Tekopyhyyden markkinat

Kuten eilen kerroin, niin ulkoministeri Pekka Haaviston tapaus on alusta lähtien ollut sekoitus politiikkaa ja juridiikkaa. Koko prosessin aloittaminen oli politiikkaa, ja sellaisena se jatkui loppuun asti. Huipentuma koetaan tänään, kun kaikki eduskunnan moraaliposeeraajat julistavat vihreiden tai jonkin muun puolueen kauheaa politikointia ja samalla omaa tekopyhyyttään.

Perustuslakivaliokunta siis katsoi Haaviston rikkoneen hallintolakia ja ulkoasiainhallintolakia yrittäessään siirtää työtehtävistään kieltäytyneen virkamiehen toisiin tehtäviin. Virkamies katsoi mahdollisesti joutuvansa rikkomaan lakia auttaessaan al-Holin leirillä olevia suomalaisäitejä lapsineen palaamaan Suomeen. Tehtävä annettiin toiselle virkamiehelle, joka suoritti sen joutumatta rikkomaan mitään lakia.

Tässä on tiivistetysti se rikos, josta Haavisto on ollut löysässä hirressä vuoden. Perustuslakivaliokunnan kuulemista asiantuntijoista suurin osa oli sitä mieltä, että Haavisto ei rikkonut lakia. Valiokunta päätyi kuitenkin asiantuntijoiden vähemmistön kannalle. Sillä ei sinänsä ole merkitystä, sillä molemmat kannat ovat juridisesti hyvin perusteltuja.

Nyt ainoastaan vihreitä syytetään asian politisoinnista. Vähemmälle huomiolle mediassakin jätetään se, että perustuslakivaliokunnassa istui koko ajan tuomarina omassa asiassaan prosessin alullepanijoita. Mieluusti sivuutetaan sekin, että joku syyllistyi salassapitorikokseen vuotaessaan keskeneräisen asian asiakirjoja medialle.

Ainoastaan Haavisto on syyllinen, eikä syyllinen voi jatkaa ministerin tehtävissä. En ole huomannut kenenkään ottavan esille rinnastusta rikosoikeuteen, jonka mukaan myös syylliseksi todettu voidaan jättää tuomitsematta. Rikoslain 6 luvun 12 §:n mukaan tuomioistuin saa jättää rangaistuksen tuomitsematta, jos rikosta on sen haitallisuuteen tai siitä ilmenevään tekijän syyllisyyteen nähden pidettävä kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. Sama koskee rikosta, joka on tekoon tai tekijään liittyvistä erityisistä syistä anteeksiannettavaan tekoon rinnastettava sekä tilannetta, jossa rangaistusta on pidettävä kohtuuttomana tai tarkoituksettomana. Tässä tarkoitetussa harkinnassa otetaan huomioon myös tekijälle rikoksesta johtunut tai hänelle tuomiosta aiheutuva muu seuraus.

Kun eduskunta taas kerran rupeaa ylimmäksi tuomioistuimeksi, niin olenpahan antanut tällaisenkin juridisen vinkin.

Mutta kysehän on politiikan moraalista, sanovat kaikki ne, joiden mielestä Haavisto ei voi jatkaa ministerinä. Kummasti se moraali nyt nousee esille, mutta eipäs noussut silloin, kun kansanedustaja Juha Mäenpää (ps) rinnasti eduskunnassa maahanmuuttajat vieraslajiin ja perustuslakivaliokunta purki hänen syytesuojansa. Eduskunta kuitenkaan ei purkanut, vaan Mäenpään puolue ilmoitti jo etukäteen, että sitä ei pureta.

Ei se moraali ole noussut esille silloinkaan, kun saman puolueen kansanedustajia on tuomittu oikeudessa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja tullaan epäilemättä tuomitsemaan jatkossakin. Se on sananvapautta ja siitä annettavat tuomiot ovat poliittista ajojahtia. Moraalia vaaditaan vain toisilta, mutta itseä vaatimus ei koske.

Kirjoitan sekä politiikasta että juridiikasta, ja yleensä niiden välinen ero on selvä. Nyt ei ole, kun poliittista toimintaa perustellaan juridisilla argumenteilla ja juridiikalla tehdään politiikkaa. Kaikkein pahinta on kuitenkin tekopyhä moraalinen ylevyys, jolla oma toiminta oikeutetaan. Oikeastaan vielä pahempaa on vain se, että juridiikasta täysin pihalla olevat kansalaiset valjastetaan juridiikalta ja moraalilta kuulostavilla puheilla vetämään poliitikkojen vaunuja.

Alan kallistua sille linjalle, että poliitikkoja ei koskaan pitäisi päästää soveltamaan lakeja yksittäistapauksissa. Perustuslakivaliokunta on erinomainen ja toimiva instituutio silloin, kun lakien perustuslainmukaisuus tarkastetaan ennakolta. Kun se joutuu ottamaan kantaa yksittäisten kansanedustajien ja ministereiden toiminnan lainmukaisuuteen, niin politiikka ja juridiikka sekoittuvat täydellisesti.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka laki
Kommentit (103)
 1. Jyrki Saloniemi
  11.12.2020, 10:51

  Eikös se Haaviston töppäys tullut siinä, että hän ryhtyi siirtämään kyseistä virkamiestä toisiin tehtäviin vielä sen jälkeen kun asia oli jo (toisen virkamiehen toimesta) hoidossa?

  1. Kaisa Jyräs
   11.12.2020, 11:59

   Jyrki Saloniemi
   Ja tämän kansan töppäys on siinä kun se lähti tähän piirileikkiin yksittäisen virkamiehen oikeuksista, kun kysymyksessä oli 40 lapsen elämä ja terveys. Noista 40 lapsesta 25 kohtalosta ei ole tietoa.
   Suomessa teinit tappaa toisiaan takapihoilla kun poliisi tutkii ja vääntää 1500 sivuisen pumaskan asiasta, jota taas perustuslakivaliokunta vuoden tutkii, kun samalla yritetään vääntää uutta tartuntatautilakia, saada sote 10 vuoden vääntämisen jälkeen päätökseen. Toimittajat vipeltelee kuin pienet rotat, kyhäilevät ”vuodoista” kummallisa juttuja, jotka sitten epidemian lailla leviävät netissä.
   Kaiken tämän keskellä lääkärit ja hoitajat raatavat ylipitkiä vuoroja pitääkseen tämän älyttömän kansan hengissä.

   1. Äläpä syyllistä koko kansaa kymmenen moraalittoman oppositiopoliitikon vuoksi.

    Tai luolamiespuolueen, jonka mielestä ihmisyydenvastainen rikos in ihan ok, mutta pakolaisleiriin kuolevien pikkulasten joutaa antaa kuolla, pelkästään heidän vanhempiensa virheiden vuoksi.

    1. Kaisa Jyräs
     11.12.2020, 14:47

     Hanna
     Nöyrimmästi anteeksi.
     En syytä koko kansaa, enkä edes kaikkia ps:sia. Heissä on paljon rehellistä, rehtiä väkeä, monet henkilökohtaisi ystäviäni. Olen pahoillani.
     Jaan heidän kanssaan samat huolet em. velkaantumisesta. Kuitenkin mielestäni pitää miettiä muut vaihtoehdot ja mihin ne sitten johtaa. Näistä vaihtoehdoista tulisi toimittajien kysellä, että meillä olisi faktaa arvomaailmamme pohjaksi.

   2. Hyvin kirjoitettu, Kaisa Jyräs. Kiitos!

  2. Jos sama olisi tapahtunut yrityksessäja tämä ministerintapaan työntekijäkieltäytynyt tekemästä työhänsä kuuluvaa tytötä ei työnantaja osi tyytynyt vain siirtämääntoiseen tehtävään niskoittelijaa antanut potkut. Joten mitään rikosta ei ole tapahtunut jos nyt ei rikokseksi katsota sitä että virkamies kieltäytyi tekemästä työtään.

 2. Politiikan moraali on nykyään jesuiittamaista moraalia: ”Tarkoitus pyhittää keinot” puolueesta riippumatta. Mieleeni ei tule yhtään puoluetta, joka ei olisi ”syyllistynyt” kaksinaismoralisimiin viimeisen neljän vuoden aikana. Trumppimainen taktikointi rappeuttaa tehokkaasti uskoa demokratiaan ja poliittisiin päättäjiin.

  1. sehän on nimenomaan Puolueen lopullinen pyrkimys. Demokratia pois ja oikeistolainen diktatuuri tilalle.

   tämänkin he kopioivat trumpilta ameriikasta, kun omat aivot eivät edes näinkään pöljää toimintamallia kykene keksimään.

  2. Tämä on aivan totta! Turha osoittaa sormella ainoastaan persuja; kaikki puolueet harrastavat blogistin mainitsemaa tekopyhyyttä. Toiset osaavat pelata peliä kulisseissa, toiset vähemmän piilossa. Sitten kun tämä kulisseissa tapahtuva suhmurointi tulee päivänvaloon vaikkapa tietovuotojen muodossa niin asiaa peitellään kiinnittämällä huomiota itse tietovuotoon. Näin on viimepäivinäkin tapahtunut ja se on aivan luonnollista. Persujen ansioksi täytyy todeta sellainen seikka, että on se ainakin yhdistänyt muita puolueita (ja niiden kannattajia) yhteiseen rintamaan. Siitä taitaa vaan seurata sellainen seikka että jos et kannata näitä ”muita puolueita, sinulle jää vain vähän muita vaihtoehtoja.

   1. Kun vastakkain on lasten oikeus elämään ja virkamiehen mielensäpahoittaminen, ehdottomasti lasten etu tulee asettaa etusijalle.

    Luepa oikeusoppineiden kannat asiasta.

    PS on johdonmukaisesti ajamassa pelkästään omaa, hyvin tienaavan valkoisen miehen etua. Puolue-eliitin henkilökohtaista etua. Noin 30 kansanedustajaa avustajineen, kaksi MEPpiä ja puoluetoimiston väki. Nämä ovat hyötyjät persujen politiikassa.

    Jotain voi päätellä ps:n jäsenten rikosfrekvenssistäkin, joka poikkeaa räikeästi väestötason frekvenssistä.

    Muut puolueet pyrkivät pääasiallisesti edistämään kaikkien suomalaisten elämää, hyvinvointia ja turvallisuutta, aivan kuten perustuslaki säätää.

    1. Täytyy edelleen muistaa, ettei Haavistoa olla syyttämässä Al-Holin lasten kotiin tuomisesta vaan virkamiehen asiattomasta kohtelusta. Kyseinen asia voi tietty vaikuttaa vähäiseltä ja varmasti syytettä ajaneet eivät nyt ehkä olleet niin murhemielellä yhden virkamiehen vuoksi. Ministeri nyt kuitenkin sattuu olemaan ns. tikun nokassa ja tulisi olla esimerkkinä meille muille mm. alaisten kohtelussa, ainakin minun mielestäni. Sakun kirjoitus politiikan moraalista on kyllä erinomainen.
     Toivotaan, etteivät nuo ulkoministeriön virkamiehet saa puolestaan syytettä koska silloin Haaviston asema muuttuisi jo aika kiusalliseksi (välttää itse syytteen korkeamman syytesuojan vuoksi).

     1. Sinusta siin on ihan oikein virkamiehen kieltäytyä tekemästä työtään eikä siihen saisi olla kenelläkään mitään sanomista? Tämä virkamies pitäisi sanoa irti koska ei tee työhönsä kuuluvia tehtäviä.

      1. Eihän konsulipäällikkö ole kieltäytynyt työnteosta, päinvastoin. Kesän 2019 konsulipäällikön työajasta meni 75% al-Holin asian selvittämiseen. Erimielisyys tuli siitä, että ulkoministeriön virkamiehet eivät nähneet lisäarvoa matkalle leirille. Myöskin ulkoministeriön turvallisuusohjeistus ei puoltanut matkantekoa Syyriaan, kuten ei Supokaan. 16.9.2019 kokouksessa Haavisto katsoi, että ulkoministeriön virkamiehet eivät halua noudattaa hänen määräystään, jonka oikeuskansleri oli hänen mukaansa linjannut. Tämän kokouksen jälkeen Haavisto otti Tuomiselta al-holin tehtävät pois ja aloitti toimet Tuomisen siirtämiseksi toisiin tehtäviin. Kun Haavisto on siirtänyt al-Holin tehtävät jo toiselle henkilölle, ei Haavistolla ole enää laillista perustetta siirtää Tuomista pois konsulipäällikön tehtävästä. Lisäksi voidaan todeta, että Haavisto on toiminut siirtosuunnitelmissa, kuulematta asianomaista, niin heikoilla mennään. Haaviston voidaan olettaa tietävän, että hänen suunnittelemansa siirtoa koskevat toimet pitää perustua lakiin ja hän on laiminlyönyt mm. huolellisuusvelvollisuuden.

    2. ”Kun vastakkain on lasten oikeus elämään ja virkamiehen mielensäpahoittaminen”

     Tässä lauseessa kiteytyy koko Haavistoa vastaan nostetun ajojahdin absurdius.

     1. Ps. Josef K:nkin tarina kalpenee tämän rinnalla!

      1. Pss. Laitan vielä linkin kyseiseen Kafkan romaaniin, kun kuulostaa yllättävänkin tutulta.
       https://fi.wikipedia.org/wiki/Oikeusjuttu_(romaani)

       ”Oikeusjuttu (saks. Der Prozess) on Franz Kafkan tunnetuimpiin teoksiin kuuluva romaani. Se kertoo paikallisessa pankissa työskentelevästä 30-vuotiaasta Josef K.:sta, joka eräänä aamuna herättyään vangitaan ja asetetaan syytteeseen rikoksesta, jota ei koskaan paljasteta. Kirjan tapahtumat kestävät vuoden.”

       1. Ja jos ei jaksa lukea sitä, sen voi kuunnella YLE Areenasta kuunnelmana vielä tammikuun loppuun asti.

        Kuuntele Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/1-50406165

Kommentointi suljettu.