Pata kattilaa soimaa

Iltapäivälehdet ovat pitäneet kovasti esillä Juha Sipilään kohdistunutta pahoinpitelyä, ja onhan asia vakava ja teko täysin tuomittava. Teon motiiveista ei ole kerrottu, mutta se ei lehtiä näytä häiritsevän ollenkaan. Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Timo Haapala vihjailee ihan pääkirjoituksessa, että Sanna Marinin neljän vuoden takaisella twiitillä oli jotain tekemistä asian kanssa. Se ei sinänsä ole mikään ihme, sillä juuri Haapala nosti vaalitentissä esille tämän vanhan twiitin, jota Marin sitten pyysi anteeksi.

Näin saatiin Sanna Marinista tehtyä Donald Trumpiin verrattavissa oleva someyllyttäjä. Jostain syystä Haapalakaan ei nosta esille tuoreempaa tapausta eli kansanedustaja Timo Heinosen (kok) twiittiä, joka oli lähes identtinen Marinin vanhan twiitin kanssa. Ehkä se nousee esille sitten, jos joku käy Marinin kimppuun ihan fyysisesti.

Iltalehden Mika Koskinen puolestaan jatkaa sisäministeri Maria Ohisalon ryöpyttämistä asialla, jonka kanssa Ohisalolla ei ole mitään tekemistä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT totesi marraskuussa 2019 Suomen loukanneen ihmisoikeussopimusta palautettuaan turvapaikanhakijan kuolemaan. Päätös liittyy Suomesta joulukuussa 2017 käännytettyyn irakilaiseen turvapaikanhakijaan. Kyseessä oli huijaus, johon EIT lankesi. Suomen viranomaisilla saati sisäministerillä ei ollut mitään tekemistä asian kanssa, sillä mies käännytettiin Suomesta eikä Ohisalo vuonna 2017 edes ollut ministeri.

Nyt Koskinen moittii Ohisaloa siitä, että hän reagoi EIT:n tuomioon. Ohisalolla olisi siis pitänyt olla kristallipallo, josta hän olisi jo vuonna 2017 nähnyt miehen huijariksi. Migrilläkään ei sitä kristallipalloa ollut, mutta se käännytti miehen ihan normaalin turvapaikkaprosessin jälkeen. Kun KRP selvitti huijauksen, niin Ohisalo sanoi tapausta erittäin vakavaksi.

Ohisaloa siis moititaan EIT:n tuomioon reagoimisesta. Minulla on Koskiselle sellainen uutinen, että kun EIT antaa maalle tuomion, niin siihen reagoidaan varmasti. Jos EIT:n tuomio osoittautuu virheelliseksi, niin sille taas ei kyseisen maan hallitus mahda mitään. On ihan turha kysellä miten hallitus suhtautuu väärennettyihin asiakirjoihin, jos ne asiakirjat eivät ole vaikuttaneet Suomen viranomaisten päätökseen, mutta ovat erehdyttäneet EIT:n.

Koskinen on ennenkin esittänyt Ohisalosta omituisia väitteitä. Elokuussa 2019 hän kirjoitti Ohisalon sanoneen, että turvapaikan hakeminen on sellainen perusoikeus, joka menee kaikkien muiden oikeuksien edelle. Ohisalo ei koskaan sanonut niin, vaan sanoi vain turvapaikan hakemisen olevan perusoikeus, kuten se onkin. Se ei kuitenkaan mene muiden oikeuksien edelle, kuten Iltalehdessä ensin virheellisesti väitettiin Ohisalon sanoneen. Tästä monelta jo unohtuneesta tapauksesta voitte lukea lisää täältä. Muistutetaan vielä, että JSN antoi Iltalehdelle langettavan päätöksen tästä virheellisestä uutisoinnista.

Sisäministeri Ohisalo joutui viime syksynä laittoman uhkauksen kohteeksi, ja tekijä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen. Nyt voi kysyä ihan politiikan toimittajien tyylillä, että mikä mahtoi olla lehtikirjoittelun osuus uhkailuun. Ainakin eilisen Ohisaloa koskevan jutun alla oli Iltalehden Facebook-sivulla taas sellaista tavaraa, että siitä olisi voinut tehdä monta rikosilmoitusta sekä kommentoijista että lehdestä, joka sellaisen kommentoinnin sallii.

Olen politiikan toimittajien kanssa samaa mieltä siitä, että sanallisen lokasangon niskaansa saaminen ja mahdollinen rikoksen uhriksi joutuminen eivät hirveästi houkuttele uusia ihmisiä politiikkaan. Kyse onkin siitä, kuka sitä lokaa heittää ja kuka siihen yllyttää. Ajatteleminen ennen kirjoittamista ei ole sensuuria.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (53)
 1. Itseensä pettyneet reppanat ja muut psyykkisesti huonosti voivat, reagoivat uhkailulla, kun on pakko kääntää paska olo itsestä pois, ettei pää räjähdä. Ei siinä poliitikkojen teoilla ole mitään tekemistä.

  1. Wellu, eivät kaikki pettyneet reppanat ja muut psyykkisesti huonosti voivat reagoi uhkailulla, en minä ainakaan. Politiikan tehtävä, niin kuin minä sen ymmärrän, ei ole tarkoitus luoda vastakkainasettelua eri ryhmien välille leimaamalla heitä milloin miksikin. Ja juuri tätä politiikka on ollut viimeiset vuodet ja näyttää tehonneen myös Wellun mielipiteisiin.

   1. olet oikeassa sauli siitä, ettei politiikan tehtävä ole luoda vastakkainasettelua.

    mikä puolestaan herättää kysymyksen, miksi perussuomalaiset aloittivat moisen ylipäänsä?

 2. Taisi muuten olla Timo Heinonen torstain A-talkissa, joka ensimmäisenä epäili Sanna Marinin twiitin olleen syynä Sipilän tönimiseen. Sitten mies jatkaa itse samaan malliin.

Kommentointi suljettu.