Kun ei suostuta ymmärtämään

Politiikan seuraaminen alkaa olla yhtä vähän kiinnostavaa kuin pikkulasten hiekkalaatikolla kinaamisen seuraaminen sillä erolla, että hiekkalaatikolle tulee yleensä aina joku aikuinen lopettamaan nahistelun. Politiikassa sen sijaan yleisö seuraa ja ottaa voimakkaasti kantaa, asiantuntijat kokoontuvat analysoimaan kinastelua ja toimittajat raportoivat siitä.

USA:n istuva presidentti Donald Trump ei suostu ymmärtämään, että vaalien jälkeen lasketaan kaikki annetut äänet, ja niiden perusteella selviää voittaja. Trumpin mukaan ääntenlaskenta on huijausta ja se on keskeytettävä muualla paitsi siellä, missä hän itse on voitolla. Vain hänelle annetut äänet ovat laillisia ääniä, muut ovat petosta. Vaaleissa on kyse vain hänestä, ei kenestäkään muusta. Jos hän voi hävitä, niin peli ei ole rehellistä. Ilmeisesti korkein oikeus joutuu ottamaan kinastelun keskeyttävän aikuisen roolin.

Ei mene meilläkään sen paremmin. Eilen eduskunnan kyselytunnilla perussuomalaiset eivät millään suostuneet ymmärtämään sisäministeri Maria Ohisalon vastauksia heidän kysymyksiinsä. Jani Mäkelä kysyi, aikooko hallitus perua suunnitelmat oleskelulupien jakamisesta laittomasti maassa oleville, Mauri Peltokangas ei ymmärtänyt vastausta ja Ville Tavio puhui itsensä kanssa ristiin.

Hallitus ei ole jakamassa oleskelulupia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Pääsääntö on edelleen, että kielteisen päätöksen saaneet palautetaan ja rikoksiin syyllistyneet poistetaan maasta. Kyse on vain siitä, että hallitus haluaa helpottaa työperäisen oleskeluluvan myöntämistä niille kielteisen päätöksen saaneille, jotka ovat työllistyneet ja maksavat veroja. Sen luvan voi saada jo nyt, mutta käytäntö ei ole yhtenäinen. Niinpä moni täysin kotoutunut veronmaksaja joutuu poistumaan maasta, koska hänelle ei ole myönnetty turvapaikkaa eikä työperäistä oleskelulupaa.

Tavio puhui itsensä kanssa ristiin vaatiessaan ilman lupaa maassa oleskelevien säilöönottoa ja heidän karkotusprosessinsa aloittamista, vaikka on kansainvälisen oikeuden vastaista, että esimerkiksi Irak ei ota vastaan omia kansalaisiaan. Tavio siis tietää oikein hyvin, että kaikkia ei voida poistaa maasta, koska heidän kotimaansa ei ota heitä vastaan. Silti heidät pitäisi ottaa säilöön ja pitää siellä ennalta määräämätön aika, vaikka he eivät ole syyllistyneet rikokseen eikä heitä ole sellaisesta tuomittu. Luvaton oleskelu maassa on sakolla rangaistava ulkomaalaisrikkomus, eikä pelkästään sen perusteella ketään voida oikeusvaltiossa teljetä lukkojen taakse epämääräiseksi ajaksi.

Kyse on siitä, että luvatta maassa olevat muodostavat helposti varjoyhteiskunnan, jossa lait eivät päde. Sellaisen syntymisen estämiseksi olisi järkevää myöntää työperäinen oleskelulupa mihinkään rikoksiin syyllistymättömille ja työtä tekeville ihmisille, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Mutta tätähän perussuomalaiset eivät voi suostua ymmärtämään, koska he ovat jo pitkään rakentaneet tarinaa, jonka mukaan kaikki kielteisen päätöksen saaneet ovat rikollisia ja mahdollisia islamistiterroristeja. Ihan samalla tavalla Trump on rakentanut tarinaa, jonka mukaan hänen vastaehdokkaansa voitto on vaalipetos.

Politiikka näyttää perustuvan yhä enemmän tarinoihin, tahallisiin väärinymmärryksiin ja suoranaisiin valheisiin. Pahinta on, että niin monet näitä tarinoita uskovat. Ihminen on laumaeläin, joka uskoo sen tarinan, joka sattuu häntä miellyttämään ja joka tulee häntä miellyttävän poliitikon suusta.

Kuten jo ihan ensimmäisessä blogijutussani sanoin, niin laumaeläin ei ajattele itse, vaan hänessä ajattelee lauma.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (58)
 1. ”Tämä asia olisi varmasti helpompi ymmärtää, jos sen haluaisi ymmärtää”
  Tuo oli parasta mitä on pitkään aikaan kuultu kyselytunnilla.

 2. En tuota kyselytuntia katsonut. Oletan kuitenkin trollioikeistan takellen lukeneen jonkun ennalta laatimaa sanomaa, johon jo kertaalleen vastattu ei vaikuttanut. Sanoa pitää… vaikka sanoma puuttuisi. Oikaiskaatten jos olin oleellisesti väärässä. Lupaan yrittää arkadiasirkuksen tulevan viikon esitykseen katseeni ohjata ( jolĺei sitten ole oikeaakin tekemistä)

  1. Katsoin ”eduskunta-shown”, se on melkoinen esitys, persut ovat elementissään kun pääsevät kysymään maahanmuutosta. Täydet pinnat Maria Ohisalolle, asiat on hallussa ja vastaukset hyviä.

   1. kieltämättä alkoi huvittamaa siinä kohtaa, kun ohisalo selitti kolmatta kertaa asiaa, eikä nää pumpulipäät tajunneet vieläkään. koko muu suomi tajusi kyllä.

    1. Vesa Nikula
     7.11.2020, 14:46

     Ehdottomasti hienointa on se, että seuraavaksi nämä samaiset pumpulipäät ulisee Twitterissä, kuinka Ohisalo ei vastaa kysymyksiin🙄🤣

Kommentointi suljettu.