Kun johtotähti sammuu

Kun Donald Trumpin kannattajatiimi päätyi pitämään suuren tiedotustilaisuuden pornokaupan ja krematorion välissä, niin koko maailma sai makeat naurut. Se kruunasi Trumpin tappion täydellisyyden, mutta ei hän tietenkään sitä koskaan tule myöntämään. Kaikki muut sen alkavat jo tajuta, ja nyt jopa Trumpille suosiollinen tv-kanava Fox on ruvennut kääntämään takkiaan. Trump twiittailee yhä vaalivilppiväitteitä, mutta hänen oman puolueensa näkyvät jäsenet ovat aloittaneet voittajakaksikon onnittelemisen.

Trumpin uskollisten kannattajien joukko harvenee, ja kohta jäljellä on vain kiihkeimpiä hurmossaarnaajia ja yrmeimpiä asemiehiä. Ihan väkisin tulee mieleen Hitlerin viimeisistä päivistä kertova elokuva Perikato, vaikka en Trumpia Hitleriin vertaakaan. Rakennelman romahtaminen on kuitenkin yhtä täydellinen. Pitäisi vain saada johtaja ymmärtämään, mutta kukaan ei uskalla kertoa hänelle totuutta. Myötäilijät ja opportunistit ovat jo hypänneet pois kelkasta.

Olen jo kauan nähnyt politiikan jonkinlaisena heiluriliikkeenä. Kun yhden suunnan politiikka tulee päätepisteeseen, niin heiluri lähtee toiseen suuntaan, kunnes sielläkin tulee päätepiste. Heiluri liikkuu hitaasti ja liike pisteestä toiseen kestää ennalta määräämättömän ajan. Nyt näyttää siltä, että äärioikeistolainen populismi on tullut tiensä päähän ensin USA:ssa, ja muu maailma seuraa perässä.

Äärioikeistolaiset populistit eivät vielä tätä usko, sillä valta ja vallanhalu sokaisevat. Salaliittoteoriat vaalien vilpillisyydestä leviävät, ja ne alkavat tukehtua omaan mahdottomuuteensa. Niihin uskovat kohta vain fanaatikot, joita aina löytyy jonkin verran. Meillä Suomessakin valemediat levittävät näitä teorioita, ja ainakin valemedia Oikea media näkyy kertovan vuoden 2016 vaalien lukuja käyttäen, että Trump voitti. Tähänkin joku uskoo.

Minua kiinnostaa nähdä, miten oikeistopopulistit kaikkialla asiaan suhtautuvat. Pysyvätkö he jääräpäisesti valitsemallaan linjalla vai rupeavatko lieventämään puheitaan? Trump on ollut heille mistään piittaamattoman röyhkeyden ja itsekkyyden esikuva, mutta huomaavatko he nyt heilurin liikkeen pysähtyneen? Mitä tekevät meidän omat oikeistopopulistimme?

Ainakin Laura Huhtasaari näkyy twiittailevan entiseen tapaan Trumpin puolesta, ja muutamilla muillakin näyttää olevan vaikeuksia hyväksyä vaalitulos. Heidän mielestään se on sosialismia.

Joe Bidenin ja USA:n demokraattien pitäminen sosialisteina on sama kuin jos pitäisi kokoomusta sosialistisena puolueena, mutta tämä retoriikka onkin kopioitu suoraan Trumpilta. Oikeistopopulismi yleensäkin on sikäli ristiriitaista, että siinä korostetaan kansallisia arvoja, mutta kaikki puheet ovat samanlaisia maasta riippumatta. Ne tulevat yhdestä ja samasta tuutista.

En usko tällaisen retoriikan enää purevan. Sen näyttää ymmärtäneen myös Jussi Halla-aho, joka osaa haistella tuulia. Hän suhtautuu vaalitulokseen maltillisesti.

Luulenpa, että Halla-ahon esimerkki tehoaa ja muidenkin puheet maltillistuvat. Jo ihan kannatusmittausten valossa perussuomalaisten on pakko ruveta tekemään enemmän yhteistyötä muiden kanssa, sillä uusimmankin tuloksen mukaan se on toiseksi suosituin puolue. Suomen monipuoluejärjestelmässä ei mikään puolue pääse itsevaltiaaksi. Muut eivät enää myötäile räikeää oikeistopopulismia, joten suunta näyttäisi olevan selvä.

Sen näkee sitten kuntavaaleissa. Tähän asti perussuomalaisten vaalikampanja on ollut täyttä Trumpia, mutta vielä se ehtii muuttua. Suomen valtuustoissa kun ei päätetä EU-asioista eikä maahanmuutosta, vaikka niistä puolue haluaakin puhua. Kuntavaalien tuloksen perusteella ei myöskään eroteta maan hallitusta, vaikka niinkin jotkut tuntuvat kuvittelevan.

Oikeistopopulismin johtotähti on sammunut, joten johtotähteä tarvitsevien on etsittävä uusi tähti seurattavaksi. Suurin osa ihmisistä ei tarvitse johtotähteä, vaan osaa ajatella itse.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (67)
  1. Huolestuneena olen seurannut noita suomen kommenttipalstoja, vanhat mummotkin siellä vouhottaa trumpin nimeen, saati sitte se peruskaarti. Uskooko ne itse näihin vilppi juttuihin, voiko ihminen täälläkin olla niin sumutettavissa.

  2. Eipä siellä republikaanipiireissä minkäänmoista kiirettä pidetä Bidenin vaalivoiton tunnustamisessa. Jokunen yksittäinen, mutta johto on ihan hiljaa. Trumpin suosio on niin suurta, että republikaanit eivät häntä hylkää, vaikka henkilökohtaisesti olisivat hänestä mitä mieltä tahansa. Ihan turha muuta kuvitella. Trump on ollut erinomainen savuverho, jonka takana he ovat voineet häärätä vapaasti.
    Täällä Suomessa persut ovat koukun nielleet ihan kivuttomasti. Vaalilipukkeet on väärennetty, varsinkin postiäänestyksessä, kaikkea samaa toistellaan kuin rapakon takanakin.

Kommentointi suljettu.