Milloin puhutaan kuntavaaleista?

Eilisillan A-Talkin aluksi toimittaja ilmoitti, että nyt ei puhuta kuntavaaleista. Tämä oli aika omituinen ratkaisu, kun kuntavaaleihin on aikaa alle kolme kuukautta ja studioon oli kerrankin saatu kaikkien puolueiden puheenjohtajat paikalle. Se olisi ollut oiva tilaisuus kertoa kansalaisille mistä kuntavaaleissa äänestetään ja millaiset ovat puolueiden kuntavaaliteemat. Mutta ei, nyt puhuttiin kaikesta muusta mahdollisesta. Näin rakennettiin mielikuvaa kuntavaaleista puolueiden valtakunnallisena mittelönä. Asiaa ei ainakaan helpota yksi eilisen pääuutinen, jossa kerrottiin seuraavien presidentinvaalien suosikeista.

Ilmeisesti Yle muiden medioiden tapaan luottaa siihen, että ihmiset ymmärtävät eri vaalien eron. Ikävä tosiasia on, että monella ei näytä olevan siitä mitään käsitystä. Varsinkin perussuomalaiset kutsuvat koko ajan ihmisiä kuntavaaliehdokkaiksi kaatamaan maan hallitusta.

Alan kyllästyä kertomaan, että kuntavaalit eivät ole valtiolliset, vaan paikallisvaalit. Sääliksi käy Joensuuta, jos sen valtuustossa ruvetaan päättämään hallituksen kaatamisesta ja uuden pääministerin valinnasta. Sellaista ei valtuustossa oteta edes käsittelyyn, vaan valtuutetut saavat eteensä ihan toisenlaisia asioita. Moni innokas uusi valtuutettu pettyy, ja saattaa käydä kuten koulutuskuntayhtymä Riverian tarkastuslautakunnassa, jonka kokouksiin tällä vaalikaudella ei perussuomalaisten edustaja ole osallistunut kertaakaan.

Jos jokin puolue haluaa listoilleen asioista tietämättömiä ja kiinnostumattomia, niin se on tietysti sen oma asia. Saahan sitä laittaa ehdolle vaikka Teuvo Hakkaraisen, joka on kertonut rupeavansa ehdokkaaksi keräämään ääniä, mutta ei aio osallistua valtuuston työskentelyyn. Se on rehellistä puhetta, mutta sen Hakkaraisen sijaan osallistujan nimi ei ole vielä äänestäjien tiedossa.

Mutta mennäänpä takaisin tuohon A-Talkiin. Ainakin se tuli selväksi, että oppositiossa on tavattoman helppo olla, jos vain muistaa aiemmat puheensa. Kaikki eivät muista, ja niinpä Petteri Orpo ja Jussi Halla-aho sanoivat, että koronan pakkotestaukset olisi pitänyt aloittaa jo kauan sitten. Sanna Marin vastasi, että sitähän hallitus ehdotti jo syksyllä, mutta eduskunnalle ja varsinkaan oppositiolle ei kelvannut. Jussi Halla-ahon mielestä on epäoikeudenmukaista, että baarit ovat auki, mutta lapset eivät saa harrastaa. Vasta pari kuukautta sitten hän ehdotti baarien pitämistä auki läpi yön.

Muutenkin tuli selväksi, että hallitus tekee kaiken väärin. Yritystukia pitää jakaa, mutta velkaa otetaan ihan liikaa. EU-tukipaketti tulee odotettua kalliimmaksi, vaikka jo paketista sovittaessa päätettiin, että maksut ja saatavat määräytyvät koronan maan taloudelle aiheuttamien vahinkojen mukaisesti. Oppositio on ilmeisesti sitä mieltä, että taloudella pitäisi mennä oikein huonosti, niin saataisiin tukipaketista enemmän rahaa.

Oppositiossa vain odotetaan hallituksen tekevän päätöksiä ja esityksiä, joita sitten vastustetaan niiden sisällöstä ja opposition aiemmasta mielipiteestä riippumatta. Pakkotestauksia ei saa olla ja pitää olla, liikkumista pitää ja ei pidä rajoittaa, ravintoloiden on oltava auki ja kiinni. Tämä menee ihan kuin sen entisen valtuustoehdokkaan puheet: Asiasta en mitään tiedä, mutta kovasti olen vastaan.

A-Talkin loppupuolella toimittaja sitten kysyi kaikilta, mistä leikataan ja annetaanko työttömille keppiä. Näin palattiin vuoteen 2015, jolloin eduskuntavaalien vaalitentit olivat leikkausehdotuksilla ja työttömien kepittämisellä kilpailua. Seuraukset nähtiin Sipilän hallituksen aikana, ja ilmeisesti Yle kaipailee sitä aikaa, jolloin sen oma suu tukittiin kaikelta hallitukseen kohdistuvalta kritiikiltä.

Myönnän, että minun on vaikea sietää ihmisiä, jotka eivät pysy asiassa, vaan joiden puheet rönsyilevät milloin mihinkin suuntaan. Kyllä minä sen tiedän, että poliitikot ovat puhumaan päästessään sokeita ja kuuroja kuin metsot soitimella, mutta toimittajien tehtävä olisi pitää puheet asiassa. Sitä ennen se asia pitäisi kuitenkin rajata tarkasti.

Milloin ruvetaan puhumaan kuntavaaleista ja vain niistä?

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (47)
 1. Eikös kuntavaaleista puhuta vasta kuntavaalien jälkeen. Veikkaanpa jälkipuinnin aiheenkin olevan vaalivilpin.
  Meinaan, että jos hallitus ei kaadukaan kuntavaaleihin on se hallituksen vika ja vaalitkin olivat, tuhansien oletusäänien kadotessa, vihervasemmiston valtakunnallisen vaalivilpin tulos .

  1. Ihan samaa mieltä. Näin siinä tulee käymään.

 2. Juha Rintala
  29.1.2021, 10:51

  Peeässän täytyy olla tietoinen, että he eivät saa ehdokkaita jos ehdokas tietää joutivansa päättämään asioista joista hänellä ei ole hölkäsenpöläystä. On helpompaa siirtää somesontatalikointi lauantaiaamuisin marketin edessä huuteluun.

  Meillä on vöhön kaikkien edustajien vikana se, että pitää vain osallistua vaikka ei osaisi mitään. Pitää vain saada voittaa.

  Valitettavasti ne oikeat kunta-asiat eivät ole hyvä kampanjointiaihe, niillä ei pärjää oikein edes vasemmistossa.

  Omituista on sikäli vaaliteemoina yrittäjyyden tukeminen, mutta samaan aikaan esim.yritysvero pitäisi olla liki nollilla.

  Miettiiköhän kukaan, miten vaarallista tämä hallituksenkaatokukkulantunkiointi oikein on? Jos jotkut ovat valmiita siihen näinkin isossa asiassa, niin entä sitten kansalaisten toimeentuloahdinkoa kasvattaessa? Eihän sitä kapitalismi muuten perustuisi *vapaaehtoisuuteen*.

  1. Jukka Laine
   29.1.2021, 10:58

   Jos persut ovat vaaleissa suurin kuntapuolue, tai saa siis eniten ääniä, saattaa tapahtua jotain vastaavaa kuin Washingtonissa loppiaisena.

   Halla-ahosta kun ei tule silloinkaan Helsingin pormestaria eikä hallitus kaadu.

   1. Juha Rintala
    29.1.2021, 11:04

    Juu ei tule. Olen itse kotoisin Keskustan tukialueelta ja siellä käydessä Ps:n ajamat asiat ovat kyllä liki tuntemattomia ja somevaokutus maakunnissa on aika mitätöntä.
    Ps:n vaalikiertuekuviakin katsoessa havaitsee kuvanottohetkellä varsin vähän osallistujia. Heidän omasta mielestään kuvissa on ps:n teltalla “ruuhkaa”, mikä yleensä johtuu siitä että teltta on jo muutenkin vilkkaalla torilla.

    1. Dosetti Bäckham
     29.1.2021, 13:50

     Katsoin loppiaisena suoraa lähetystä Columbian piirikunnan Washingtonin taajamasta. Siellä mies naama punaisena huusi ja käski kameramiehiä suuntaamaan välineensä siihen miljoonapäiseen joukkoon, joka oli paikalla, mutta joka ei kuvassa näkynyt. Puolustuksen mukaan amerikkalaisten kommunistien palkkaama joukko kiipeili jo silloin parlamentin seinillä.

     Liekö kotomaamme vaaliteltoilla sama suuntausvirhe.

   2. Jos persut voittaa, niin Trumppi palaa presidentiksi 😂😂😂

Kommentointi suljettu.