Kantelua pukkaa

Aamuhan alkaa hyvin, kun ensimmäiseksi saa lukea olevansa valeuutisoija, jota tullaan tarkkailemaan ja jonka kirjoittelusta tehdään kantelu JSN:lle. Näin lupaa oululainen Pekka Hetta (ps) Uuden Suomen blogissaan. Yleensä en viitsisi tällaisiin juttuihin edes vastata, mutta kun nyt ilmeisesti joudun joka tapauksessa antamaan vastineen, niin katsotaan Hettan väitteiden sisältöä tarkemmin.

Jo otsikko menee Hettalla pieleen. Minä en kirjoita uutisia, vaan blogia. Blogi ei ole lehden toimituksellista sisältöä, vaan mielipidekirjoitus. Apu-lehden bloggaajana olen sitoutunut Journalistin ohjeisiin, joten teksteistäni voi tehdä kantelun JSN:lle. Ensin on kuitenkin pyydettävä oikaisua joko minulta suoraan tai päätoimittajan kautta, ja jos selvää faktavirhettä ei korjata, niin sitten tehdään kantelu.

Hetta ei tarkasti yksilöi virhettä, mutta viittaa vajaan viikon takaiseen juttuuni kunnallispolitiikan sisällöstä ja eiliseen juttuuni nettiterroristeista. Aiemmassa jutussa mainitsin, että hallituksen kaatamisesta, EU-tukipaketista ja maahanmuutosta ei päätetä kunnissa. Eilen kerroin, että kunnat päättävät kiintiöpakolaisten ottamisesta.

Ilmeisesti Hetta pitää valehteluna sitä, että en aiemmassa jutussani kertonut tarkemmin kunnan roolista kiintiöpakolaisten ottamisessa. Minä en ajattele koko ajan vain maahanmuuttoa, joten kunnallispolitiikan yleistä sisältöä koskevassa tekstissä en sitä sen enempää käsittele. Eilen sitten mainitsin, että kunta päättää kiintiöpakolaisten ottamisesta, mutta sekin on Hetan mielestä valehtelua. Hänen mukaansa kunta päättää “mm. kotoutuksesta, kiintiöpakolaisten määrästä, pakolaisten määrästä, kunnallisen vastaanottokeskuksen perustamisesta jne.”

Jos Hetta tuntisi maahanmuuttoasioiden juridiikkaa, niin hän tietäisi, että puhumme oikeastaan samasta asiasta. Kotouttamisen järjestäminen on osa juuri sitä kunnan päätösvaltaan kuuluvaa kiintiöpakolaisten ottamista. Heille on lain mukaan järjestettävä kotouttamistoimia, joiden kustannukset kunta saa valtiolta takaisin. Myös muuten kuin kiintiöpakolaisena kuntaan tullut oleskeluluvan saanut turvapaikanhakija tai kuka tahansa muu kuntaan asumaan tullut oleskeluluvan saanut ulkomaalainen on oikeutettu kotouttamistoimiin. Kotouttamiskustannuksista vastaa valtio, jos kunta on laatinut ja hyväksynyt kotouttamissuunnitelman. Tämänkin kerroin eilen. Jos kunnalla ei ole kotouttamissuunnitelmaa, niin se vastaa kaikista kustannuksista itse.

Kaikesta päätellen Hetta sekoittaa kiintiöpakolaiset, turvapaikanhakijat, humanitaarisen maahanmuuton ja työperäisen tai muista syistä tapahtuvan maahanmuuton samaksi puuroksi. Olen aina valmis keskustelemaan faktoista vaikka ihan JSN:n kautta, mutta edellytän myös keskustelukumppanin tuntevan ne faktat.

Kerroin myös, että jos vaikkapa SPR päättää perustaa vastaanottokeskuksen kuntaan jonkun muun kuin kunnan omistamaan kiinteistöön, niin kunta ei voi sitä estää. Hetta kiertää tämän tosiasian sanomalla, että kunta päättää kunnallisen vastaanottokeskuksen perustamisesta. Tämä on niin itsestään selvä asia, että sitä ei luulisi tarvittavan erikseen kertoa. Kunta päättää myös omien tilojensa vuokraamisesta vaikkapa vastaanottokeskusta varten, mutta jos tilat vuokrataan muualta, niin sitä kunta ei voi estää.

Hetta valittaa myös kommenttien moderoinnista ja on liittänyt Facebook-postaukseensa kuvan kirjoittamastaan ja minun poistamastani kommentista.

Tietämykseni on siis heikkoa ja olen populisti. Juuri tällaiset kommentit poistan jatkossakin turhina, sillä niissä ei ole sisältöä eikä perusteluja.

Koska Hetta syyttää minua suorin sanoin valehtelijaksi, niin puhutaan sitten valehtelusta. Tammikuussa 2018 Oulu-lehti ja Kaleva kertoivat tekaistusta vasemmistoliiton vaalimainoksesta, jossa neuvottiin kirjoittamaan äänestyslippuun myös lipun hylkäämiseen johtava mielipide pakkopalautuksista. Yksi valemainosta levittäneistä oli Pekka Hetta.

Lehdelle Hetta kertoi poistaneensa julkaisun kuultuaan sen olevan virheellinen. Tosiasiassa hän tiesi koko ajan sen olevan virheellinen ja kertoi sen myös Facebookissa.

Että semmoista. Oikaisupyyntöä ja JSN:n ratkaisua odotellessani jatkan faktoista kirjoittamista. Hetta ja hänen valppaat ilmiantajansa voivat jatkaa kirjoitusteni tarkkailua.

EDIT 10.2.2021 klo 16.30

Korjataanpa vielä yksi Hettan väärä väittämä. Hän sanoo blogissaan ottaneensa yhteyttä JSN:oon ja että olisin sen yhteydenoton jälkeen korjannut aiemman virheeni uudempaan juttuun. Samaa hän väittää myös oman bloginsa kommenttiosiossa.

Sain tietää Hettan yhteydenotosta JSN:oon vasta tästä hänen blogistaan. JSN tai Apu-lehden päätoimittaja eivät ole olleet minuun missään yhteydessä tästä asiasta, joten väite on väärä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (93)
 1. Tuollaiset kommentit vain osoittavat, että olet oikeassa. Totuuden kertominen ei ole kovin muodikasta nykyisin, mutta pidä linjasi.

 2. Juha Jaatinen
  10.2.2021, 11:15

  Eihän nämä tyypit ole välttämättä tietämättömiä, vaan häikäilemättömiä. Eli levittävät väärää tietoa tarkoituksella.
  Pelottelemalla eri mieltä olevia he yrittävät tukkia suut, nyt ehdokasasettelun aikaan pelottelemalla yritetään pelotella ehdokkuudesta.
  Yksi huvittava yksityiskohta tuli mieleen: kundi vetoaa JSN:ään, mutta persujen aviisi, Suomen Uutiset ei, arvattaista syistä, ole JSN:n jäsen.

  1. Geek Rousbeer
   10.2.2021, 12:49

   Persuaviisin toimittaja oli ylellä kertomassa mikä ylessä on vikana. Noin tunnin mittaisen ja sisäisesti ristiriitaisen punaviherjaarittelun ja identiteettipolitikoinnista moittimisen jälkeen hän vaati yleltä monipuolista, tasapuolista ja faktoissa pysyvää uutisointia.
   Sitähän ilmeisesti persuaviisissa sitten on: faktoja, analyyttistä ja monipuolista uutisointia – ei identiteettipolitiikkaa. Tiedä häntä, kun en oikein päivääni viitsi pilata kyseisen aviisin kanssa. Laiskana kuulun siihen 80% suomalaisista, joka pitää Yleä luotettavana uutisten jakajana.

   1. Joni Pelkonen
    10.2.2021, 23:33

    En tiedä mikä hermoromahdus tai loppuunpalaminen Turkkilaa on aikonaan kohdannut, mutta kyllä ulkopuolisen silmin on aika helppo nähdä että käsitys tosimaailmasta ja näin järjen perustukset ovat hieman tärähtäneet.

  2. Juuri näin. Nämä tyypit tietävät valehtelevansa, mutta oma napa kiinnostaa yhteisiä asioita enemmän. Toisaalla ruikutetaan, että dissataan mutta samaan aikaan itse pitäisi saada käyttäytyä ihan miten vain.

   Itseltä ei tarvitse vaatia samaa kuin muilta, tämä mentaliteetti kertoo paljon.

Kommentointi suljettu.