Väestönvaihtoa

Vaikka kuntavaalit eivät olekaan valtakunnalliset vaalit, niin silti vaaliohjelmista ja johtavien poliitikkojen lausunnoista näkee puolueiden politiikan yleisen suunnan. Yhä selvemmin huomaa kokoomuksen ja perussuomalaisten löytäneen yhteisen linjan suhtautumisessaan sosiaalitukiin ja sitä myötä köyhiin. Sosiaalitukia pitää leikata ja tulonsiirtojen varassa elävät ihmiset on saatava pois veronmaksajien silmistä.

Kokoomuksen Kai Mykkänen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että sosiaalitukia pitää leikata hyvinvointivaltion säilyttämiseksi. Erityisesti asumistukia pitää leikata ja toimeentulotukeen pitää palauttaa omavastuu, joka pienentäisi vuokraan myönnettävää tukea. Asumistukihan ei kata koko  vuokraa, joten tuilla elämään joutuvalla on mahdollisuus saada puuttuva osa toimeentulotukena. Lisäksi kokoomus peruisi työttömyysturvaan viime vuonna tehdyn tasokorotuksen ja jäädyttäisi asumistuen indeksikorotukset.

Näillä toimilla saataisiin kuulemma peräti 10 000 ihmistä töihin. Laskelma on tehty eduskunnan tietopalvelussa, mutta siinä ei taideta kertoa, mistä niitä töitä löytyy. Mutta ei se mitään, kun on laskettu, niin on laskettu. Kaikki eivät kuitenkaan löydä töitä, joten heidän on muutettava halvempaan asuntoon. Sellaista ei kuitenkaan ainakaan Helsingistä ole helppo löytää, joten pitää muuttaa kauemmaksi.

Tässä ajattelussa on sellainen virhe, että kun joku onnistuu löytämään halvemman vuokra-asunnon, niin vastaavasti myös hänen asumistukensa pienenee. Jos puuttuvaa osaa vuokrasta ei saa edes toimeentulotukena, niin vuokralaisen tilanne ei muutu mitenkään. Tuet eivät riitä vuokraan, joten ainoaksi mahdollisuudeksi jää muuttaa jonnekin kauemmaksi. Perustuslain mukaan jokaisella on oikeus valita vapaasti asuinpaikkansa, mutta se ei näytä haittaavan.

Perussuomalaisia se ei ainakaan haittaa, sillä he ovat kokoomuksen kanssa samoilla linjoilla vain sillä erolla, että he haluavat erityisesti maahanmuuttajat pois Helsingin vuokra-asunnoista:

“Keskeinen syy asumisen hintaan on asumistukijärjestelmä yhdistettynä tuensaajien määrän jatkuvaan kasvuun maahanmuuton myötä. Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle kasautuvat ne maahanmuuttajaryhmät, joissa työllisyysaste ja ansiotulot ovat äärimmäisen matalia ja joiden asumisen maksaa kokonaan veronmaksaja. Yli puolet pääkaupunkiseudun asumistuista maksetaan ulkomaalaisille. Asuntotuotannon kiihdyttäminen ei ratkaise hintaongelmaa, koska tulijoiden määrää ei rajoiteta – eikä haluta rajoittaa.”

Näin sanoo Helsingin pormestariehdokkaaksi ilmoittautunut Jussi Halla-aho Helsingin Uutisissa. Asumisen kalleus johtuu maahanmuuttajista, jotka joko ovat työttömiä tai tekevät työtä niin pienellä palkalla, että joutuvat turvautumaan asumistukeen ja mahdollisesti jopa toimeentulotukeen. Heidät halutaan pois Helsingistä, ja kun se on tehty, niin vuokrat alenevat.

Perussuomalaiset vaativat edullista vuokra-asumista, mutta kuitenkin he viime marraskuussa vastustivat Helsingin asuntotuotannon lisäämistä sillä perusteella, että asuntoihin saattaa tulla maahanmuuttajia.

Nyt on siis selvää, että sekä kokoomuksen että perussuomalaisten mielestä korkea vuokrataso on köyhien syytä. He asuvat liian kalliissa vuokra-asunnoissa ja saavat asumiseensa tukea. Kokoomukselle kaikki köyhät ovat yhtä vähän toivottuja asukkaita, mutta perussuomalaiset lajittelevat köyhät vielä erikseen sen mukaan, ovatko he maahanmuuttajia vai eivät.

Perustuslain mukaan kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä, mutta se ei näytä häiritsevän, kun tehdään politiikkaa. Tässä politiikassa on vielä sellainenkin vika, että ei tukien alentaminen tai edes kokonaan poistaminen vuokria alenna. Vuokrista ei päätä kunta eikä valtio, vaan niistä päättävät vuokranantajat. Heistä monet vaihtaisivat varmaan mielellään köyhät tukien varassa elävät vuokralaisensa maksukykyisempiin voidakseen korottaa vuokraa. Näin toteutettaisiin yhden sortin väestönvaihto, josta perussuomalaiset niin mielellään puhuvat.

En enää tiedä onko kokoomus perussuomalaisten apupuolue vai perussuomalaiset kokoomuksen, mutta ainakin yhteinen linja sosiaalitukien leikkauksiin näyttää löytyvän helposti. Jos nämä kaksi saisivat päättää, niin tukia leikattaisiin kaikilta tasapuolisesti. Sitä en tiedä, missä köyhät sitten asuisivat.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka asuminen
Kommentit (82)
 1. J louhelainen
  6.2.2021, 11:49

  Jos yksiö Helsingin keskustassa maksaa 360k euroa on selvä että pienituloisen on mahdotonta hankkia sellaista kanikoppia omakseen. Vaihtoehtona on sitten asua vuokralla.

  1. Helsingissä pieninkin yksiö maksaa tällähetkellä < 500€ kk.

   1. Risto Penttinen
    6.2.2021, 20:27

    500.lla ei saa Helsingistä yksiötä vaan huoneen soluasunnosta.

    1. Pari vuotta sitten tyttäreni asui Kalliossa 18 m2 yksiössä. Vuokra aluksi 620 € kk ja käyttökorvaukset päälle.

  2. äimänkäki
   6.2.2021, 17:55

   No mutta, mediastahan löytyy ohjeita miten ihanan kodin saa kahdenkymmenenkahdeksan neliön yksiöstä kun vähän järjestelee. Tarvitaan vain parvi nukkumiseen ja vähän viherkasveja. Ja se on kompakti. Vessanpytyllä istuessa voi hämmentää keittoa liedellä. Perhe siihen pitäisi vielä saada sopimaan ja lapsiakin. Kyllä siihenkin ohjeet löytyvät kun seuraa mediaa. Vapaa markkinatalous se ratkaisee tällaiset pienet asunto ongelmat.

 2. Töitä löytyy sosiaaliturvaa huonontavilla toimilla ilmeisesti samasta paikasta kuin eläkeputken katkaisemisen yhteydessä.

  Äänestämällä voit vaikuttaa, vai voitko?

Kommentointi suljettu.