Koronapolitikointia

Kun koronapandemia vuosi sitten alkoi, niin kaikki poliitikot olivat yksimielisiä siitä, että asiaa ei pidä politisoida. Yksimielisyyttä kesti vain pari kuukautta, ja sen jälkeen ei juuri muuta ole tehtykään kuin politikoitu. Keväällä alkoi puhe kasvomaskeista, ja sitä puhetta riitti pitkälle syksyyn asti. Oppositio teki välikysymyksenkin siitä, mitä joku ministeri oli jossain tiedotustilaisuudessa sanonut ja mitä olisi pitänyt sanoa.

Noin yleensä ottaen hallitus on opposition mielestä tehnyt kaiken koko ajan väärin. Rajojen ja ravintoloiden olisi pitänyt olla auki tai kiinni ja yritystukia pitää ehdottomasti jakaa, mutta velkaa ei saa ottaa. Missään tapauksessa toimeentulotukeen ei olisi saanut tehdä koronakorotusta. Oppositio on vain odottanut hallituksen esityksiä ja tekoja ollakseen välittömästi eri mieltä, vaikka saattoi vielä äsken olla samaa mieltä kuin hallitus nyt.

Viime viikon A-talkin puheenjohtajatentissä kaikki olivat sitä mieltä, että pakkotestaukset rajoilla on käynnistettävä heti. Kun hallitus sitä syksyllä esitti, niin silloin esitys ei kelvannut. Siinä nähtiin niin paljon perustuslaillisia ongelmia, että edes esityksen korjaaminen ei auttanut. Tänä aamuna Ylen tv-uutisissa Riikka Purra pääsi vastustamaan pakkorokotuksia, vaikka niitä ei ole edes ehdotettu.

Nuorten harrastusmahdollisuuksien avaamisesta on saatu uusi peliväline, ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori pelottelee jo tolkun ihmisten kapinalla, jos ovet eivät aukea. Tolkun ihmisiin vetoaminen on minun mielestäni merkki asia-argumenttien loppumisesta, vaikka kyllä niitäkin löytyy helposti. On totta, että rajoitukset koettelevat kaikkia ja erityisesti nuoria, mutta jos harrastusten rajoitukset puretaan ja jostain lähtee liikkeelle tartuntaketju, niin kenen syytä se sitten on? Tietenkin hallituksen, joka on mennyt ajattelemattomasti purkamaan rajoituksia.

Minä en tiedä millaisia rajoituksia pitää olla, ettekä tiedä tekään. Oppositio kuitenkin tietää, että nuoruus on ihmisen parasta aikaa, ja jos silloin ei pääse harrastamaan, niin koko loppuelämä on pilalla. Edesmennyt Matti Nykänen sanoi kuitenkin, että elämä on ihmisen parasta aikaa, ja juuri sitä elämää niillä rajoituksilla pyritään suojelemaan. Ei niitä kukaan ihmisten kiusaksi keksi. Meillä vain ei koskaan ennen ole ollut tällaista tilannetta, joten mitään ennakkotapausta ja kokeiltuja toimia ei ole olemassakaan. Kaikki on sävellettävä tilanteen mukaan, ja siksi rajoitukset näyttävät joskus oudoilta.

Niitä rajoituksia ei määrää pelkästään maan hallitus, vaan enimmäkseen ohjeet tulevat aluehallintovirastoilta, ja kuntien koronatyöryhmät sitten määräävät rajoitukset niiden pohjalta paikallisesti. Keväällä asia oli toinen, kun käyttöön otettiin poikkeuslait, joiden nojalla hallitus saattoi tehdä päätökset itse. Jos alueet ja kunnat nyt rupeavat sooloilemaan, niin ne voidaan ottaa uudelleen käyttöön.

Kuten huomaatte, niin minäkin alan saada tarpeekseni koronasta. Tai en niinkään koronasta, sillä sille minä en mitään mahda. Oikeastaan alan saada tarpeekseni jatkuvasta politikoinnista asialla, joka ei ole politiikkaa. Poliitikotkin voisivat mennä välillä vaikka hiihtämään, sillä kuntavaaleissa ei äänestetä koronasta eikä maan hallituksen koronatoimista.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka koronavirus
Kommentit (67)
 1. Hiihtoladulla on ennenkin saatu hyviä ideoita – tai hyviä ja hyviä, riippuen poliittisista suhdanteista, tietty.
  Kiitos järjen (ei tolkun) äänestä blogistille. Kaiken ei tarvitse olla yhtä ja samaa hässäkkää.

  1. Eikös joskus Niksipirkkakin sukkahousuideoineen (ym) poliittiseen perässähiihtoon liittynyt?❄
   Vai oliko se luiston edistämiseen.
   En oikein muista, mutta vastustan jo ennakolta.

  2. Se tolkun ääni ei enää olejärjenihmisten ääntä, jos nytkoskaan on sitäollutkaan.

 2. Noinhan se menee. USAssa oli sama homma: konservatiivit vaativat maskeja kunnes demokraatit alkovat suosittelemaan maskeja jonka seurauksena konservatiivit alkovat vastustamaan maskeja.

  Kaikki mitä toinen tekee on väärin vaikka itse olisin vielä aamulla ollut samaa mieltä.

  Persukannattajat uskovat että kaikki olisi paremmin jos vain Mestari olisi pääministeri. He eivät ymmärrä että silloin myös Keskusta olisi hallituksessa. Keskusta saisi kaiken ihan samalla tavalla tahansa läpi oli PM kuka tahansa: uhkaavat kaataa hallituksen jos heidän rajoituksia vastustavaa politiikkaa ei noudateta.

  1. Mirja Pekkonen
   2.2.2021, 11:27

   En oikein usko että Keskusta olisi hallituksessa perussuomalaisten kanssa. Vähän vaikuttaa siltä, että kokoomuskin on reivaamassa kantaansa taas siihen suuntaan, että persuista kannattaa pysyä erossa. Ainoa heidän kanssaan selkeästi yhteistyössä oleva puolue on KD.

   1. Jukka Laine
    2.2.2021, 12:21

    Eihän siinä ole mitään vaikeuksia jättää persut pois hallituksesta vaikka se olisi suurin puolue. Kukaan muu ei suostu kaveriksi, tai asettaa sellaiset ehdot että persut eivät voi suostua. Riittää että ei vastusta maahanmuuttoa.

    1. Muiden ei tarvi asettaa yhtään mitään, persut kyllä hoitaa homman ihan ite .

     1. Anja Musakka
      3.2.2021, 04:45

      Persuthan ilmoittivat olevansa yhteistyökykyisiä muiden kanssa kunhan muut hyväksyvät heidän tavoitteensa ja agendansa. Justiinsa niin, se on muiden vika taas kun eivät hyväksy demokraattisen oikeusvaltion hajottamista, haittamaahanmuuton vastustamista, jne. Siis yhteistyökykyisiä kun muut hyväksyvät heiďän sanelemansa ehdot 🙃

   2. Pekka Raappana
    2.2.2021, 15:50

    Kyllä Annika Saarikko on toistuvasti vihjaillut, että persut voisivat olla Kepulle sopiva hallituskumppani.

    1. Ei todellakaan ole. Hän on diplomaattisesti ilmaissut, ettei mikään vaihtoehto ole suljettu pois.

     Ja hän sanoo näin siksi, että puolueen kannatus on romahtanut.

Kommentointi suljettu.