Kissa pöydälle

-Suomessa on merkittävä joukko ihmisiä, jotka organisoidusti ja masinoidusti levittävät epäluuloa yhteiskunnallisia instituutioita ja poliitikkoja kohtaan sekä lietsovat vihaa. Vihaa lietsovissa ääriajattelijoissa on liian usein kyse perussuomalaisten toiminnassa mukana olevista tai puolueen liepeillä toimivista henkilöistä. (Antti Rinne)

-Meidän on tunnistettava, että se mitä tapahtuu muualla, voi tapahtua myös meillä. On meidän suomalaisten yhteinen tehtävä, että emme anna kansanvallan vastaisille voimille tilaa kasvaa. (Petteri Orpo)

Näyttää siltä, että USA:n tapahtumat ovat saaneet ainakin muutamat poliitikot sanomaan samaa, mitä minä ja monet muut olemme sanoneet jo kauan. Vihapuhe, suora valehteleminen, oikeusvaltion vähättely, populismi, salaliittoteoriat ja jatkuva vastakkainasettelun  lietsominen voivat johtaa meilläkin samaan kuin USA:ssa. Merkkejä siitä on ollut ilmassa jo kauan, ja ne ovat vahvistuneet koko ajan. Perussuomalaiset ovat lisänneet kannatustaan koventamalla puheitaan ja ottamalla mukaan salaliittoteoreetikoita ja ilmiselviä äärioikeistolaisia, joille sattuu vähän väliä natsivahinkoja. Rinne ja Orpo nostivat viimeinkin kissan pöydälle.

Puolue on ihaillut avoimesti Donald Trumpia ja ottanut hänen toiminnastaan mallia. Tämänhetkistä hämmennystä kuvaa hyvin tämä somessa näkemäni kuva.

Populistinen linja on tullut tiensä päähän, ja nyt puolue elää etsikkoaikaa. Sen on suorastaan pakko siivota puolueesta pois pahimpia hörhöjä, vaikka se johtaisi puolueen kannatuksen laskuun tai jopa jakautumiseen kahtia. Se hinta sen on nyt maksettava, jos se aikoo olla vakavasti otettava toimija. Puolueessa on ihan liikaa ja liian näkyvillä paikoilla ääriaineksia, jotka leimaavat koko puolueen ääripuolueeksi.

Tämä saattaa yllättää, mutta olen ennenkin sanonut, että läheskään kaikki puolueen jäsenet ja kannattajat eivät ole ääriaineksia. Kaikki henkilökohtaisesti tuntemani perussuomalaiset ovat ihan tavallisia ja järkeviä ihmisiä, joiden kanssa kunnallispolitiikka ja jokapäiväinen kanssakäyminen sujuvat joistain näkemyseroista huolimatta ilman ensimmäistäkään ongelmaa. Juuri he ovat kärsineet puolueen suunnan kehityksestä kaikkein eniten, sillä he ovat tulleet leimatuiksi näkyvimpien kellokkaiden puheiden perusteella. He haluavat muuttaa puolueen linjaa asialliseen ja ratkaisukeskeiseen suuntaan, mutta heidän äänensä hukkuu kellokkaiden meteliin.

Jussi Halla-ahoa pidetään älykkäänä miehenä, joten ratkaisun avaimet ovat nyt hänen käsissään. Toivon hänen käyttävän etsikkoajan hyväkseen ja miettivän ihan oikeasti puolueen tulevaa suuntaa. Nykyinen tie on selvästi kuljettu loppuun. Suomen puoluekartalle mahtuu ihan hyvin oikeistolaista talouspolitiikkaa ajava konservatiivinen yleispuolue, mutta salaliittoteorioita, vastakkainasettelua ja vihaa kylvävälle puolueelle ei enää USA:n tapahtumien jälkeen voi ennustaa kovin valoisaa tulevaisuutta.

puheenaiheet politiikka yhteiskunta
Kommentit (108)
 1. Saku. Kun tekstisi laitan järjestykseen, niin tämä mielestäni on jollei paras, niin lähinnä kuitenkin.
  Kiitti siitä.

 2. Lasse Kosonen
  9.1.2021, 14:25

  Niin varmaan Jussi on tehnyt älykkäänä miehenä jo johtopäätöksiä. Perussuomalaisen puolueen johtomies on aina myös esimerkki puolueen linjasta.Mistä löytyisi johtoon tervejärkinen,tasapuolinen humaanisti ajatteleva henkilö.

  1. Luukas Pyykorpi
   9.1.2021, 17:30

   Eikös sitä varten äänestäjä voi valita vaaleissa niistä tervejärkisistä, tasapuolisesti ajattelevista humaaneista puolueista. Ei ole pakko mennä populisti öyhöttäjien kelkkaan, joiden yhteiskuntaa rakentavat ehdotukset ovat alle nollan

   1. Lasse Kosonen
    9.1.2021, 17:54

    Maailma on muuttunut. Nuoriso ja nuoret aikuiset tuijottaa älylaitetta josta informaatio saapuu korvien väliin. Sieltä löytyy samanhenkisiä aateveljiä ja siskoja ympäri maailmaa. Tilanne on otollinen kaikenlaiselle kriisiytymiselle . USA demokratioineen on nyt naurun aihe diktatuurimaissa ja koko maailmassa.

    1. Informaatio ei saavu automaattisesti mistään, vaan ihmisellä on aivot, joilla sitä etsitään, punnitaan ja varastoidaan.

     Ei ole välineistä kiinni, valitseeko idioottimaisuudet tyyliin “Trump on Jumalan valitsema” (Laura Huhtasaari, PS) tai “Murha on aliarvostettu ongelmanratkaisukeino” (Halla-aho, PS), “Rikos on meillä vain sulka hattuun”, Ano Turtiainenko vai Juha Mäenpää?(PS)

     Nuoret eivät ole sen persumpia kuin kuusikymppisetkään, mutta kummassakin ikäluokassa kaikkein heikkolahjaisimpiin PS vetoaa.

     PS:n kannattajakunnassa on enemmän taparikollisia kuin missään muussa puolueessa. Tämän voi päätellä puolueen eduskuntaryhmästä, jossa vallitsee sama tilanne.

     Puolue on itse vastuussa siitä, keihin se vetoaa ja,millä keinoin, ei Halla-aho voi muita syyttää siitä, että oma talli on sontaa täynnä. Ja oma Twitter-tili.

     1. Lasse Kosonen
      10.1.2021, 10:15

      Ihmisen aivoja yliarvioidaan, ne jotka omistavat kanavat myös käyttävät surutta niitä hyväkseen. Nuorten aivot ja tietomäärä on kehitysvaiheessa johon voidaan näin suoraan helposti vaikuttaa.Vastuuta on turha usein poliitikoilta perätä. Kokoomus haluaisi tehdä Suomesta suuren kioskin jossa kaikki on myytävänä ja Eliitti rikastuu, velkaantuminen on eläkeläisten ja työttömien syytä. Populistien johtoajatusta on vaikea määrittää, mutta sen lopputulos on ehkä autoritäärinen populistivaltio, siinä valtiossa oligarkitkin ovat vankina rahoistaaan huolimatta Venäjän tapaan.

Kommentointi suljettu.