Alue- ja tukipolitiikkaa

– Me uskomme vakaasti, että maalla asuvilla ihmisillä on luja halu tulla toimeen omalla työllään eikä kitkutella kepulaisella tukiaispolitiikalla.

Näin kommentoi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho lauantaina MTV:n Uutisextra-ohjelmassa maaseudun tukipolitiikkaa ja sai keskustalaiset kyselemään, mitä tukia Halla-aho tarkoittaa. Hän sivusi asiaa perustellessaan vastustavaa kantaansa EU:n koronatukipakettiin ja EU:n budjettiin, jotka toisivat merkittävän määrän euroja myös suomalaiselle maaseudulle.

Kuten tiedetään, niin perussuomalaiset vastustivat eduskunnassa EU-tukien sitomista oikeusvaltioperiaatteeseen, joten heidän mielestään sitä vastaan rikkoville Puolalle ja Unkarille pitää antaa tukia. Sen sijaan Suomen maaseudulla ei ilmeisesti tukia tarvita, vaan kukin tulkoon toimeen omalla työllään.

Halla-aho on asunut koko ikänsä kaupungissa, joten hänellä tuntuu olevan hämärä käsitys elämästä maaseudulla. Näin siitä huolimatta, että hän on viime kuukaudet kiertänyt ahkerasti keskustan perinteisillä kannatusalueilla arvostelemassa keskustaa ja paasaamassa maahanmuutosta. Kaupunkilaisena hän on tietenkin tottunut siihen, että ruoka tulee kaupasta.

Mistä se sinne kauppaan tulee? Se tulee tietenkin maataloustuottajilta, jotka elävät omalla työllään. Maataloustuet ovat osa heidän palkkaansa, ja jos niitä ei olisi, niin se ruoka kaupassa olisi paljon nykyistä kalliimpaa. Kyllä tuottajat eläisivät palkallaan sittenkin, mutta monille muille se kävisi paljon vaikeammaksi.

Tuleehan sitä ruokaa kauppaan tuontitavaranakin pääosin EU-maista. Niissäkin tuetaan maataloustuotantoa, mutta jos Suomessa ei tuettaisi, niin tuonti kasvaisi. Juuri viime lauantaina muutamat perussuomalaisten näkyvät poliitikot olivat Fixit-mielenosoituksessa vaatimassa Suomen eroa EU:sta. Jos se toteutuisi, niin tuontiruokakin kallistuisi tullien ja muiden kaupan esteiden takia.

Milläs sitten elettäisiin maaseudulla ja kaupungeissa, kun palkasta menisi entistä suurempi osa ruokaan? Sitten pitäisi varmaan turvautua sosiaaliturvaan, mutta se on Halla-ahon mielestä yhteiskunnan ydintoimintoihin kuulumatonta luksusta. Myöskään muita elinkeinoja ei kehitettäisi tuilla, sillä Halla-aho vastustaa myös aluekehitystukia. Viimeiset 25 vuotta koko Suomea ja sen elinkeinoelämää on kehitetty nimenomaan Euroopan aluekehitysrahojen turvin, eikä maakuntiin tule muuta rahaa kuin maatalouden tuet ja aluekehitystuet, kuten keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi tuossa linkittämässäni Iltalehden jutussa totesi.

Kun muistetaan vielä, että Halla-ahon mielestä verotuloihin perustuva kuntien valtionosuuksien tasausjärjestelmä tulisi purkaa ”kepulaisena aluepolitiikkana”, niin siinäpä meillä on tulevaisuuden nälkämaa Suomi. Juuri valtionosuuksien avulla koko maassa taataan perustuslain edellyttämät yhtenäiset palvelut, ja jos se järjestelmä purettaisiin, niin maaseutu autioituisi kerralla. Kunnat joutuisivat pistämään lapun luukulle ja väki muuttaisi kaupunkeihin.

En tiedä millä siellä elettäisiin ja mitä syötäisiin, mutta ainakin katkeroituneita ihmisiä olisi tarjolla vaalikarjaksi.

Koska perussuomalaisilla ei näytä olevan selkeää linjaa valtionosuuksiin, alue- ja maataloustukiin eikä sosiaaliturvaan, niin sitä pitäisi kysyä heiltä. Jostain syystä toimittajat eivät kysy tätä Halla-aholta itseltään, mutta kansa saattaa maaseututaajamien vaalikojuilla kysellä paikallisilta ehdokkailta. Selkeä linjaus olisi tarpeen myös maakunnista tuleville puolueen kansanedustajille lunttilapuksi, koska muuten vaikkapa Mauri Peltokankaalla ja Sanna Antikaisella saattaa olla vaikeuksia vastailla kysymyksiin omissa vaalipiireissään.

Vastaukseksi ei välttämättä enää kelpaa maahanmuuton vastustaminen.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (118)
 1. H allaah 0 on selvästi piristynyt. Asiaa kun ei ole, niin twitterit ja naamakirjat täyttyvät juuri tuollaisilla ajattelemattomuuksilla. Riittää kunhan jotain sanoo.
  Keskustelun aloitettuaan tuskin vastailee muille kuin kannattajilleen.
  Sakuhan voisi Jussin vastauksen tähänkin blogiin julkituoda. Luulisi olevan ns “helppo juttu”.
  Meinaan jotta “tyhjästä on paha nyhjästä”

  1. Luukas Pyykorpi
   30.11.2020, 14:09

   ‘Hallaah leikum’ ! 🙂 Toiset vaan tienaa tyhjästä nyhjäämisellä – ei liene koskaan tehdä rakentavia ehdotuksia tai muutenkan osallistua vakavampaan päätöksen tekoon

   1. Ei tule osallistumaan päätöksentekoon jatkossakaan. Jotta Persut pääsisivät päättäjän paikalle, heillä pitäisi olla jotain annettavaa ja saada seuraavissa vaaleissa yli 100 kansanedustajan paikkaa. He eivä tämä kepu-herjan jälkeen löydä enää hallituskumppania. Kokoomus on menettänyt kannatustaan juuri peesaamalla Persuja. Kepu ei tämän jälkeen kusekaan Persuihin päin. Nuista lie turha edes puhua, jos eivät nyt kristilliset.

    1. Seppo Sonkavaara
     30.11.2020, 17:31

     Historian homeiset arkistot tietävät oikeiston aina löytävän toisensa.
     Jälkien siivoukseen menee sitten vuosikymmeniä.

    2. Toiv osut oikeaan (100% varmasti HallaahOon kohdalla). Itse olen kokenut sen niin, ettei tuo persuja äänestävä poru kka tarvitse, kaipaa mitään tämän enempää annettavaa. Varjoonsa katoava mestari korvataan uudella, kunhan saa huudella…

  2. Unto Kiiskinen
   30.11.2020, 15:07

   Näin unta – Olikohan se pahaa unta kun siihen heräsin. Siinä kävi näin: Perussuomalaiset saivat vaalivoiton. Halla-ahosta tuli pääministeri. Pian kaikki muuta puolueet kiellettiin. Kouluihin tuli uudet ohjeet, heti aamulla oppilaat riviin ja käsi etenpäin ojennettuna piti tervehtiä: HAIL HALLA.
   Seuraavaksi sama vaadittiin armeijassa ja pian katujen varsillakin ja muilla paikoilla jokaisen piti tehdä sama tervehdys. Voi sitä joka sen unohtaa!

 2. Pekka Panttila
  30.11.2020, 11:25

  Mielenkiinnolla odotan, koska nämä Halla-Ahon “ulostulot” herättävät “vaalikarjan” uskomaan, että persujen taholta ei voi tulla mitään maata ja kuntia kehittävää ajatusta saati varteenotettavaa esitystä.

  1. Pasi Karhunen
   30.11.2020, 14:37

   Älä unta näe. 🙂 Mitä typerämpiä sammakoita “Mestari” ja “opetuslapsensa” suustaan päästävät, sitä suurempi kannatus…

   1. Seppo Sonkavaara
    30.11.2020, 17:52

    Maahanmuuttajat on taikasana. Käytännössä puolueohjelma voi koostua mistä hötöstä tahansa, kunhan muistetaan puida nyrkkiä maahanmuuttajille. Täytteeksi voi laitella vaikkapa riemukkaan kalevalaisen kulttuuripoliittisen ohjelman.

Kommentointi suljettu.