Tämä ei käy!

Politiikka on nykyisin ruvennut kiinnostamaan myös sellaisia ihmisiä, joilla ei näytä olevan minkäänlaista ymmärrystä politiikasta ja yhteisten asioiden hoitamisesta demokraattisin keinoin. He kuvittelevat, että kaikki keinot ovat sallittuja ja että jopa poliittinen terrori on hyväksyttävää. Pandemia tekee kevään kuntavaalikampanjoinnista virtuaalisen, joten tilaisuuksiin voi kohdistaa virtuaalisia hyökkäyksiä.

Viime keskiviikkona pidettyyn Keskustan virtuaaliseen vaalitilaisuuteen kohdistui rasistinen hyökkäys, kun ruudulle ilmestyi yllättäen videokuvaa, jossa ihmisiä uhattiin aseella. Videokuvan päälle joku huuteli rasistisesti englanniksi ja näytön viestikenttään ilmestyi teksti: ”Heil Hitler”. Natsitervehdystä seurasi viestikentässä iso liuta rasistisia solvauksia suomeksi. Koska yleinen vaalitilaisuus on tarkoitettu kaikille avoimeksi, niin siihen osallistui joku politiikan väärin ymmärtänyt.

On kummallista, että tästä kerrottiin vasta eilen. Jos joku olisi tullut kaikille avoimeen yleisötilaisuuteen uhkailemaan osallistujia ampumisella ja huutelemaan natsitervehdyksiä, niin hänet olisi otettu kiinni ja se olisi ollut iso uutinen. Virtuaalisesti pidetty julkinen Teams-kokous ei poikkea tällaisesta tilaisuudesta muuten kuin tekniikan osalta, joten asia on suoraan verrannollinen.

Paikalle ilmestynyt kokouksen häiritsijä olisi todennäköisesti saanut syytteen rikoslain 14 luvun mukaisesta poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta tai kokouksen estämisestä, joiden yrityskin on rangaistava teko. Koska nykyisin saman rikoksen voi tehdä myös virtuaalisesti, niin toivottavasti asiasta on tehty rikosilmoitus ja toivottavasti kaikkien kokoukseen osallistujien IP-osoitteet ovat tiedossa.

Näköjään myös perinteisempi rikollisuuden muoto on voimissaan. Eilen kerrottiin, että Oulun Vihreiden puoluetoimiston ikkunat ja seinät töhrittiin natsimerkeillä ja uhkauksilla.

Molemmissa tapauksissa on kyse rikoksesta poliittisia oikeuksia vastaan, eikä asiaan vaikuta yhtään, vaikka rikokset olisi tehty kännissä ja läpällä. Kyseessä on poliittisen toiminnan häiritseminen, jonka tarkoituksena ei ole keskustella eikä esittää erilaisia mielipiteitä, vaan ainoastaan estää muiden osallistuminen pelottelemalla. Tämä on kuin suoraan 1930-luvulta, jolloin lapuanliike terrorisoi poliittisia vastustajiaan.

Yhteiskunnan on tehtävä selväksi, että tällainen ei käy. Laittomalle toiminnalle ei pidä antaa pienintäkään jalansijaa, sillä jos näitä tekoja ei tutkita ja tuomita, niin ne yleistyvät. Näistä ei myöskään pidä vaieta mediassa, vaan ne on nostettava esille silläkin uhalla, että ne saattavat olla ajattelemattomien kakaroiden tekosia. Olipa asialla ihan kuka tahansa, niin tällaiselle toiminnalle on oltava ehdoton nollatoleranssi.

Jos tätä toimintaa ei oteta vakavasti ja tuomita, niin seuraavaksi ovatkin sitten vuorossa muilutukset, pahoinpitelyt ja muu “hevosenleikki”.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (74)
 1. Lasse Kosonen
  23.1.2021, 09:54

  Kaikella on juurensa vaikka lapset eivät ymmärrä tekosiaan. Dosentti, kommunisti ja muu jahti on vielä hyvin muistissa viime hallituksen kaudelta. Pitääkö sama toistua jatkua ja levitä. Onko tämä nyt ” arkipäivää”.

  1. Kaisa Jyräs
   23.1.2021, 11:43

   Lapset ymmärtävät kyllä tekemisensä, kun se heille selitetään.
   On vanhempia, jotka ei ymmärrä vastuuta “tekosistaan”eli lapsistaan.
   Silloin nämä teknisten seuraukset joutuu lapsille selittämään poliisi tai sos.viranomainen ja se on lapsen kannalta paljon ikävämpää. On karhunpalvelus lapselle olla puuttumatta hänen tekemisiinsä. Vanhemman nuhtelu tuo pahan mielen, mutta isku poliisin etälamauttimesta on paljon ikävämpi kokemus.

   1. Raili Sergejeff
    23.1.2021, 19:16

    KAISA JYRÄS

    Ei aina ole kyse puuttumattomuudesta, vaan myös siitä, että lapsille syötetään tällaista jo pienenä.

    Muistan, kun jokunen vuosi sitten eräs äiti/isä jakoi netissä videon, missä he opettivat parivuotiaalle, kuinka pitää lyödä apinapehmolelua.

    “Apinapehmolelun lyömiseen lasta yllyttänyt isä ja tapahtuman videolle kuvannut äiti saivat tiistaina tuomiot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

    Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi äänekoskelaiset pikkulapsen vanhemmat sakkoihin tapauksesta, jossa 48-vuotias isä yllytti lastaan lyömään pakolaiseksi kutsumaansa apinapehmolelua. Samalla hän kysyi lapselta, mitä pakolaisille tehdään ja käski lasta toistamaan sanomansa ohjeet perässään.”

    “Lapsi pystyy videolla hädin tuskin edes toistamaan tekstiä pyydetyin tavoin, käräjäoikeuden tuomari Hannu Kilpelä totesi.

    Kihlakunnansyyttäjä Marika Visakorven mukaan lapsi oli videon kuvaamisen aikaan korkeintaan 2-vuotias.”

    Video katosi aika nopeasti, mutta ehdin näkemään sen.

    Onko siis ihme, jos lapsetkin jo harrastavat tällaista?

    Näinhän se on ollut jo kauan, ja kai tulee olemaankin, ellei oteta kovempia keinoja käyttöön.

    Tästä on juttu Iltalehdessä otsikolla “Isä pani pikkutytön hakkaamaan apinalelua ja perusteli itsepuolustuksella – oikeus ei vakuuttunut”. Se löytyy helposti, koska minä löysin sen parilla sopivalla sanalla. Julkaistu 05.04.2016.

    1. Raili Sergejeff
     23.1.2021, 19:18

     Niin, ja lapsi otettiin huostaan.

  2. Tuollaisen jälkeen on aika vaikea vakuuttaa ettei puolue ole natsimielinen.

   1. Tarkoitan ensisijaiseti artikkelia mutta sopii kyllä yllä olevaa tapaukseenkin

 2. Politiikka on tylsää. Pitäisi perehtyä, lukea hyllymetreittäin selontekoja, tutkimuksia, raportteja, keskustella, äänestää ja aloittaa alusta. On selvää ettei tällainen vaikuttaminen sovi kaikille, varsinkaan sille osaa väestöä jonka keskittymiskyvyn rippeet atk on vienyt.

  Populistit ovat viitoittaneet toisenlaisen tien. Äänestäjiin vedotaan lyhyillä twiiteillä, päälauseilla ja isolla fontilla. Identiteettipolitiikka on jatkoa tosi- tv:lle ja hakaristi tiivistää kaiken oleellisen. Politiikasta haetaan tunnetta ja toimintaa. USA:ssa Trumpin henkiset seuraajat rynnivät Capitolille tietämättä itsekään miksi. He seurasivat johtajaa, olisivat seuranneet vaikka heikoille jäille tai täysin turhiin sotiin. Netissä on helppo pyllistää kun kasvot jäävät piiloon. Ajatellaan ettei teoilla ole seurauksia, kun uhri on toinen samanlaiseksi oletettu.

  Kyllä nuoren pitää saada piirtää hakaristejä, se on sitä sananvapautta jos sanat tai kirjaimet eivät vielä ole tuttuja. Hakaristi oikein sijoiteltuna on merkki tiedostavasta lapsesta/nuoresta, joka näin osoittaa alkavaa yhteiskuntakriittisyyttä. Mutta jos hakaristin piirtäjä on jo aikuinen, niin silloin pitäisi alkaa hälytyskellojen soida. Se mikä on lapselle sallittua jopa toivottavaa on aikuiselle vähintäänkin noloa. Se on vähän sama kuin aikuinen käyttäisi pottaa, vaikka vesiklosettikin olisi tarjolla.

  1. Ei hakaristi itsessään ole paha, vaan se miten sitä käytetään.

   1. Jussi Pelkonen
    23.1.2021, 16:43

    Eikä Suomen lippu ole missään nimessä paha, vaan ne ryhmät, jotka nykyään yrittävät omia sen itselleen!

   2. Luukas Pyykorpi
    23.1.2021, 16:57

    Lienee yli 7000 vuotta vanha historiallinen symboli, jonka alkuperäistä merkitystä on arvailtu moneen suuntaan. Oma suosikkini on kierteisgalaksia ilmaiseva symbolimerkitys

    1. Tai vaikkapa vain kärrynpyörää Tai kaiken elämän kiertokulkua tarkoittava…

     1. siis alkuperäinen tarkoitus, ajalta jolloin politiikkaa ei vielä oltu keksitty…

   3. Mieluimmin sanoisin, miten sitä on käytetty!

    1. No, onhan tuo hakaristi alias स्वास्तिक aivan täysin yliarvostettu brändi. Täytyy tosin antaa äidin pikku Capitolin valtaajille tunnustusta Oulun hakaristin luovasta värien käytöstä. Vihreä on aina jotenkin piristävä ja uutta luova keväinen väri. Toisekseen äidin pikku natsit ovat hyvin perillä Oulun paikallishistoriasta ja siitä, että ihan oikeat natsit “miehittivät” Oulua jatkosodan päivinä. Ehkä he halusivat viitata tähän, en tosin tuota köysi juttua ymmärtänyt.

     1. Antti Tolvanen
      24.1.2021, 16:04

      Köysijuttu on ainakin USA:n äärioikeiston ja trump-terroristien käytössä ollut. Sanoja “rope” ja “hang” käytetään aktiivisesti. Tarkoitushakuinen ja symbolinen viite heidän KKK-menneisyydestään, jossa hirttojutut oli ihan must.

   4. Oman Suomemme ilmavoimien eri lipuissa esiintyy hakaristi. Ranskalaiset siitä olivat pahoittaneet mielensä.

    1. Markku Näätänen
     24.1.2021, 07:20

     Hakaristi tuli ilmavoimien tunnukseksi kun Ruotsalainen Erik von Rose lahjoitti 1918 valkoisille ensimmäisen lentokoneen ja hakaristi oli von Rosenien onnenmerkki. Samaa suoralla kyljellään olevaa hakaristiä käytettiin myös asevoimien panssareissa ja panssaroiduissa ajoneuvoissa. Hakaristi oli Suomen asevoimilla käytössä paljon ennen kun natsit ottivat sen käyttöönsä.

     1. Dosetti Bäckham
      24.1.2021, 10:11

      Olihan se toki von Rosenin onnenmerkki. Hitler otti sen puolueensa käyttöön vuonna 1919. Eric von Rosen perusti Ruotsiin veljensä kanssa kansallissosialistisen järjestön, ja hänen vaimonsa sisaren mies oli Hermann Göring. Että jotain yhteistä kuitenkin näillä hakaristeillä.

      1. On harmillista, että natsit saastuttivat muutaman kymmenen vuoden aikana svastikan kauniin ikivanhan tunnuksen. Hakaristi symboloi esim. hindulaisuudessa pyhää ja hyvää. Joka haluaa tietää svastikan historiasta, niin alla laaja linkki.
       https://fi.wikipedia.org/wiki/Hakaristi#Hakaristi_hindulaisuudessa

     2. Kärjellään olevaa hakaristiä käyttivät antisemiitit lehdissään jo 1800-luvun lopulla. He valitsivat sen siksi, koska se jo ensisilmäyksellä eroaa Daavidintähdestä. Näin ainakin Itävalta-Unkarissa.

  2. En ymmrärrä tote että ATK vie keskittymiskyvyn kun minusta tulee ihan liikaa keskityttyäsiihen.

Kommentointi suljettu.