Sote, ulkoistukset ja kustannusleikkurit

Jos ette tiedä hallituksen eilen antamasta esityksestä sote-lainsäädännöksi mitään, niin turha sitä tietoa on yrittää hankkia iltapäivälehtien politiikan toimittajien teksteistä tai edes Ylen ajankohtaisohjelmista. Iltalehden Mika Koskisen mukaan sote-uudistus on unelmahöttöä, josta säästöt puuttuvat kokonaan. A-studiossa kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki arvosteli perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua ulkoistusten purkamisesta siihen tyyliin, että mitä ne kansainväliset sijoitusrahastotkin meistä nyt ajattelevat. Kiuru yritti vastailla asiallisesti, mutta hänen päälleen puhuva toimittaja keskeytti koko ajan.

Missään ei kerrota kattavasti sote-uudistuksen kokonaissisällöstä. Parhaat uutiset asiasta tekee aina Ylen Tiina Merikanto, ja hänen asiallisen juttunsa voitte lukea täältä. Sote hillitsee kustannusten kasvua, mutta se ei ole päätavoite. Ulkoistuksista tullaan vielä neuvottelemaan, mutta esimerkiksi viranomaistehtäviä ei saa ulkoistaa. Perustuslain mukaan ei ole saanut ulkoistaa tähänkään asti, mutta niin on kuitenkin tehty.

Katsotaanpa noita säästötavoitteita. Lepomäki käytti ihan uutta sanaa puhuessaan soteen sisältyvästä kustannuskiihdyttimestä. Hän tarkoittanee juuri säästötavoitteiden puuttumista. Tosiasia on, että sote-menot kasvavat koko ajan, ja kasvu jatkuu. Se johtuu sekä uusien ja kalliimpien hoitojen kehittymisestä että väestön ikääntymisestä ja sen mukanaan tuomasta sairastavuuden lisääntymisestä. Perustuslain mukaan kaikkia on hoidettava tasapuolisesti maan eri alueilla, ja julkisella sektorilla on kokonaisvastuu hoidon järjestämisestä.

Se ei tarkoita sitä, että julkisen sektorin olisi järjestettävä kaikki hoito itse, vaan se voi käyttää myös tulevaisuudessa ostopalveluja täydentämään omaa palvelutuotantoaan. Julkisella sektorilla on kuitenkin oltava omaa palvelutuotantoa niin paljon, että se pystyy tarvittaessa ottamaan vastuulleen koko palvelun. Tällainen tilanne voi tulla eteen silloin, kun jokin ulkoistuksella tehtävät itselleen saanut yksityinen yritys menee konkurssiin, ei kykene tehtäviä hoitamaan tai vie säästötavoitteet niin pitkälle, että hoito kärsii. Näitäkin tilanteita on sattunut, kun vanhustenhoidon epäkohdat yksityisissä yrityksissä ovat paljastuneet.

Kapasiteettia on siis oltava, ja siitä on perustuslakivaliokunnan linjaus. Niin on myös niistä soten säästötavoitteista, joita Sipilän hallitus viime vaalikaudella sisällytti omaan sote-esitykseensä. Ne kustannusleikkurit perustuslakivaliokunta totesi perustuslainvastaisiksi. Hoidosta ei saa säästötarkoituksessa tinkiä.

Perustuslakivaliokunta siis asetti raamit uudistukselle, ja niistä raameista poistettiin säästäminen vain säästämisen takia. Samoin poistettiin kokonaisulkoistaminen viranomaistehtäviä myöten. Minä en tiedä mitä kansainväliset sijoittajat ajattelevat siitä, että meillä julkisella sektorilla on kokonaisvastuu ihmisten hoidosta, eikä se minua kiinnosta ainakaan siinä vaiheessa, kun itse sairastun. Kuntapäättäjänä minulla on kokemusta siitä, miten ulkoistaminen toimii käytännössä. Siinähän käy niin, että ulkoistuksen kautta tehtävät saanut yritys ilmoittaa kuntapäättäjille, että nyt hinta nousee, ottakaa tai jättäkää.

En minä yritäkään selittää teille koko sotea, sillä jos siihen ei pysty edes verovaroin toimiva Yle, niin tekemättä se jää minultakin. Minun pitää tehdä samoin kuin muutkin, eli kertoa asia kerrallaan. Se on kyllä vaikeaa, kun osa mediasta kertoo yksipuolisesti omat näkemyksensä ja Yle istuttaa studioon poliitikkoja kinastelemaan yksityiskohdista, joista yleisö tai edes toimittaja eivät tiedä mitään. Mielipide muodostetaan sitten sen perusteella, kuka näytti pärjäävän kinastelussa parhaiten.

Yle voisi oikeastaan antaa Tiina Merikannolle vaikka vain yhden A-studion verran aikaa selittää sote kansantajuisesti. Niitä päälle puhuvia, omia mielipiteitään tyrkyttäviä ja tyhmiä kyseleviä juontavia toimittajia ei tarvita siihen ollenkaan.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (43)
 1. Koski Pekka
  9.12.2020, 09:18

  Itse ihmettelin samaa, kun iltapäivälehden toimittaja oli lukaissut 1600 sivua ykkö tuntiin ja muodostanut mielipiteensä:Unelmahöttöä. Mistä näitä tällaisia toimittajia kasvaa ja maksetaanko heille palkkaa reikien päähänsä puhumisesta?

  1. Hannu Vaininen
   9.12.2020, 10:57

   Nimenomaan – heille maksetaan siitä, että he kirjoittavat juuri niin kuin maksajat haluavat. Ja populistiset sensaatio-otsikot lisäävät levikkiä ja toimittajan bonusta.

 2. Matti Sillanpää
  9.12.2020, 09:22

  Hienoa, Saku!
  Säästit loppuun sen tärkeimmän: “Yle voisi oikeastaan antaa Tiina Merikannolle vaikka vain yhden A-studion verran aikaa selittää sote kansantajuisesti.”

  Kovin vahvat saavat Ylen argumentit olla, jos moiseen eivät pysty.

  Ja noita päällepuhuvia toimittajia ei kaipaa kukaan. Minä eilen kaipasin Kiurulta kommenttia toimittajan toiseen kysymykseen – olisi vaikka sanonut, että nyt taisi toimittajalta jäädä kuulematta vastaus siihen ekaan kysymykseen, että oliko kyse toimittajan kuuntelemattomuudessa vai ymmärtämättömyydessä. Vai halusiko toimittaja vastauksen, jonka oli jo itse antanut itse esittämäksi aikomaansa kysymykseen.

  1. Kaisa Jyräs
   9.12.2020, 11:47

   Nämä “itse kysyy ja itse vastaa” toimittajat saavat katsojat kyllä raivon partaalle. Miestoimittajat ovat oleet hieman asiallisempia, mutta enpä tiedä.Milloin nämä toimittajat tajuavat, että nyt on maailmanlaajuisesti vakavat paikat? He vain ratsastavat aallon harjalla, kun edellinen kuohu laantuu, mistä saataisiin uusi, entistä korkeampi aalto nousemaan? Siinä asiallinen tiedottaminen on kaukana. Mitä hullummille asioille annetaan julkisuutta, sitä parempi
   Jossai vaiheessa nämäkin seireenit lakkaa laulamasta. Tehohoidossa on harvinaisen hiljaista.

  2. Hannele Tuomi
   9.12.2020, 12:14

   Minua kanssa nyppii, tuo päälle puhuminen ja se, että halutaan sitä “oikeaa” vastausta.

Kommentointi suljettu.