Arvoja ja asenteita

Syksyllä sosiaalisessa mediassa ihastutti laulava poliisi Petrus Schroderus, jonka esitys oli poliisille parasta mahdollista mainosta. Eilen sitten kerrottiin, että Schroderus on yksi aborttia tiukasti vastustavan kansalaisaloitteen vastuuhenkilöistä, ja hankittu maine romahti saman tien. Nopeasti selvisi, että Schroderus suhtautuu ikävällä tavalla myös sateenkaariväkeen ja ilmastonsuojeluun. Pride on friikkisirkusta ja Greta Thunberg vertautuu Adolf Hitleriin.

Schroderus on kertonut saaneensa paljon palautetta, mutta sanoo seisovansa sanojensa takana. Hän vetoaa mielipiteenvapauteen ja uskonnolliseen vakaumukseensa.

En rupea riitelemään kenenkään uskonnollisesta vakaumuksesta, mutta ihmettelen kyllä juuri tiukan linjan uskovaisten halua määrätä naisten kehosta ja tuomita muiden ihmisten seksuaalisuus. Oudolta tuntuu sekin, jos uskonto oikeuttaa vertaamaan ilmastonsuojelua natsismiin. Jos ajattelisin uskonnollisesti, niin ajattelisin ilmaston- ja luonnonsuojelun olevan Jumalan luomistyön kunnioittamista. Muistelen myös Jumalan luoneen ihmisen omaksi kuvakseen antamatta kenellekään erityistä oikeutta muokata sitä kuvaa mieleisekseen.

Se uskonnosta, mutta sosiaalisessa mediassa on huolestuttu Schroderuksen maailmankuvalla varustetun poliisin puolueettomuudesta virkatoimissa. Toivottavasti hän osaa pitää poliisiminän ja uskonnolliset näkemyksensä erossa toisistaan.

Schroderus kummastutti ja närkästytti monia, mutta kukaan ei enää kummastele sitä, että Turun perussuomalaisten puheenjohtaja Jyrki Åland toivoi koronakuolemia Varissuon lähiöön. Lähiössä asuu paljon maahanmuuttajia. Kun puheiden perään ruvettiin kyselemään, niin kyseessä oli tietenkin vitsi.

Ei ollut, vaan puhe kumpusi suoraan perussuomalaisten niin sanotusta arvopohjasta. Puolue on haalinut kannattajikseen paljon näitä niin sanottuja vitsailijoita, ja he ovat nyt nousseet puolueen paikallistason johtotehtäviin. Aiemmin Åland on vitsaillut tappelevansa elintilasta tietynväristen taksinkuljettajien kanssa ja miettinyt, mitä pitäisi tehdä moniväriselle pullapitkolle.

Mielipiteenvapauttahan tällainenkin ajattelu edustaa, mutta kysyä sopii, onko tällainen humoristi yleensä kelvollinen päättämään poliitikkona kaikkia koskevista yhteiskunnallisista asioista. Ålandin uusinta vitsailua puoluesihteerikin oli paheksuvinaan, mutta niinhän tehdään aina, kun joku vitsailija nousee otsikoihin.

Tällainen puhe kuuluu oleellisena osana perussuomalaisten toimintaan, ja sitä johtaa puolueen puheenjohtaja. Nyt hän on ruvennut puhumaan barbaareista, ja on ihan selvää, että opetuslapset rupeavat toistamaan sanaa ihastuneina kuin pikkulapset.

Näin toimii puolue, jolla ei ole mitään ideologiaa eikä vakaumusta, vaan jonka toiminta on pelkkää vastakkainasettelun lietsomista.

Huolestuttavinta tässä kaikessa on, että uskonnollinen vakaumus ja vakaumukseton populismi näyttävät joskus samanlaisilta.

***
Jos teillä ei ole mitään sanottavaa, niin älkää tulko sanomaan sitä tänne. Olen aikoja sitten kyllästynyt lukemaan asiatonta ölähtelyä ja kommentoijien keskinäistä kinaamista. Tämä ei ole mikään netin yleinen keskustelupalsta.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (83)
 1. Ihan näin vakaumuksellisena kristittynä tekisi mieli sanoa, että kristillisillä ja kristinuskolla on varsin vähän yhteistä.

  ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi, ”Minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähimmistä, te olette tehnerg minulle” ja ”Kuka on lähimmäiseni?”

  Se, että Raamatussa tuomitaan raiskaus ja erityisen raskauttavana pidetään, jos mies raiskaa miehen (kuten Sodomassa, missä kyse oli vieläpä joukkoraiskauksesta) ei liity mitenkään esimerkiksi Prideen.

  1. Mainitsemasi asiat ovat unohtuneet ikävän monelta itseään kristittynä pitävältä. Hienoa, että vielä löytyy sitä aitoa kristillisyyttä. Ihan näin ateistin näkökulmastakin katsottuna.

  2. Jukka Laine
   6.1.2021, 12:06

   Siteeraat Jeesuksen opetuksia. Persujen mielestä kristillisyyteen ei pidä sotkea mitään Jeesusta.

   1. Niin, Jeesushan oli pakolaislapsi Lähi-Idästä. Joutui vanhempineen pakenemaan Herodeksen lastenmurhaa.

    Muuten löysin tämmöisen tutkimuksen, jonka homofobiset persutkin saisivat lukea (referoituna Psychology Today-ammattijulkaisussa):
    https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-big-questions/201106/homophobic-men-are-aroused-gay-male-porn
    Asettaa homofoobikot kiintoisaan valoon.
    Vanha kansakin sanoi, että siitä puhe, mistä puute.

  3. Otto Liimatta
   6.1.2021, 22:02

   Jumalahan itse ilman lupaa raiskasi neitsyt Marian ja enkeli ilmoitusasiana kertoi asiasta. Epäsopua tapaus aiheutti myös kihlaparin väleihin.

 2. Olen näitä kuntavaalien alla pahenevia ulostuloja lukiessani tullut siihen harkittuun tulokseen, että Perussuomalaiset r.p. saisi kuolla pois. Suomi olisi sen jälkeen paljon parempi paikka elää. Asia hoituu äänestämällä oikein 20-luvun vaaleissa.

  1. Lea Bäckman
   6.1.2021, 19:01

   Tuossa ylläolevassa Halla-ahon tweetissähän hän nimenomaan näyttää toivovan, että persut lähtisivät jonnekin muille maille täältä Suomesta!

   Sananmukaisesti tweetissä lukee näin:

   ”Koska Suomi on sivistysvaltio, meidän pitää päästää barbaarit (=persut?) rajojemme yli”.

   En tiedä, kuka estäisi persuja lähtemästä Suomesta, mutta naapurimaiden rajavartiostolta kannattaisi varmuuden vuoksi kysäistä, sopiiko barbaarien (=persujen?) maahantulo heidän valtiovallalleen…

   😉

Kommentointi suljettu.