Ja taas ne suuret tuet

-Haluaako Timonen muuttaa mielipidettään, että jokaisella on samat tuet Suomessa kansalaisuuteen katsomatta?

Näin minulta kysyttiin taas eilen, ja perään laitettiin tämä linkki. Pelkän otsikon lukija saa sellaisen käsityksen, että yksittäiset maahanmuuttajat saavat euromääräisesti suurempia Kelan tukia kuin muut.

Tätä sinnikästä myyttiä ruokitaan tällaisilla otsikoilla. Tosiasiassa kyse on siitä, että tukien saajissa on maahanmuuttajia suhteessa heidän kokonaismääräänsä enemmän kuin suomalaisia. Siksi heidän määräänsä suhteutettujen tukien määrä suhteessa muun väestön saamien tukien määrään on suurempi. Euromääräiset tuet ovat täsmälleen samat kaikille.

Tämän olen kertonut kymmeniä kertoja, mutta aina joudun palaamaan alkuasetelmiin. Turvapaikanhakijat eivät saa muita tukia kuin toimeentulotuen perusosaa pienempää vastaanottorahaa, ja vasta saatuaan oleskeluluvan he ovat oikeutettuja samoihin tukiin kuin syntyperäiset. Niiden myöntämisen kriteerit ovat kaikille samat, joten oleskeluluvan saaneet työttömät maahanmuuttajat ovat täsmälleen samassa byrokratiamyllyssä kuin suomalaisetkin.

Ja sitten alkaa iänikuinen vänkääminen kunnan myöntämästä tarveharkintaisesta eli oikeammin täydentävästä toimeentulotuesta, jota ihan varman tiedon mukaan jaetaan holtittomasti. Ei jaeta, vaan se perustuu nimensä mukaisesti tarveharkintaan. Lain mukaan sitä voi saada henkilön tai perheen erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuviin, toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi tarpeelliseksi harkittuihin menoihin. Erityisenä tarpeena tai olosuhteena voidaan pitää esimerkiksi pitkäaikaista toimeentulotuen saamista, pitkäaikaista tai vaikeaa sairautta sekä lasten harrastustoimintaan liittyviä erityisiä tarpeita.

Tämä oli taas sitä hukkaan menevää tietoa, sillä jos joku ei ymmärrä mitä väestömäärään suhteutettu tuki tarkoittaa, niin turhapa hänelle on kertoa tukien määräytymisperusteistakaan mitään.

Mutta mennään itse asiaan eli siihen, että maahanmuuttajat saavat toimeentuloa turvaavia tukia muuta väestöä yleisemmin, kuten Kelan tutkimusblogi otsikoi asiallisemmin. Mediakin saisi opetella kertomaan asian oikein jo otsikkotasolla. Mistä tämä yliedustus sitten johtuu?

Median klikkiotsikon väärin tulkitsevien mielestä se johtuu tietenkin laiskuudesta. Heidän mielestään maahanmuuttajat tulevat tänne elätettäviksi ihan samalla tavalla kuin kaikki työttömät joidenkin mielestä ovat työttömiä laiskuuttaan. He leimaavat kokonaisia ihmisryhmiä ihan vain ennakkoasenteen perusteella.

Maahanmuuttajissa on paljon työttömiä siksi, että he eivät työllisty yhtä hyvin kuin muut. Se taas johtuu siitä, että heitä ei palkata töihin. Syytä siihen pitää kysyä työnantajilta. Samalla voisi tietysti kysyä, miksi työnantajat eivät palkkaa ikääntyviä suomalaisia, mutta se on toinen juttu.

Iso osa suomalaisista työttömistä saa tukea Kelan sijaan työttömyyskassasta, joten se vähentää heidän osuuttaan Kelan tilastoissa. Maahanmuuttajilta puuttuu usein ansiosidonnaisen edellyttämä työhistoria, eivätkä he välttämättä ole edes liittyneet minkään kassan jäseniksi. Niinpä he saavat vain peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

Töissä olevista maahanmuuttajista moni saa niin pientä palkkaa, että on oikeutettu toimeentulotukeen. Heikompi työllisyys ja pienituloisuus lisäävät tukien tarvetta. Lisäksi maahanmuuttajien valtaväestöä nuorempi ikärakenne näkyy tukien saannissa. Myös koko väestössä nuorille maksetaan esimerkiksi toimeentulotukea ja asumistukea yleisemmin kuin vanhemmille ikäryhmille.

Tässä tutkimuksessa selvitettiin tukien saajia syntyperän mukaan. Syitä tukien varassa elämiseen selvitettiin myös, mutta niistä ei otsikoitu. Näin aloitettiin taas perusteeton jauhaminen maahanmuuttajien saamista suuremmista tuista. Ei tarvinne kertoa, että kun on oikonut näitä vääriä käsityksiä jo kymmenen vuotta, niin jauhamisen aloittaminen alusta kyllästyttää.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (75)
 1. Kotoutumisaikainen maahanmuuttaja, joka opiskelee suomen kieltä saa Kelasta työmarkkinatukea ensisijaisena etuutena. Toisin sanoen hyvin merkittävä osa maahanmuuttajista, joilla on halu kotoutua, oppia kieli ja työllistyä on sitten juuri näitä, joista nyt klikkiotsikkoja revitään ja jotka saadaan näyttämään laiskoilta lusmuilta, vaikka ovat kaikkea muuta.

  1. Kotoutumistuki poistui ja muutettiin työmarkkinatueksi 2015 alusta.

   https://www.kela.fi/-/kotoutumistuki-muuttui-tyomarkkinatueksi

   Kotoutumistuki muuttui työmarkkinatueksi – Kotoutumistukea ei enää makseta 1.1.2015 jälkeen, vaan se muuttuu samansuuruiseksi työmarkkinatueksi. Tuen maksuun ei tule katkoksia. Asiakkaille muutos ei aiheuta toimenpiteitä, eikä tuen maksamiseen tule taukoa. Asiakas saa Kelasta postitse päätöksen, jossa tästä kerrotaan.

 2. Onko myös näin että maahanmuuttajat asuvat useimmiten pääkaupunkiseudulla missä korkeampi vuokrataso—–> korkeampi asumistuki.
  No tää oli taas tämmönen musta tuntuu juttu . Voi poistaa jos täysin metsässä.

  1. Näinhän se tuntuisi olevan.

  2. Tuskin he osaavat itse valita asuinpaikkaansa Suomessa. Pääkaupunkiseutu taitaa olla ‘default’.

   1. Toisaalta, pääkaupunkiseudulta on oikeastaan helppo kulkea muualle Suomeen, mistä se vihreä oksa sitten löytyneekin. Samoin myös ulkomaille. Vielä kun muistetaan palvelujen olevan täällä helpommin saavutettavissa kuin keskellä ei-mitään.

  3. Tim, näin on, että yleisen asumistuen määrään vaikuttaa niin asuinkunta kuin vuokran tai vastikkeen määräkin. Ruokakunnan kokoa ja (brutto)tuloja unohtamatta.

Kommentointi suljettu.