Kuka näistä päättää?

Ihmisillä ei aina tunnu olevan käsitystä siitä, kuka mistäkin asiasta päättää. Median tehtävä olisi kertoa sekin, mutta liian usein luotetaan siihen, että ihmiset tietävät ja ymmärtävät sen muutenkin. Sosiaalisessa mediassa puolestaan levitetään uutisista ymmärrettyä väärää tietoa tai valehdellaan ihan surutta. Otetaan pari esimerkkiä.

Juuri ennen joulua uutisoitiin, että ensi vuonna kaikkien palkansaajien verotus kiristyy ja pienituloisten verotus kiristyy eniten. Uutinen perustuu EVA:n verokoneeseen, jonka mukaan 1 250 euroa bruttona kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kiristyy ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä. Tästä on jo sosiaalisessa mediassa moitittu maan hallitusta.

Huolimaton lukija saa uutisesta helposti sellaisen kuvan, että hallitus on näin päättänyt. Tarkempi lukeminen paljastaa kuitenkin, että työttömyysvakuutusmaksut nousevat 0,33 prosenttiyksikköä. Näillä veroluonteisilla maksuilla rahoitetaan työttömyyspäivärahoja, ja esityksen niiden suuruudesta tekee Työllisyysrahasto osana budjetin valmistelua. Kyseessä ei siis ole vero, vaikka maksu verotuksen yhteydessä peritäänkin.

Toisena verotusta kiristävänä asiana kerrotaan kunnallisvero. Jokainen kunta päättää itse oman veroprosenttinsa, joten verotus kiristyy vain niissä kunnissa, jotka ovat päättäneet nostaa veroprosenttia. Maan hallitus ei päätä yhdenkään kunnan kunnallisverosta.

Tosiasiassa maan hallitus käytti pieni- ja keskituloisten veronkevennyksiin vuoden 2020 alussa 200 miljoonaa euroa, mutta siitä ei hirveästi uutisoitu. Jos uutisoitiin, niin se oli varmaan taas jokin pikku-uutinen lehden nurkassa.

Toinen esimerkki liittyy ruokajonoihin ja erityisesti Heikki Hurstiin. Perussuomalaisten kannattajat levittävät jatkuvasti sellaista tietoa, että Helsingin perussuomalaiset kaupunginvaltuutetut halusivat antaa Hurstille avustusta, mutta kaikki muut olivat sitä vastaan.

Tämä tarina liittyy perussuomalaisten valtuustoryhmän syksyllä 2018 tekemään valtuustoaloitteeseen, jolla Hurstille haluttiin myöntää lisää avustusta. Kaikki muut vastustivat aloitetta, ja siitä saatiin ainekset urbaanitarinaan, jonka mukaan vain perussuomalaisia kiinnostaa köyhien asia.

Totuus on, että kaupunginvaltuusto ei päätä yksittäisten avustusten myöntämisestä valtuustoaloitteiden pohjalta, vaan niistä päättää sosiaali- ja terveyslautakunta kaupunginvaltuuston talousarviossa myöntämien määrärahojen puitteissa ja hakijoita tasapuolisesti kohdellen. Hurstin järjestölle myönnettiin vuodelle 2018 avustusta 100 000 euroa, eikä päätökseen haettu muutosta. Perussuomalaiset vain keksivät tuoda valtuustolle aloitteen, jolla Hurstin järjestölle olisi myönnetty lisäavustusta ohi normaalin hakumenettelyn. Aloite oli pelkkä julkisuustemppu, eikä sillä ollut mitään mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi.

Tietysti valtuusto olisi halutessaan voinut myöntää lisää rahaa, mutta siitäpä soppa olisi syntynyt. Sen jälkeen jokainen järjestö olisi voinut ihan vapaasti hakea lisää rahaa, ja valtuusto olisi joutunut käsittelemään joka ikisen hakemuksen erikseen unohtamatta tasapuolisuuden vaatimusta.

Kun luette uutisia, niin olkaapa tarkkoina. Totuus voi olla piilotettuna rivien väliin, ja sosiaalisen median ”totuus” voi paljastua pelkäksi julkisuustempuksi.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (20)
 1. Juha Rintala
  30.12.2020, 16:18

  Nytkin sanottiin, että Hurstin jono on ainoa avustuspaikka jossa puhutaan pelkästään suomea.
  Kyllä maahanmuuttajiltakin loppuu rahat, mutta aina löytyy joku (yleensä samanmaalainen), jolta saa 20-100 euroa lainaksi. Suomalaisen voi olla vaikea löytää ketään, jolta lainata. Ei heillä ole mitään ohituskaistaa niihin kansalliseksi suojelukohteeksi haluttuihin veronmaksajien rahoihin.

  1. Juha Rintala
   30.12.2020, 16:20

   Maahanmuuttajilla siis ei ole ohituskaistaa.

   1. Ei, kaikki vähävaraiset ja köyhät ovat samalla viivalla.

    Persut ja koksut vain kosiskelevat äänestäjiä näillä typeryyksillään jonka mukaan maahanmuuttajilla olisi paremmat sosiaalituet.

    1. ”Näin ne asiat koetaan!”

 2. Tutulle pienituloiselle tuli ilmoitus, että eläke nousee 0,53%, samalla ilmoitettiin, että vero nousee 0,5%.
  Nettotulo jäi miinukselle. Oikea ojentaa, vasen vastaanottaa!

  1. Näin näyttää käyvän minullekin. Jostain käsittämättömästä syystä minä maksan pienehköstä eläkkeestäni enemmän veroja kuin esimerkiksi keskituloinen tyttäreni. Tätä en pysty mitenkään käsittämään.

   1. Työtulovähennys.

   2. Onnittelen kuitenkin siitä, että ylipäätään saat eläkettä.

    Meitä 60-luvulla tai aiemmin syntyneitä yhdistää se, että alle 23-vuotiaana tehdystä työstä kerättiin kyllä eläkemaksut, mutta ko. ajalta ei kertynyt eläkettä. Sinäkin saatat kuulua tähän joukkoon.

    Nyt sitten vietiin eläkeputki alta ja tilalle tarjotaan kättäpäivää-kursseja ja ilmaistyötä. Kohta joudun kortistoon ikäni vuoksi kuten melkein kaikille vanhemmille työtovereilleni on käynyt, mutta he sentään saivat inhimillisen pääsyn varsinaiselle eläkkeelle eläkeputken kautta. Nyt sitten katsottiin asialliseksi poistaa tämä ainoa tukiverkko, mikä ikääntyneillä on ollut TE-toimistojen ja muiden byrokraattien mielivaltaa vastaan.

    Kun maassa pohditaan tasa-arvoasioita, miksei kukaan näe mitään tasa-arvo-ongelmaa tällaiseen ikäluokkiin perustuvassa räikeässä syrjinnässä?

  2. Minulla nousee nettoeläke 14€ . Veroprosentti on 3%, ilman mitään toimenpiteitä, virkatyönä saatuna. Se sisältää kunta- ja kirkollisveron. Mikähän tarve ihmisillä on valehdella kavereidensa puolesta?

   1. Minun työeläkkeeni nousee 0,5% eli alle viisi euroa, mutta ilmeisesti kansaneläke pienenee saman verran (en ole saanut laskelmaa). Kuntaveroa nostetaan, joten ensi vuoden veroprosenttini on 8 yhteensä 1200 euron bruttoeläkkeestä. Yli yhden kuun eläke menee veroihin ja lisäksi kaikesta kulutuksesta alv.

    Ihmettelen, miten pieni on eläke, jos veroprosentti on 3, kun kuntaverosta ei vähennystä saa. Ja mikä kunta noin vähän verottaa?

  3. Vesa Eriksson
   2.1.2021, 07:37

   Suosittelen lämpimästi matematiikan opintoja. Myös persujen järjestämät valehteluopinnot voisivat olla paikallaan.

Kommentointi suljettu.