeeksi huonoja esimerkkejä, kuten vaikkapa sähkönsiirtomaksut, Vastaamon huono tietosuoja ja viime talvena paljastunut vanhustenhoidon surkea tila. Näistäkin syytetään julkista sektoria, joka ei ole valvonut toimintaa riittävästi. Mokomat  laiskat byrokraatit, valvontakin pitäisi yksityistää.

Kun nyt julkista sektoria moititaan, niin yhdyn kuoroon. Mitä helvettiä niissä kouluissa oikein opetetaan, kun iso osa kansasta on ihan pihalla yhteiskunnan toiminnan järjestämisestä? Eikö enää opeteta yhteiskuntaoppia ja kansantalouden alkeita, vai mistä tällainen tietämättömyys on peräisin? Eikö kerrota, että yhteiskunta on kokonaisuus, johon kuuluvat sekä yksityinen että julkinen sektori?

Ja nyt voittekin sitten taas antaa palautetta, jonka mukaan minä en tiedä mistään mitään. Julkinen sektori on ihan turha, sillä yksityinen puoli hoitaa kaiken tehokkaammin ja halvemmalla. Ja ne verotkin ovat liian korkeat.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (96)
 1. Ahti Granat
  1.11.2020, 09:43

  Voisi ihan aloittaa itsetutkiskelun siitä, että julkista sektoria ei olisi lainkaan.

 2. Taas on puhdasta JAUTAA!

  1. Mika Riihimäki
   1.11.2020, 12:32

   Absolutely, voih kun ottaa päähän ihmisen tietämättömyys tai oikeestaaan laiskuus….

Kommentointi suljettu.