Yhden uutisen maa

Kun ulkoministeri Pekka Haavisto sai eilen eduskunnalta luottamuksen selvin numeroin, niin luulisi asian viimeinkin olevan sillä selvä. Vaan eikö mitä, uutisointi näyttää vain kiihtyvän. Nyt toimittajat lukevat suurennuslasin kanssa tapauksen esitutkintapöytäkirjoja, ja ulkoministeriön asiaan osallinen virkamies antoi ymmärtää Haaviston jopa valehdelleen esitutkinnassa.

Kovin paheksuttavana pidetään sitäkin, että Haavisto osallistui itseään koskevaan luottamusäänestykseen. Niin osallistui aikoinaan myös hänen edeltäjänsä Timo Soini, mutta se oli yksiselitteisesti täysin laillista, eikä moraalista puhuttu mitään. Perustuslakivaliokunnassa asian vireillepanijat eivät jäävänneet itseään, ja siitä huomauttaneille sanottiin jyrkästi, että sehän on täysin laillista. Pelkkä laillisuus siis riittää joissain tapauksissa, mutta joissain toisissa vaaditaan puoluekannasta riippuen myös moraalia.

Myös vihreiden toiminta yleensä on nostettu tikun nokkaan, ja uutisointia värittävät sellaiset sanat kuin junttaus, suhmurointi, päsmäröinti ja painostus. Ilta-Sanomien pääkirjoituksen mukaan vihreät toivat trumpismin Suomeen. On tullut selväksi, että perustuslain mukainen eduskunnan enemmistön luottamus ei riitä, vaan ministerin on nautittava myös toimittajien ja erityisesti iltapäivälehtien luottamusta.

Eilen ei siis eduskunnassa tapahtunut mitään muuta kuin tämä luottamusäänestys, vai tapahtuiko?

Kyllä tapahtui. Eduskunta hyväksyi suurimman koulutusuudistuksen sitten yleisen oppivelvollisuuden ja peruskoulu-uudistuksen, kun oppivelvollisuusikää nostettiin 18 vuoteen ja toisen asteen tutkinnosta tehtiin maksuton. Tämä suuri uudistus oli verovaroin ylläpidetyn Ylen mielestä vain pikku-uutisen arvoinen asia. Asiasta ei mainittu mitään tv:n uutislähetyksissä ennen illan pääuutisia, ja silloinkin sen kertomiseen käytettiin kymmenisen sekuntia. Sen sijaan kerrottiin pitemmän kaavan mukaan numeroarvostelun yleistymisestä peruskoulussa. Haaviston tapaus oli tietenkin ykkösaihe, ja niin se näkyy olevan vielä tänäkin aamuna.

Pääministeri Sanna Marin luonnehtii oppivelvollisuuden laajentamista hallituksen merkittävimmäksi tulevaisuusteoksi, joka nostaa koulutus- ja osaamistasoa kaikilla koulutusasteilla, kaventaa oppimiseroja sekä parantaa koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Toinen aste on nykyisin perusaste, mutta oppivelvollisuus ei ole seurannut yhteiskunnan kehitystä.

Tämä on oikeasti yksi tämän hallituksen merkittävimpiä tekoja, mutta ilmeisesti ei uutisoinnin arvoista. Tärkeämpää on seurata reaaliajassa sitä, mitä Haavistosta sanotaan ja mitä Haavisto ja vihreät vastaavat vai vastaavatko mitään. Kummasta mahdetaan puhua enemmän vaikkapa kymmenen vuoden kuluttua, Haavistosta vai oppivelvollisuusuudistuksesta? Silloin Haavistoa tuskin muistaa enää kukaan, mutta varsinkin vähävaraiset vanhemmat kiittävät lastensa saamasta maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta. Saa nähdä, kuka ne kiitokset sitten kerää, sillä ovathan peruskoulu-uudistuksenkin ottaneet jo aikoja sitten omaksi ansiokseen myös kaikki sitä aikoinaan vastustaneet puolueet.

On tässä Haavistoon keskittymisessä se hyvä puoli, että oppositio ja media käyttävät tapaukseen kaiken tarmonsa. Niinpä historiallisen suuri uudistus lipsahti läpi huomaamatta, ja jos sama meno jatkuu, niin sotekin menee läpi yhtä huomaamattomasti. Toimittajilla on liian kiire penkoa yksittäisen ministerin tekemisiä ja sanomisia, eikä aika riitä minkään muun seuraamiseen.

Onhan se kuitenkin vähän noloa, että sanonta karavaanista ja koirista sopii liiankin hyvin vallan vahtikoiriin.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (154)
 1. Iltapäivälehtien uutisoinnin taso, nyt on ollut kuralla, jo vuosikausia, mutta huolestuttavaa on tosiaan, että ylen ja mtv;n televisio uutisointikin on valunut samalle tasolle

  1. Syvästi huolissaan saa olla. Varsinkin Ylen poliitikan uutisonnista, vaikka muutakin sisältöä Yle tarjoaa kiitettävästi, ja se on hyvä asia (haluan korostaa tätä, koska minusta on hyvä, että meillä on yhteisin verovaroin ylläpidetty Yle).

   Vallan vahtikoira haluaa vain näykkiä ja yllyttää populisimiin, politiikan pintavaahtoon. Rehellisyyden nimissä, eikö hyviä asioita voi tai saa kehua? Oppivelvollisuusiän pidentäminen on hyvin merkittävä ja tärkeä yhteiskunnallinen muutos. Samoin tulee olemaan Soteuudistus, joka nyt vihdoinkin saadaan aikaiseksi. Sehän on vasta rakenteellinen muutos, ne muut muutokset seuraavat perässä, joten koko prosessi kestää vielä useita vuosia. Kyllähän näissäkin olisi/on uutisoitavaa ja seurattavaa!

   1. Tuija Tuominen
    16.12.2020, 10:43

    Suomessa on pitkä perinne sillä, että onnistumisesta ei kiitetä. Saavutuksia seurataan joskus suurennuslasin kanssa mahdollisia vikoja etsien ja pieninkin valuvika saa aikaan suuren ”älämölön”. Jos joku asia toteutuu hyvin, voi olla että joku muu kahmii kiitokset itselleen, tekijän sijasta.
    Kiitän Li Anderssonia ja taustajoukkojaan oppivelvollisuden pidentämisestä ja maksuttomuudesta. Satsaus tulevaisuuteen, joka varmasti maksaa mahdolliset kulut takaisin korkojen kera.

   2. Kokoomus liitoutui Trumpin kanssa
    16.12.2020, 20:00

    Kokoomus käyttää Trumpin huonoa mainetta peloitellakseen nuoria naisäänestäjiä.
    Nuoret koulutetut naiset äänestävät vihreitä Suomessa. Trumpin kannattajat ovat paljolti konservatiivisia maaseudun miehiä.

    Näin saadaan mielikuva vihreistä juonittelijoina.
    Ja oikein pääkirjoituksessa!

  2. Geek Rousbeer
   16.12.2020, 11:30

   Joku aamu radiossa Ylen haastateltavana oli Ylen, IS:n ja IL:n toimittajat. Eikö asiaan löydy vakavastiotettavien medioiden toimittajia tai jopa asiantuntijoita niinkuin oikeasti pitäisi? Ovatko iltapäivälehtien toimittajat jonkin asian asiantuntijoita? Jos ovat, niin varmaankin se asia on mediakohun aikaansaaminen – tosin meditutkijoitakin on olemassa, kuten Kantola, Koivunen ja Kuusela. Vai ovatko mediatutkijat todenneet, että Yle on niin nähty, eivätkä enää halua esiintyä mediassa hankkimassa tikkataulua naamaansa? Joka tapauksessa suljin radion, kuten niin usein nykyään joutuu tekemään ettei aamupuuro mene väärään kurkkuun, kun lapsellinen mielipide on muka argumentti.

   1. Nollatunti ukko
    17.12.2020, 16:36

    Samaa olen ihmetellyt. Jos oikeasti halutaan laadukasta journalistista näkökulmaa, miksi tv- studioon tai radiolähetykseen raahataan aina näitä iltapäivälehtien surkimuksia?
    Inhottaa katsoa mitään ministereiden tiedotustilaisuuksiakin, kun ensimmäisinä tv-kuvassa sohivat IS tai IL kirjaimin varustetut mikrofonit. Keskittyisivät mieluummin ydinosaamiseensa. Raportoimaan kaikille täysin tuntemattomien julkkisten parisuhdekuvioista ja selittämään reality tv-sarjojen juonenkäänteitä.

  3. Kerkiäsköhän Saku selvittämään mitä ylelle on tapahtunut? Vai olisiko joku toinen taho hyvä siihen?

   Muistaakseni Sipilä ei ollut tyytyväinen kun yle uutisoi aina hänen perustuslain vastaisista toimistaan ja kävi vaihtamassa ylen johtajan. Muistanko värittyneesti?

   1. …mistä tuli mieleen, että Sipilähän se oli trumpisti jo ennen Trumppia, mokomat iltapvpskan pillipiiparit. Ym.

  4. ”Iltapäivälehti seuraa hetki hetkeltä…” ja ”katso kuvat”…

 2. Kävi oppivelvollisuus tarinan, kuten aktiivimallin. Läpi kuulematta, kurkistamatta. Suomalaiset silloisen tarinan mukaan kuolee viinaan, nyt Haaviston asioihin ja Närpiön 🥒. 🤔 Elämme outoja aikoja.

  1. Aktiivimallin käsittely eduskunnassa meni tosiaan medialta kokonaan ohi, kun keskityttiin alkoholipoliittisen keskustelun seuraamiseen reaaliajassa. Ja vastuuministeri oli savusaunassa.

   1. Juuri tätä hämmästelin Atlantin valtameren saarelta käsin lukiessani uutisia. Ei haalaistua sanaa aktiivimallista. Mutta se tunne tuli, että takaisin ei kannata tulla, sillä kaikki ovat juoneet itsensä hengiltä. 🍻

   2. Tomi Riihelä
    16.12.2020, 13:34

    Toivottavasti sotelle käy samoin 🙂

    1. ”Toivottavasti sotelle käy samoin”

     Helppoa kuin heinänteko. Vuodetaan vaikka ”vahingossa” sähköposti jossa pitkää tikkua vetämällä valittu ministeri haukkuu iltapäivälehtien toimituksia sopivan harkituilla voimasanoilla. Jokin epäilty salasuhde voidaan vuotaa lisäksi jos tuo ei riitä.
     Lehdet ei sitten ainakaan kuukauteen kirjoita muusta.

     1. Vai lähdette tuolle linjalle? Ok.

      – Sanna Marinille puuhataan salaa omaa ”Women of EU”-ohjelmaa HBOlle
      – Li Anderssonin vauva kastetaan salaa katolilaiseksi
      – Timo Harakka vaihtoi salaa Kiina-salkun Nokiaan
      – Rinteen juppikuunariin uusi mela kirpparilta ilman kuittia
      – Lintilä rupesi salaa vegaaniksi
      – Ohisalon sijoitusasuntoon parkettilaudat Amazonilta

   3. Ehkä vastuuministeri oli savusaunassa tehdäkseen selväksi ettei osallisunut milläänlailla siihen aktiivimalliin vaikka saikin täyden vastuun sen tekemisestä.

    1. Ja ei ilmeseistikään ollut ensimmäinen kerta, kun sai häkää päähänsä…?

   4. Saas nähdä, mitä tulee Sipilän aktiivimallin tilalle.Minä menetin ansiosidonnaisesta päivärahasta sen 4,65% eli vuositasolla melkein 1000 euroa bruttoa.

    Mutta jos lisäpäivät poistetaan, niin silloin, jos se minua vielä koskisi, onneksi ei, niin silloin häviäisin 1750€/kk – työmarkkinatuki 33,66×21,5€= 1750€-724 €= 1026€/kk.

    Eli kymmenkertaisen määrän, se tuntuisi taloudessa…Sipilän alennus vain harmitti, mutta ei romahduttanut taloutta.
    Puhumattakaan mihin kaikkiin toimenpiteisiin joutuu työmarkkinatuella, kuten kuntouttava työtoiminta.

  2. Mieluummin oppivelvollisuus kuin aktiivimalli. Muutama alaikäinen työtön vähemmän. Tämä uudistus olisi saanut tulla jo vuosikymmeniä sitten.

Kommentointi suljettu.