Politiikan kyläkäräjät

Olen ennenkin verrannut ulkoministeri Pekka Haaviston kohtelua takavuosien tv-sarja Tabun kyläkäräjiin, jossa istunnon aluksi puheenjohtaja käskee tuomaan syyllisen sisään. Istunnon aikana käydään läpi liiterin polton lisäksi syyllisen yleinen kelvottomuus, ja puolustusasianajajaksi määrätty kylänmies harmittelee, kun joutuu kunnon miesten edessä puolustamaan tuommoista syyllistä. Lopuksi päätetään antaa syylliselle selkään.

Näinhän se meni Haavistonkin kohdalla. Uutisointi antoi alusta lähtien ymmärtää hänen olevan syyllinen. Nyt on sen selkäsaunan vuoro, kun puoluekannatusmittauksen mukaan vihreiden kannatus on painunut alle kymmenen prosentin ja koko jupakan alulle panneen Iltalehden järjestämän kyselyn mukaan puolet kansasta haluaisi Haaviston eroavan.

Jos nyt kysyttäisiin uutisia vain pinnallisesti seuraavalta kansalaiselta mistä koko asiassa oli kysymys, niin hän tuskin osaisi vastata muuta kuin että syyllinenhän se on, kun siitä on niin paljon puhuttu ja perustuslakivaliokuntakin on niin todennut. Rikkoi lakia siinä al-Holin leirin asiassa, kuten uutisetkin ovat kertoneet.

Juuri se al-Holin leirin asia on uutisoitu koko ajan puutteellisesti, ja sama jatkuu myös tuossa Helsingin Sanomien uutisessa. Siinä tutkimusjohtaja arvioi, että  vihreiden suosion vähenemisellä on yhteyttä al-Holiin liittyviin tapahtumiin eduskunnassa ja että kyseessä oli eittämättä yksi median ehdottomista ykkösuutisista.

Minua on koko ajan ärsyttänyt median ylimalkainen puhuminen Haaviston toiminnasta ”al-Holin leiriin liittyvissä tapahtumissa”. Se saa asian kuulostamaan siltä, että Haavisto olisi toiminut jotenkin virheellisesti asian kaikissa käänteissä. Tosiasiassa perustuslakivaliokunta totesi jo keväällä, että ainoa tutkittava asia on Haaviston toiminta tehtävästä kieltäytynyttä virkamiestä kohtaan.

Puutteellisesti on koko ajan kerrottu myös se tosiasia, että perustuslakivaliokunnan käsittelyyn asian veivät kymmenen Haaviston vuosi sitten saamaan eduskunnan luottamukseen pettynyttä kansanedustajaa. Heistä kaksi istui koko ajan perustuslakivaliokunnassa käsittelemässä itse alulle panemaansa asiaa. Se on laillista, mutta sen kummallisuudesta ei pidetty ääntä. Sen sijaan muistettiin ihmetellä sitä, että Haavisto nyt osallistui itse omaa luottamustaan koskevaan äänestykseen. Sekin on laillista ja sen lisäksi ihan tavallista, mutta siitäkin tehtiin kummastelevia uutisia.

Entäpä jos asiat olisi uutisoitu toisin? Millaiset olisivat kannatustulokset nyt, jos koko ajan olisi kerrottu Haaviston toimineen perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten mukaisesti? Entä jos olisi muistettu kertoa edes se, että ”al-Holin jupakka” koski vain Haaviston toimintaa yhtä virkamiestä kohtaan? Se todettiin hallintolain ja ulkoasiainhallintolain vastaiseksi, mutta ei kuitenkaan niin vakavaksi, että syytekynnys ylittyisi. Entä jos olisi haastateltu vaikkapa perustuslakiasiantuntijoita sen sijaan, että ensimmäiseksi kysyttiin aina johtavien oppositiopoliitikkojen mielipidettä?

Olette oikeassa, eihän siitä olisi saanut uutisaihetta moneksi viikoksi. Kuivat faktat ovat liian tylsiä, mutta sopivasti valikoiden ja tiettyjä näkökulmia painottaen niistä saa aikaan poliittisen kohun, joka puolestaan vaikuttaa koronan ja joulukiireiden keskellä uutisia toisella korvalla seuraavien kansalaisten mielipiteisiin. Syyllinen se on, kuten jo etukäteen tiedettiin.

Media on tehnyt tehtävänsä vallan vahtikoirana. Kukahan ministeri seuraavaksi raahataan kyläkäräjien eteen?

***
Jos kommentointi ei pysy asiallisena, niin se loppuu. Oman joulunne voitte pilata rähisemällä, mutta minun ette.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (92)
 1. Veikkaan että uusi vuosi aloitetaan etsimällä jotain vikaa Jussi Saramosta.

  1. Oma uskomukseni on, että kohteeksi joutuu Krista Kiuru, siitä oli jo pieniä viitteitä, mutta kun Haavisto on saatu ”kyykytettyä” tartutaan seuraavaksi Sotesta vastaavaan ministeriin.

   1. Marjatta Nurminen
    23.12.2020, 13:02

    Minä en ole aiemmin juurikaan pitänyt Krista Kiurusta, mutta nyt käsitykseni hänestä on muuttunut. Hän on erittäin työteliäs politikko, joka ottaa selvää asioista. Hienoa, että hän on hallituksen jäsen.
    Tyytyväinen olen myös hallituksen muihin jäseniin – myös Haavistoon. Hallituksemme tekee hyvää työtä.

    1. työtön nro 716796
     24.12.2020, 01:14

     Fiksuksi asiantuntijaksi ministerinä moni taho on häntä sanonutkin, mutta hänen ulosantinsa lauseiden pyörittelyineen on onnetonta ja se saa usein kuulijan tuskailemaan ja luulemaan, että hän olisi taitamaton kaikessa alallaan. Ja tästä ulosannista saa ip-lehdistö taas omat pilkkavääntönsä aikaan.

  2. Vesa Eriksson
   23.12.2020, 23:15

   Johan se on alkanut. Purra väittää rikolliseksi ja esittää todisteena Saramon CV:n. Siis persun mielestä, jos käy töissä, on rikollinen. Niinhän se oli Marinin kin kanssa vuosi sitten.

   1. tuostapa tulikin mieleen, että kun persut ne seuraavan kerran muistuttaa suuresti kunnioitetun pääministerimme olevan… ei suinkaan pääministeri, vaan kaupan kassa, kertokaapas heille se tosiasia, ettei heidän pheenjohtajallaan ole todistetusti yhtään minkäänlaista työhistoriaa.

    tai tokihan hän onnistuneesti loisinut veronmaksajien rahoilla vuosikaudet jopa aina brysselissä asti saamatta aikaiseksi yhtään mitään, mitä on kannattajilleen luvannut.

 2. Hyvä että jaksat selvittää mistä Haavisto- jutussa on kysymys. Haavisto on tehnyt mokan, mutta opposition riekkujaiset ja Iltalehden ym vainoamiset on liikaa. Mistä löytyy keinot, joilla asiallinen uutisointi löytyy?

  1. Minä en luota Yleen
   23.12.2020, 12:45

   Kuten Koivisto sanoi toimittajat ovat sopulilauma. Olisikin suotavaa, että mediat olisivat maksumuurin takana. Olisivat sopulilaumat aiempaa pienempiä. Ylen voisi myös lakkauttaa, jolloin jokainen suomalainen saisi itse päättää mihin ne säästyneet rahansa käyttäisivät.

   1. J louhelainen
    23.12.2020, 15:21

    YLE on aivan loistava kunhan saadaan uutistoimitukseen muitakin kuin kokoomukselaisia. Eivät onneksi ole läheskään koko yleä saaneet ”rikki”

    1. Luukas Pyykorpi
     23.12.2020, 16:53

     On niillä totaalinen värisuora ( kok ) – silti persupöljät omissa löpöpiireissään höpöttävä vihervas.ylemediasta

     1. Eivät taida raukat tietää ettäsielläon kookoomus edustus johdossa.

      1. Tai sitten ihan oikeasti ovat sitä mieltä että kaikki puolueet heistä vasemmalle on ”kommareita.” ja siitä se vihervassarit.

   2. Oli muuten Kalevi Sorsa joka puhui sopuleista.

    1. Kalevi Sorsa puhui infokratiasta, Mauno Koivisto sopuleista.

  2. Erkki Halkka
   23.12.2020, 13:42

   @Asia asiana

   On kyseenalaista voidaanko Haaviston edes katsoa tehneen mokaa. Valtaosa AeVL:n kuulemista asiantuntijoista oli sitä mieltä, että lakia ei rikottu.Haavisto toimi saadakseen lapset turvaan kansainvälisten lakien ja sopimusten velvoittamana. Konsulipäällikkö kieltäytyi usean kuukauden yrityksistä huolimatta toteuttamasta toimenpiteitä asian edistämiseksi.

   Haaviston annetua määräyksen valmistella konsulipäällikön siirtoa yksikään virkamies ei huomauttanut asiassa olevan mitään esteitä lain tai muunkaan kannalta. Toimenpiteiden laillisuus nimenomaan selvitetään valmistelun aikana ja virkamiesten olisi pitänyt ilmoittaa Haavistolle sääntöjen vastaisuudesta jos sellaista olisi todettu. Myös PeVL totesi, että asianmukaiset perusteet konsulipäällikön siirrolle olivat olemassa.

   Haaviston saama huomautus koski käsittääkseni sitä, että valmistelu olisi pitänyt keskeyttää jo aiemmin – heti sen jälkeen kun konsulipäällikötä siirrettiin Al-Hol -tapauksen hoito toiselle henkilölle.

   Konsulipäällikkö itse kuitenkin oli myös kuulusteluaineiston mukaan alun perin tyytyväinen tuleevaan työpaikkaansa. Kun hän myöhemmin muutti mielensä, valmistelu lopetettiin.

   Kysymys kuuluukin – mikä oikeastaan oli se Haaviston ”moka” tässä skenaariossa?

   1. Matti Sillanpää
    23.12.2020, 14:18

    Nimenomaan näin.
    Syrjään aiottu ei olisi saanut hommaa hoidettua lakia rikkomatta, siis omasta mielestään tai vain verukkeena.
    Mutta kas kummaa – homma hoitui sijaan otetulta suht mallikkaasti lakia tyyten rikkomatta.
    Kyllä minusta kyvyttömän voi siirtää syrjään – niin ne tekevät monet ihan parisuhteessakin 😉

    1. Mikko Toivonen
     24.12.2020, 05:13

     Al-Hol erityisedustajansa nimeäminen oli juuri sellainen poliittinen päätös, jota konsulipäällikkö oli vaatinut eli siinä ministeri otti vastuun asiasta poliittisella päätöksellä. Haavisto sai tahtonsa läpi ja Tuominen välttyi virkavirheen tekemiseltä.

     Haaviston olisi pitänyt tyytyä tähän, toimenpiteet konsulipäällikköä kohtaan erityisedustajan nimittämisen jälkeen olivat nähdäkseni ”kostoluonteisia”…

   2. Vesku Nikula
    23.12.2020, 16:42

    Täsmälleen! Tässä asiassa haiskahtaa ajojahti sadan metrin päähän!

   3. Pentti Renfors
    23.12.2020, 19:12

    Tätä olen itsekkin ihmetellyt!

  3. Jorma Österberg
   23.12.2020, 16:33

   Minkähän mokan? Muuta, kuin olemalla muu kuin opposition, Persujen edustaja?

  4. Kamala Harri
   23.12.2020, 22:57

   Äläs nyt Iltalehteä rienaa!
   Tänäänkin teki niin lempeän jutun meikäläisistä eli Lii Anderssonista.
   Kerrankin näin.
   Yleensä IL tekee näitä hempeitä juttuja persuista kuten Huhtasaaresta. Iljettävää.

Kommentointi suljettu.