Vaihtoehtoinen Suomi

Perussuomalaiset on Ylen kannatusmittauksen mukaan noussut suosituimmaksi puolueeksi ohi SDP:n, ja kolmantena on kokoomus. Kysely on tehty marraskuussa, joten eilinen keskustelu opposition varjobudjeteista ei siihen vaikuta. Tuskin olisi vaikuttanut muutenkaan, sillä varjobudjetit eivät juurikaan kansalaisia kiinnosta. Syytä kuitenkin olisi, sillä niistä käyvät ilmi puolueiden linjaukset ja arvomaailmat.

Ne eivät näytä erityisen lohdullisilta. Perussuomalaisilla ja kokoomuksella on molemmilla oma taikaseinänsä, josta rahaa riittää ihan kaikkeen. Kokoomuksella se on veronkevennykset ja perussuomalaisilla maahanmuutto. Tosin molemmat puolueet ottaisivat velkaa lähes yhtä paljon kuin hallitus, vaikka ovat siitä koko ajan hallitusta arvostelleet.

Perussuomalaiset ja kokoomus tasapainottaisivat taloutta leikkaamalla. Kokoomus leikkaisi asumistuesta ja toimeentulotuesta eli kaikkein köyhimmiltä rahoittaakseen lupaamansa veronkevennykset. Tämä kuulemma toisi uusia työpaikkoja ja kannustaisi ottamaan työtä vastaan. Kokoomuksen linja on siis tuttuakin tutumpaa kepin antamista köyhille. Eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan kokoomuksen ehdotus lisäisi pienituloisten määrää 32 000 ihmisellä ja lapsiköyhyys kasvaisi 8000 lapsen verran.

Perussuomalaiset leikkaisivat tietenkin maahanmuutosta, ja jopa enemmän kuin siihen on budjetoitu. Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottoon on ensi vuodelle budjetoitu 104,6 miljoonaa euroa, mutta perussuomalaiset leikkaisivat siitä peräti 156 miljoonaa euroa. Tämä on uusi ja outo laskutapa, jolla olemattomasta leikkaaminen muuttuu rahaksi. Tästä maahanmuuton taikaseinästä voitte lukea täältä jutun, jonka kaikki juridiset faktat ovat oikein.

Maahanmuuton lisäksi perussuomalaiset leikkaisivat myös kehitysavusta ja ympäristönsuojelusta. Tähän asti he ovat vaatineet turvapaikanhakijoiden auttamista lähtömaissa, mutta nyt ei siihenkään annettaisi rahaa. Ympäristöministeriön rahoituksesta he leikkaisivat melkein 40 prosenttia, mikä merkitsisi kansallispuistojen ja luonnonsuojelualueiden toiminnan merkittävää supistamista. Tämä kertoo aika paljon puolueen kansallismielisestä luontosuhteesta.

Näin alkaa hahmottua perussuomalaisten ja kokoomuksen yhteinen tulevaisuuden Suomi. Koska molempien linjaukset perustuvat leikkaamiseen kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta, niin niille ei tuottane vaikeuksia löytää yhteistä linjaa. Se on tietenkin sellainen, että leikataan tasapuolisesti sosiaaliturvasta, maahanmuutosta, kehitysavusta ja ympäristönsuojelusta. Rahat annetaan hyvätuloisille veronkevennyksinä.

Kansaa on helppo höynäyttää vaikkapa puhumalla veronkevennysten välittömästä näkymisestä perheiden arjessa. Näkyisihän se vähän suurempina nettotuloina, mutta hyvin nopeasti se näkyisi myös julkisten palvelujen heikkenemisenä ja maksujen nousemisena. Maahanmuutosta ja kehitysyhteistyöstä leikkaaminen puolestaan ei näkyisi mitenkään, sillä ei niitä säästyviä rahoja kansalle jaettaisi. Nekin tarvittaisiin hyvätuloisten veronkevennysten rahoittamiseen.

Mutta mitäpä minä näitä selittämään. Jos kansa haluaa verojen ja maksujen alentamista, köyhien köyhdyttämistä, rikkaiden rikastuttamista, rajojen sulkemista sekä kulttuurin ja ympäristönsuojelun alasajoa, niin kansan pitää saada haluamansa. Ne muutamat verottamatta jääneet sataset lämmittävät sitten mieltä yhtä paljon kuin housuun kuseminen pakkasella.

Demokratiassa kannattaa miettiä mitä haluaa, sillä sitä myös saa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (61)
 1. No perhana, kommentoin juuri äsken toisaalle, että kyllä suomalaisten pitää saada JHa:n hallitus, jos he sitä noin kovasti haluavat. Taitaisi olla ihan ansaittuakin?

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/da29edfd-c6a9-491f-9505-c8a631416b1e

  Vanhanen raateli eilen ihan mukavasti opposition vaihtoehtobudjetteja, aloin melkein arvostaa äijää.

  1. Samaa mietin minäkin. Kyllä sitten koittaa auvoiset ajat, kun nämä kaksi hoitaa hommia. Saa ainakin se kuuluisa ”heikompi aines” kyytiä. Kannattaa sitten normaalin duunarin ym äänioikeutetun kuulua siihen ”parempaan ainekseen”, jos näitä kahta äänestää.

   Vanhasen puheenvuoron katselin, ja tykkäsin. Mielenkiinto lopahti, kun alkoi paasaus maahanmuutosta.

  2. Kaisa Jyräs
   3.12.2020, 12:40

   Jotenkin minustakin on alkanut tuntua, että suomalaisten on saatava Halla-ahon hallitus, eivöt he muuten usko. Saivathan amerikkalaisetkin Tumppinsa ja nyt ihmettelevät miten pääsevät hänestä eroon. Ehkä he muuttavat valkoisen talon hoivakodiksi ja myöhemmin museoksi, jossa ihmiset käyvät pällistelemässä samoin kuin veli Staalinia itänaapurissa.

   1. Olen pitkästi samaa mieltä. Sittenhän nähtäisiin mitä sillä saadaan aikaiseksi.
    Sitä minä vaan ihmettelen miksi yksikään suomalainen toimittaja ei vaadi selvää vastausta perussuomalaisilla kuinka he aikovat käytännössä ideansa toteuttaa. Siis käytännön toteutukset puuttuvat. Mm. kansainvälisten sopimusten irtisanominen, perustuslain muuttaminen etc.

   2. PiruRaamatunLuvussa
    3.12.2020, 18:05

    Tamminiemi?

   3. Siinä on vain se paha juttu, että jos H-A ja kumppanit pääsevät valtaan, niin saattaa perustuslaki saada kyytiä ja ollaan kohta toisen maailmansodan tunnelmissa.

  3. Samaa olen miettinyt ja päätynyt siihen, että olisi kai nopein tapa päästä tuosta riesasta eroon. Kerranhan se kirpaisee ja sitten se on ohi. Oppositiossahan ne voivat ketkutella kymmeniä vuosia, häiritä normaalia demokraattista lainsäädäntötyötä ja pilata suomalaista keskustelukulttuuria.
   Välillä tuntuu, että tämä onkin niiden päätarkoitus ja että eivät oikeasti vastuuseen haluakaan. Tietävät, miten se päättyisi.

 2. Uuninpankopoika ”Kansaa on helppo höynäyttää vaikkapa puhumalla veronkevennysten välittömästä näkymisestä perheiden arjessa”. Rinteen lupaamaa vappusatasta edelleen odottelen.

  1. sakutimonen
   3.12.2020, 12:11

   Sitä vappusatasta olen käsitellyt monta kertaa, joten lue täältä. https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/tag/vappusatanen/

   Sitten voit poistua. Minulla on muutakin tekemistä kuin valistaa tietämättömiä

   1. Saku, tietämättömien sivistäminenhän on erittäin suuri osa työstäsi tässä blogissa, ja suuri kiitos siitä! Tietämättömyys ei ole vika, mutta haluttomuus oppia on. Itse olen oppinut näistä todella paljon, ja niin on varmaan moni muukin. Toivoisimme kai vain, että meitä tiedonhaluisia olisi paljon enemmänkin.

    Toistan: sydämellinen kiitos sinulle ja toivottavasti jaksat jatkaa tätä työtäsi vielä pitkään.

   2. Niinpä. ”Tokko” ei ole lukutaitaitoinen. Tämä hallitus on totisesti paranatanut heikoimmassa asemassa olevien tilannetta paljon. Itse olen pitkäaikaistyötön yli 60-vuotias ja olen nyt parantuneen taloudellisen tilanteeni johdosta jakanut erilaisille pienyrityksille tukea (osatamalla palveluja.) enemmän kuin moneen vuoteen. Raha kiertää ja yritkset saa asiakkaansa takaisin, kun pienituloinen ostaa heidän palvelujaan.

    Tämän kokoomus ja persut ottaisivat pois yrityksiltä, kun kurjistaisivat leikkaamalla pienituloisten elinoloja.

  2. On siitä aika iso osa jo tullut joten et taida saada sitä jatkossakaan kun et kuulu vappusatasen saajiin.

  3. Ei hyvää päivää Tokko.
   Vappusatasesta on osa jo maksettu aivan lupauksen mukaan, ja sitä ei koskaan luvattu kerrallaan,

   Jos minä kertaalleen lupauksen sisältöä tutkiessani löysin alkuperäisen puheen netistä viidessä minuutissa, niin luulisi sen onnistuvan sinullekin. Sen jälkeen asiasta vänkääminen menee jo tahalliseksi sumuttamiseksi, tai vaihtoehtoisesti kertoo vänkääjän älykkyydestä.

  4. Tätä jankkaamista asiasta, jota ei koskaan ollut olemassakaan. Siihen tarvitaan jo lahjakkuutta eli vielä, huoh, kerran Antti Rinteen sanoin¨’

   ”Lupaan, että – tietyn ohjelman kautta – sata euroa kuukaudessa nettona kuukaudessa tulee ihmisille, jotka tienaa alle 1400 euroa eläkettä.”

   Katso seuraava tallenne (puheen kohta 1:15)
   https://www.mtv.fi/sarja/uutisjutut-kotimaa-33001022/puolueilta-perinteiset-vappupuheet-909802

   1. J Hautamäki
    3.12.2020, 23:49

    Tämä ajatus oli kansaneläkkeen ja takuueläkkeen osalta kannatettava ja niiltä osin eläkkeitä on jo korotettu. 1400e/kk eläkettä saava ei kuitenkaan saa lainkaan kansaneläkettä, sillä työeläke leikkaa sen pois. Rinteen yritys korottaa alimpia työeläkkeitä työeläkeyhtiöiden varoilla ei ollut minun eikä näiden artikkelien mukaan monen muunkaan mielestä kannatettava idea.
    https://www.is.fi/politiikka/art-2000006300559.html
    https://yle.fi/uutiset/3-11069713

    Itse olen sitä mieltä, että pientä työeläkettä saavien KOKONAISeläkettä pitäisi nostaa korottamalla kansaneläkkeen tulorajaa (sitä tulorajaa, jonka alle jäävällä työeläkkeellä voi saada kansaneläkettä), eli se pitäisi kustantaa verovaroilla, eikä työeläkeyhtiöiden varoilla.

  5. Kaisa Jyräs
   3.12.2020, 13:20

   Minusta on aika iso vappusatanen jos hoitajamitoitus saadaan toteutettua hoitolaitoksissa ihan oikeasti. Sitä ”vappusatasta” minä odotin vuosikymmeniä,olisin voinut taata sellaista hoitoa kuin olisin halunnut antaa, ilman ainaista resussipulaa. Menetin jo toivoni. Ehkä sinäkin pääset siitä ”vappusatasesta” nauttimaan joskus. Se merkitsee sitä, että on hoitaja viemässä sinut wc:hen, silloin kun sinne haluat.
   Aikamoinen ”vappusatanen” on sekin, että varattomat vanhemmat pystyvät kouluttamaan lapsensa. ( Toisen asteen koulu-uudistus.) Tai että lapsella yleensä on koti. ( Asumistuki) Kotitalousvähennys ei hyödytä vuokralla asuvia, toki sen voi käyttää vaikka siivouspalveluun, murra mitäpä koirankopin kokoisessa vuokrakämpässä on siivottavaa.
   Onhan se tosi hyvä etu ja olen sitä itsekkin käyttänyt, tosin en hyvällä omallatunnolla.
   Toinen asia on omaishoidontuen saaminen verovapaaksi, tärkeä sekin, mutta tärkeämpi olisi ensin katsoa, että kaikki siihen oikeutetut myös sen saisivat kunnan määrärahoista ja taloustilanteesta riippumatta.
   Jos nyt näistä ”vappusatasista” vedellään, niin eiköhän niitä ole jaelleet eräät kansanedustajat baareissa maksamiensa kaljatuoppillisten muodossa. Ettet liene sinäkin äänesi kaljasta myynyt?

  6. Nollatunti ukko
   3.12.2020, 15:23

   Aivan uskomattoman sitkeähenkinen tuo legenda vappusatasesta. Sen hokijoilla somekeskusteluissa ja iltapaskojen kommenttipalstoilla ei ole aavistustakaan, siitä millainen Rinteen vaalilupaus oikeasti oli. Ovat lukeneet vain politiikan erikoistomppeleiden Timo Haapalan ja Mika Koskisen versiot vappusatasesta. Ei Rinne ole vastuussa siitä millaisen vappusatasen toimittajat ovat hänen nimissään luvanneet.

  7. Raili Sergejeff
   3.12.2020, 17:04

   On se kummaa, että tuota vappusatasta pitää jauhaa koko ajan, kaikkialla, vaikka tuo väite on vääräksi todistettu monessa paikassa ja usein, täälläkin.

   Eikö osata lukea, vai onko niin paha päähänpinttymä, ettei vaan pysty saamaan sitä päästä soimasta? Jo Rinteen vappupuheessa on asia tuotu esiin hyvin selkeästi.

   Vai onko sittenkin niin, että luetaan vain valikoivasti omaa kantaa tukevia juttuja?

   Taitaapa olla just niin. Eivät kai kaikki persut ja muut äärioikeistolaiset tai heidän hännystelijänsä voi olla niin lukutaidottomia tai oppimiskyvyttömiä, kuin voisi ulostuloista päätellä.

   1. Mullikuhnuri
    3.12.2020, 18:40

    Vappusatasjauhajat ovat trolleja, jotka haluavat lietsoa turhaa vänkäämistä ja siten ohjata keskustelun pois heille kiusallisesta asiasta. Heidän tavoitteensa on yleensäkin peittää kiusalliset totuudet p#*%kavyöryn alle. Jätetään siis jatkossa tällaiset whataboutismit, entä sitten -keskustelun sivuun suistajat kommentoimatta ja keskitytään oikeisiin aiheisiin. Vaietaan kuoliaaksi trollit.

Kommentointi suljettu.