Hyökkäys demokratiaa vastaan

-Suokaa anteeksi, mutta minun on seurattava tuota roskajoukkoa. Olen heidän johtajansa.

Tämä joskus muistivihkoon kirjoittamani miete tuli eilen mieleen seuratessani uutiskuvia USA:n kongressiin rynnänneestä väkijoukosta. Heidän johtajansa heidät sinne yllytti, mutta kelvottomalle johtajalle tyypilliseen tapaan ei johtanut tai edes seurannut joukkojaan. Hän vetäytyi syrjään odottamaan lopputulosta.

Kyseessä on avoin hyökkäys demokratiaa vastaan, ja oikeastaan eniten siinä hämmästyttää se hämmästys, jolla politiikan toimijat ja toimittajat ovat ottaneet sen vastaan. Vuosikausia he itse ovat normalisoineet Donald Trumpin toimintaa, ja kun se nyt osoittautui juuri niin edesvastuuttomaksi kuin miltä se koko ajan on näyttänyt, niin ei sitä pitäisi hämmästellä.

Donald Trump on valehdellut, lietsonut vastakkainasettelua, kylvänyt epäluuloa vähemmistöjä kohtaan, levittänyt salaliittoteorioita ja kiistettyään ensin selvän vaalitappionsa yllytti kannattajansa suoraan toimintaan. Kansakunta on jakautunut niin kahtia, että yllyttäminen onnistui, vaikkakaan ei johtanut toivottuun tulokseen. Trump todisti oikeaksi sen vanhan totuuden, että kun äärioikeisto pääsee demokratian keinoin valtaan, niin se ei suostu siitä vallasta demokraattisesti luopumaan. Se pitää kantaa ulos.

Vaikeahan tätä on uskoa todeksi, mutta näin nyt kuitenkin pääsi käymään. Niin on käynyt maailmassa monta kertaa ennenkin ja niin tulee käymään myös tulevaisuudessa, jos valtaan tarrautuvia populisteja ei ajoissa estetä saamasta sitä valtaa. Demokratiassa se tapahtuu äänestämällä, ja se taas vaatii ymmärrystä. Pitää tajuta ajoissa, että demokratialle vaaralliselta vaikuttava on sille oikeasti vaarallinen.

Sitä ei Trumpin tapauksessa tajuttu, eivätkä kaikki tajua vieläkään. Hänen takanaan on valtava sekalaisten toimijoiden armeija, joka suoltaa yhä edelleen valheellista propagandaa. Nettiaika mahdollistaa valheiden leviämisen, ja samat valheet ovat yhteisiä koko maailman populistiselle äärioikeistolle. Juuri näiden valheiden ja salaliittojen takia demokratia nyt vaarantui suunnilleen pahimmalla mahdollisella tavalla.

Jälkipyykkiä pestään varmasti vielä kauan, mutta voisiko sama tapahtua meillä Suomessa? Moni sanoo, että se ei ole mitenkään mahdollista, mutta eihän sen pitänyt olla mahdollista maailman vanhimmassa demokratiassakaan.

Meillä on eduskunnassa yksi puolue, jonka koko toiminta on kopioitu vain vähän muunneltuna Trumpilta. On aina oikeassa oleva johtaja, joka vihjeillä tai ihan suorilla puheilla kylvää epäluuloja muita puolueita, erilaisia vähemmistöjä sekä oikeusvaltiota ja sen instituutioita kohtaan. Pienemmät toimijat ovat suorapuheisempia kukin kykyjensä mukaan, ja niinpä eduskunnan kyselytuntikin alkaa olla pelkkää ivallista rähinää. Sosiaalisessa mediassa he ovat täysin pitelemättömiä ja julistavat propagandaansa peittelemättä. Media nostaa heidät esiin siteeraten heidän sanojaan ilman pienintäkään kritiikkiä.

Näin sanoi puolueen puheenjohtaja puolitoista vuotta sitten ja näin sanoivat europarlamentaarikko ja yhden kansanedustajan avustaja eilen.

Kyllä se voisi tapahtua meilläkin, mutta tuskin tapahtuu. Luulenpa, että Trumpin viimeisin tempaus on lopullinen isku käsistä karanneelle oikeistopopulismille. Pahimmin aivopestyjä ei enää voi auttaa, mutta vielä järkensä rippeet säilyttäneet tajuavat, että tällä tiellä ei voi jatkaa. Jos jossain maassa ei ole demokratiaa, niin siellä on diktatuuri.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (117)
  1. Osuitpa taas naulan kantaan.

  2. Toivottavasti tämä Trump-Putsch nyt vihdoin avasi koiranpentujen silmät. Vaikka pahasti epäilen.

    1. Ei se avannut, ikävä kyllä! Jos ei osamäärät riitä, niin ei ne avaudu koskaan, ainakaan ennen kuin on liian myöhäistä. Tulee mieleen -30 luku ja eräs vihanlietsoja.

Kommentointi suljettu.