Ongelmanuoret ja media

-Ei ole ensimmäinen kerta kun otsikot huutavat sensaatiomaisesti ja antavat ymmärtää, että kyseessä on uusi maahanmuutosta johtuva ilmiö. Itse juttuun otetaan asiantuntijoiksi ihmisiä, joiden lausuntojen ja spekulaatioiden todenperäisyyttä ei tarkisteta. Juttuja ei taustoiteta tutkimuspohjaisesti saati tuoreimpiin tilastoihin viitaten. 

Muun muassa näin kommentoi Veronika Honkasalo Facebookissa eilen leimahtanutta keskustelua nuorisorikollisuudesta. Helsingin Sanomat sen aloitti ja iltapäivälehdet seurasivat perässä. Lehdet nostivat ongelmien aiheuttajiksi maahanmuuttajataustaiset nuoret, ja kuten eilen aavistelin, niin ainakin perussuomalaiset kiittävät. Nyt he pääsivät puhumaan ainoasta heitä kiinnostavasta asiasta ja vieläpä itse määrittelemällään tavalla. Jo eilen Iltalehti kiirehti kysymään Jussi Halla-ahon mielipidettä ja tänä aamuna MTV:n Uutisaamussa Riikka Purra pääsi jatkamaan.

Molemmat puhuivat tyhjää, sillä heillä ei ole mitään muuta ratkaisua kuin humanitaarisen maahanmuuton lopettaminen. Heidän mukaansa kotouttamisen keinoja ei ole olemassakaan.

(Kuva Iltalehden artikkelin otsikosta.)

Näin helposti osa mediaa antoi yhdelle ainoalle puolueelle sekä puheenaiheen että palstatilan ja ohjasi keskustelun sivuraiteelle. Tekisi mieli epäillä, että kyseessä oli perussuomalaisten kuntavaalikampanjan tarkoituksellinen avaus mediassa, mutta ehkä kuitenkin oli enemmän kyse erehdyksestä. Helsingin Sanomat yritti paikata asiaa kertomalla jo eilen iltapäivällä, että alaikäisten tekemien rikosten määrä ei ole kasvussa, vaan laskussa. Tänään lehti sitten kysyy, onko Suomi Ruotsin tiellä. Ei ole, mutta taas perussuomalaiset kiittävät, kun ihan otsikkotasolla käytetään heidän omaa retoriikkaansa.

Näin kansan syvät rivit pääsivät taas keskustelemaan, ja jos haluatte nähdä sen keskustelun tason, niin vilkaiskaa sisäministeri Maria Ohisalon asiaa käsittelevän Facebook-päivityksen alla olevaa “keskustelua”. Varoitan kuitenkin, että se on suurelta osin täyttä törkyä ja vihankylvöä. Media teki palveluksen perussuomalaisille ja karhunpalveluksen itselleen leimaamalla yhden ihmisryhmän ongelman aiheuttajaksi kysymättä asiantuntijoiden mielipidettä.

Eräs Helsingissä kenttätyötä tekevä sosiaalityöntekijä ihmetteli, mistä Helsingin Sanomat oli yleensä niin sanotut tietonsa hankkinut. Heillä sosiaalitoimessa kun on tiedossaan jokaisen ongelmatapauksen nimi, ja jos ei vielä ole, niin tulee heti, kun ongelmia alkaa ilmetä. Ongelmia on sekä maahanmuuttajataustaisilla että kantasuomalaisilla, eivätkä ne ratkea maahanmuuton lopettamisella.

Nuorilla on aina ollut ongelmia, ja aina syyksi niihin on nähty nuoret itse. Muistelkaa vaikkapa 1960-luvun juttuja Helsingissä Eino Leinon patsaalla kokoontuvista nuorista ja 1980-luvun alun hurjia kertomuksia aseman ja lähiöiden jengiväkivallasta. Nyt on uutta vain se, että enää ei koko nuorisoa leimata, vaan ainoastaan maahanmuuttajataustaiset.

Koska Veronika Honkasalo sanoi asian paremmin kuin itse osaisin, niin siteeraan häntä lisää:

-Kaikkein surullisinta tässä on se, että median stereotyyppiset ja etnistävät tavat käsitellä vakavia yhteiskunnallisia ongelmia, valuvat suoraan nuorten arkeen ja ruokkivat arkipäivän rasismia. Siksi nuoriin liittyviä yhteiskunnallisia ongelmia pitäisi pystyä käsittelemään eettisesti kestävällä tavalla. Jos siis aidosti halutaan, että ongelmiin päästään puuttumaan aikaisempaa paremmin.

Nuorisorikollisuudessa on aina kyse vakavasta yhteiskunnallisesta ongelmasta. Se on merkki siitä, että asiat ovat menneet pahasti pieleen. Nuorisorikollisuus on merkki pahoinvoinnista ja eriarvoisuudesta. Mutta nuorisorikollisuutta käsiteltäessä on vältettävä yksinkertaistavia selitysmalleja ja ihmisryhmien leimaamista. Nuorisorikollisuudessa on kyse yksilöllisistä kohtaloista, nuorten välisiin vertaissuhteisiin liittyvästä ilmiöstä ja erityisistä tilanteista. Näitä ongelmia on ratkottava moniammatillisesti, ja sitä on tehty pitkään Suomessa ja Helsingissä. Tarvitaan ennaltaehkäisevää työotetta jo lapsuudesta alkaen, vahvaa peruskoulua, joka ottaa kaikki mukaan, nuorisotyötä, joka on kaikille avoin, mutta jonka parissa tehdään myös kohdennettua ja jalkautuvaa työtä nuorten pariin. Tarvitaan työotetta, joka ottaa kopin jokaisesta nuoresta ja antaa toivoa toivottomuuden keskelle, auttaa pääsemään koulutukseen kiinni, saamaan asunnon ja työn. Auttaa saamaan uuden ystäväpiirin, sillä kyllä, joskus se oma ystäväpiiri ei vain auta pääsemään ongelmista yli. Nuorisotyötä, joka tunnistaa yhteiskunnan syrjäyttävät rakenteet ja rasismin, puuttuu niihin ja tekee töitä asenteiden kitkemiseksi.

Yhtäkään nuorta ei konkreettisesti auta se, että nuorisorikollisuudesta tehdään rasistinen lyömäase, jonka avulla päästään leimaamaan kokonaisia ihmisryhmiä ja vaatimaan kovia otteita ja rajoja kiinni. Se, mitä me nyt tarvitsemme on vahvaa tutkimuspohjaista ymmärrystä ja halua auttaa. Mutta myös tajua syvemmästä yhteiskunnallisesta kehityksestä. Nuorten väkivaltarikokset ovat puolittuneet sitten vuoden 2006, ja rikollistuomion saaneita nuoria on nyt 90 % vähemmän kuin 1990-luvulla. Tuoreen Helsingin kaupungin turvallisuustutkimuksen mukaan helsinkiläiset eivät koskaan aikaisemmin ole kokeneet Helsinkiä yhtä turvalliseksi. Ja myös kaikki tämä meidän on juuri nyt hyvä muistaa!

Mutta eihän tätä jaksa moni lukea eikä ainakaan ajatella. Paljon tärkeämpää on puhua maahanmuutosta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (93)
 1. Marjo Österberg
  11.11.2020, 09:34

  Eikö muuten ne Pohjanmaan häjyt olleet usein talojen nuorempia poikia, jotka eivät löytäneet paikkaansa yhteiskunnassa, kun vanhin veli peri talon? Väkivaltaisia hekin olivat.

  1. Kyllä! Juuri näin. Asiaa yritettiin jopa romantisoida pohjanmaalla. Elämän edetessä ja historiaa tutkittaessa osa jopa väitti näitä puukkojunkkareita raukkamaisiksi mammanpojiksi. Kävivät porukalla kimppuun ja puukottivat selkään. Noin niinkuin ihan oikeasti.

  2. kyllä, aikansa persunuoria. nykyiset ovat kaiketi näiden jäkikasvua. ei ole pojasta polvi parantunut. ei sinne päinkään.

   1. Juha Rintala
    11.11.2020, 10:47

    Perussuomalaisten kannatus on Kauhavan, Härmän ja Lapuan alueella aikalailla koko vaalipiirissä likipitäen olematon. Maahanmuutosta räksyttävä on todennäköisesti Kokoomuksessa.

   2. No, ei ole heidän jälkikasvua, ongelma poistui kun nuoremmat talottomat pojat siirtyivät Amerikkaan.

  3. Suomen Sisun järjestöjohto mainitsee puukkojunkkariuden suomalaisuuden määritelmässään: “Tunne suomalaisuudesta on suomalaisten yksilöiden mosaiikki, joka pitää sisällään niin yhteisiä, kuin myös toisistaan poikkeavia henkilökohtaisia kokemuksia. Etelä-Pohjanmaan asukkaalle suomalaisuus voi avautua paikallisidentiteetin näkökulmasta. Tunne ylpeästä talonpoikaistaustasta, puukkojunkkariuudesta tai muista vastaavista ominaisuuksista heijastaa ja säteilee osaksi laajempaa suomalaista kokemusta.”
   Entisaikojen väkivaltaiset nuorisorikolliset nostetaan merkillisen positiiviseen valoon.

  4. Yksi syy häjyiksi tuloon oli: “Pitääs teherä jotaan, jotta mainittaasihin!”

   Hyvin yleinen piirre eteläpohjalaisissa ihmisissä, myös minussa itsessänikin. Eikä se ole jäänyt historiaan, sitä on vielä nykyäänkin. Omat juureni ovat Kauhavalta ja Ilmajoelta. Yleiset pohjalaiset ilmiöt jääkäriliikkeestä alkaen, lapuanliikkeen kautta nykyiseen yrittäjien keskittymiseen juuri Etelä-Pohjanmaalle on juuri tätä.

   Etelä-Pohjanmaa on Suomen Texas. Raamattuvyöhykkeineen kaikkineen.

   1. äimänkäki
    11.11.2020, 15:17

    Kuin myös, sieltäpäin. Näyttää että jotkut harjoittavat kiihotusta kansanryhmää kohtaan asiaa tarkemmin tuntematta.

   2. Etelä-Pohjanmaa on Suomen Texas.
    Soon toisappäin. Pohojammaa oli ensi. Teksaasit perustettihi Ilimajokiiste luval.

    1. No, empä viitti puhua enää nuan Nurmoolaasittaan!

  5. Jo häjyjä aikaisemmin 1820-luvulla tehtiin samasta syystä jokunen ruumiskin. Nurmijärven rosvot Riikin Heikin (asikirjoissa on Aika Miehen sukuakin, ei ehkä todellisuudessa) johdolla. Reilut puolentuhatta kasakkaa tarvittiin Nurmijärven metsiin porukkaa hillitsemään. Tarvittiin siis “maahantulijoita” kansalaisia hillitsemään. Toivottavasti ei malliin Suomi takaisin.
   (ks Heikki Ylikangas, Nurmijärven rosvot).

   Mutta kunnossahan kaikki on, kunhan uskoa riittää. Pikku twiserrys vahvaa uskoa kopioiden:

   Sen verran meni pieleen, että Ps on ainoa oikeassa maailmassa oleva puolue. Taloudessa, maahanmuutossa, eu:ssa, teollisuudessa ja työllisyydessä sekä sotessa ja koulutuksessa. No, prrkele siinähän on kaikki paitsi puolustusvoimat, lukuunottamatta, mutta pitää jotakin muillekin.

 2. Lasse Kosonen
  11.11.2020, 09:47

  Tekisi todella mieli epäillä lahoa puujalkaan jota tuetaan, annetaan tilaa ja kasvojenpesua tulevaisuutta varten. Vai onko kysymys kansan hädän ymmärtämisestä ? Väärillä tiedoilla ja paisuttelulla kaikki menee lahjakkaasti jälleen mullin mallin.

Kommentointi suljettu.