Fixitiä pukkaa

Fixit-mielenosoituksia on nähty ennenkin, ja yleensä paikalla on ollut koko Suomen kansa eli muutamia yleisölle tuntemattomia ihmisiä. Ensi lauantain mielenosoitus näyttää ainakin puhujalistasta päätellen olevan toista maata. Mukaan on saatu europarlamentaarikko Laura Huhtasaari avustajansa kanssa, kansanedustaja Mauri Peltokangas sekä vielä toistaiseksi omana eduskuntaryhmänään toimiva kansanedustaja Ano Turtiainen. Muut ovat ainakin minulle tuntemattomia lukuunottamatta Helena Puustista, joka vuosi sitten ilmoitti olevansa Teuvo Hakkaraisen tyttöystävä. Muistaakseni Hakkarainen kiisti suhteen.

Nämä siis haluavat johtaa Suomen irti EU:sta. En ole vakuuttunut heidän kyvystään junailla Suomelle kannattavaa sopimusta, ja tuskinpa he itsekään tietävät miten eron hoitaisivat. Eihän sitä tiedetty eikä tiedetä vieläkään edes Britanniassa, joka on joutumassa Brexit-kaaokseen. Pääministeri Boris Johnsonin suosio laskee laskemistaan, kun helpoksi jutuksi mainostettu ero ei ollutkaan helppo.

Mielenkiintoiseksi tämän Fixit-mielenosoituksen tekee perussuomalaisten näkyvä edustus. Jussi Halla-aho on sanonut, että ero EU:sta ei ole ajankohtainen, mutta silti eromahdollisuudella on tähän asti flirttailtu. Nyt puolueen EU-kriittinen siipi on näköjään tehnyt irtioton ja lähtenyt omille teilleen. Puolue ei joko ole enää yhtenäinen linjauksissaan tai sitten puolueen linjauksen mukaan EU:ssa pysyminen ja siitä eroaminen eivät sulje pois toisiaan.

Tämäkin touhu liittynee viime viikolla käytyyn keskusteluun EU:n budjetista, jonka sitomista oikeusvaltioperiaatteeseen perussuomalaiset vastustivat eduskunnan suuressa valiokunnassa. Puolueen mukaan EU-rahaa pitää antaa Puolalle ja Unkarille siitä huolimatta, että ne rikkovat jatkuvasti EU:n perussopimusta vastaan. Fixit on siis ihan linjassa puolueen muun EU-linjattomuuden kanssa. Kaikki käy, kunhan vain saadaan näkyvyyttä vastustamalla asioita. Mitään parempaa vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole tarjolla, kuten populisteilla ei yleensäkään ole. Pelkkä vastustaminen riittää.

En oikein usko tästä syntyvän mitään suurta kansanliikettä, sillä suurin osa ihmisistä ymmärtää, että ei EU:sta niin vain lähdetä kävelemään. Lisäksi kokoontumisrajoitukset varmaan vaikuttavat omalta osaltaan sen verran, että ainakaan vastamielenosoittajat eivät viitsi vaivautua paikalle. Tuskin vaivautuisivat ilman rajoituksiakaan. Sen sijaan paikalle tulee varmasti niitä erilaisia marginaaliryhmiä, jotka tähän asti ovat toimineet muutaman ihmisen kokoonpanolla. Niinpä tilaisuudessa nähtäneen erilaisia Suomi ensin- ja Rajat kiinni -porukoita höystettynä Odinin sotilailla ja PVL:n natseilla.

Ei siinä mitään, mieltähän saa osoittaa ihan vapaasti. Mietin vain perussuomalaisten alkanutta jakautumista kahtia. Laura Huhtasaari on jo kauan tallannut ihan omia polkujaan puolueen siihen mitenkään puuttumatta. Ano Turtiainen saa yhden miehen eduskuntaryhmänä olla tietysti ihan mitä mieltä tahansa, mutta vuodenvaihteessa hänen pitäisi palata takaisin perussuomalaisiin.

Ehkä tässä ei ole mitään ongelmaa. Ovathan perussuomalaiset tunnetusti kahta eri mieltä muistakin asioista, kuten vaikkapa sosiaaliturvasta, joka on sekä liian huono että liian hyvä. He vastustivat toimeentulotuen perusosan tilapäistä korotusta, koska osa siitä menee tukea saaville maahanmuuttajille. Helsingin vuokra-asuntotuotannon lisäämistä he vastustivat samasta syystä. Tärkeää on vain maahanmuuton vastustaminen, ja sen nimissä samasta asiasta saa olla mitä mieltä tahansa.

Ja tähän päivään mennessä ei ole tullut vastaan sellaista asiaa, johon maahanmuuttoa ei voisi yhdistää.

EDIT 23.11.2020 klo 13.05.
Lisätty puhujalistalle kansanedustaja Mauri Peltokangas.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (60)
 1. Viimeinen lause on niin totta, edeuskunnan kyselytunnilla ja missä tahansa persu pääsee ääneen maahanmuutto on ongelma ja toinen on EU. Siinä on meidän rahojen viejät ja niistä kun päästään niin kaikki hoituu ja rahaa riittää. Ollaan täällä keskenämme ja kaukana kavala maailma.

 2. Sekin on tässä mielenkiintoista mikä media lähtee uutisoimaan tätä mielenilmausta ja miten. Seuraan.

  1. Asko Laitinen
   23.11.2020, 17:44

   Mediat eivät sitten saisi uutisoida mielenilmaisuista? Erittäin mielenkiintoista.

   1. Marja Löytämä- Lundell
    23.11.2020, 18:13

    Ei kukaan ole sanonut, ettei saisi. Tähänkään asti kaikki mielenilmaukset eivät ole ylittäneet uutiskynnystä. Riippuu mm.osallistujamäärästä.

   2. Asko Laitinen vetää taas tunteella pusikkoon 😀

Kommentointi suljettu.