Köyhyyttä ja mediakritiikkiä

Jo yli kymmenen vuotta olen sanonut, että sosiaaliturvan taso on liian alhainen, mutta vastaus on aina ollut, että menkööt töihin ja kyllä tekevälle töitä löytyy. Tätä samaa ajatusta on monissa medioissa ruokittu ilmeisen keksityillä tarinoilla tuilla leveästi elävistä laiskureista ja elämäntapatyöttömistä. Erityisen paljon näitä tarinoita ilmestyi ennen aktiivimallin hyväksymistä. Se hyväksyttiin vähin äänin, kun media keskittyi seuraamaan reaaliajassa alkoholikeskustelua ja vastuuministeri oli lämmittämässä savusaunaa.

Aktiivimallin hyväksymisen jälkeen tulivat uskomattomat tarinat mallin aktivoimista työttömistä, joista paras muistaakseni sai aktiivimallin kannustamana heti kolme työpaikkaa, vaikka sitä ennen oli passivoitunut parin työttömyysvuoden aikana suunnilleen vihanneksen tasolle.

Nyt kun korona on aiheuttanut työttömyyttä, niin tarinat muuttuvat realistisemmiksi. Eilen MOT käsitteli Kelan toimeentulotukipäätösten virheitä, ja tänään Yle kertoo toimeentulotuella elävän nuoren naisen tarinan. Ehkä ihmiset oikeasti alkavat vähitellen havahtua siihen, että tuilla eläminen ei todellakaan ole herkkua. Samantapaisia uutisia on ollut jo jonkin aikaa, kun eri alojen julkisuuden henkilöt ovat joutuneet koronan viemien työtilaisuuksien takia turvautumaan yhteiskunnan tukeen ja ihmetelleet sen pienuutta. Eihän sillä edes elä.

Tuet ovat oikeasti pieniä. Työmarkkinatuki on 33,78 euroa arkipäivältä, ja se on ennakonpidätyksen alaista tuloa. Toimeentulotuen perusosa on yksin asuvalle 504,06 euroa. Tavallisin virhe on kuvitella, että työtön saa molemmat täysimääräisenä ja asumistuen siihen päälle, jolloin tuki näyttää suurelta. Onneksi nyt on kerrottu, että toimeentulotuki on viimesijainen tuki, eli kaikki muut tuet lasketaan sitä myönnettäessä toimeentulotukea vähentäväksi tuloksi.

Toimeentulotukea korotettiin osalle tuen saajista tilapäisesti neljän kuukauden ajaksi 75 eurolla koronan takia, mutta sitä oppositio vastusti kiivaasti. Salissa kuullun välihuudon mukaan se menee viinaan. Sitkeässä elää ajatus, jonka mukaan kaikki työttömät ja köyhät makaavat sohvalla olutta litkimässä.

Toivottavasti mahdollisimman moni havahtuu siihen tosiasiaan, että kuka tahansa voi milloin tahansa joutua turvautumaan yhteiskunnan tukeen. Siinä vaiheessa on turha valittaa tuen pienuutta.

Mutta eihän se hidasta sitä osaa mediasta, joka on ulkoistanut yhä suuremman osan sisällöstään kansalaisten tuotettavaksi. Tarkoitan uutisten kommenttiosioita, joista on tehty öyhötysalustoja. Kun itse uutinen kertoo tuen pienuudesta, niin paikalle ilmestyy kymmeniä kommentoijia julistamaan, että maahanmuuttajat saavat tuplasti enemmän. Nämä tarinat uppoavat niihin, jotka eivät vieläkään ymmärrä, että tukia myönnetään kaikille samojen perusteiden mukaan samansuuruisina. Paitsi turvapaikanhakijoille, jotka saavat vain vastaanottorahaa, joka on pienempi kuin alin toimeentulotuki.

Tuija Siltamäki sanoo mediakriittisessä kolumnissaan, että mitä vähemmän on lehtiä ja toimittajia, sitä vähemmän on moniäänisyyttä ja erilaisia näkökulmia. Lopputuloksena syntyy juttuja, jotka eivät vie lukijoita edes maitopurkilta. Niinpä monet mediat ovat seuraajia houkutellakseen satsanneet erityisesti kommenttiosioiden moderoimattomuuteen. Mitä törkeämpää puhetta vaikkapa köyhistä tai maahanmuuttajista, sitä varmemmin se menee läpi ja houkuttelee samanlaisia öykkäreitä paikalle. Näin saadaan ääntä, mutta ei moniäänisyyttä, sillä ainakin iltapäivälehtien moderoinnista on vaikea saada läpi vaikkapa hallituksen päätöksiä tai maahanmuuttajien tukia asiallisesti selittäviä kommentteja.

Lienee turha toivoa, että köyhyydestä päästään korona-aikanakaan puhumaan yksistään asiallisesti. Niin sanottu kansalaisjournalismi eli uutisten kommentointi pitää kyllä huolen siitä, että asiallisuus katoaa ja syylliset löytyvät hallituksesta ja maahanmuuttajista.

Medioissa on eroja, kuten minulle on monta kertaa huomautettu. On asiallisia juttuja, joissa faktat kerrotaan oikein, ja on klikkihakuisia tarinoita, joilla vain houkutellaan lukijoita ja kommentoijia. Jokaisen oma valinta on, kumpi kiinnostaa enemmän. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ne klikkijutut ohittavat oikean journalismin.

Sen on yleisö saanut aikaan, sillä kaupallinen media julkaisee tietenkin sitä, mikä vetää yleisöä.

EDIT 16.2.2021 klo 15.30
Täsmennetty tekstiä toimeentulotuen tilapäisen koronakorotuksen osalta.

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (51)
 1. ”Toimeentulotukea on nyt korotettu tilapäisesti 75 eurolla koronan takia…”

  Pieni korjaus, toimeentulotukea ei ole korotettu 75 eurolla.

  Viime vuoden puolella saattoi saada tietyin ehdoin neljän kuukauden ajalle myönnettyä väliaikaista epidemiakorvausta. Ellei sitten ole tehty jotain uutta päätöstä, joka koskee tätä vuotta.

  1. Joo viime vuonna sai tota epidemiakorvausta mut se oli viime vuonna. Enää sitä ei siis tule…

  2. työtöntyötön
   16.2.2021, 11:15

   Olin juuri kirjoittamassa samaa. Tämä olisi ihan hyvä korjata kirjoitukseen (olen tätä virheellistä ajatusta toimeentulotuen korotuksesta kommentoinut jo johonkin aiempaan blogitekstiin) eli toimeentulotukeen ei ole tehty väliaikaista korotusta vaan se on nimenomaan epidemiakorvaus ja sillä on eri ehdot kuin tavallisella toimeentulotuella. Väliaikainen korotus olisikin ollut tasa-arvoisempi.

   Moni nuori joutui varmasti käyttämään ensin valmistujaisrahansa pois jos niitä sattui tilillä olemaan ennen kuin sai edes toimeentulotukea. Ja jos toimeentulotukeen ei ollut oikeutta 1.3-31.7 aikana niin eipä sitä korvausta tippunut syksylläkään vaikka silloin olikin jo perustoimeentulotuen asiakas. Neljää kuukautta sitä ei kovin moni saanut johtuen elokuun veronpalautuksista jotka epäsivät tuen syyskuun osalta. Suurin osahan sadoista tuhansista toimeentulotuen saajista saa sitä verollisen ensisijaisen etuuden päälle.

   Tästäkin näkee taas että päättäjillä ei näytä olevan juuri minkäänlaista käsitystä Suomen tukisysteemistä ja minkälaisia sudenkuoppia sinne muodostuu vaikka tarkoitus olisi toinen.

  3. Outi viitaharju
   16.2.2021, 11:58

   Kyllä,näin se meni että kaikkein pienituloisimmat saivat 75€.apua mutta nyt vuodenvaihteessa lopetettiin tämä tärkeä apu monelle,syytä ei ole kerrottu ja tehtiin päätös kuin salaa,oli erittäin ikävä päätös.

   1. Kaisu Hautala
    16.2.2021, 12:25

    Eihän sen päättymisestä ole tehty mitään erillistä päätös sen paremmin julkisesti kuin salaisestikaan!
    Alunperinkin se kai ilmoitettiin ajoittuvan loppuvuoteen ja päättyvän 31.12.2020.

   2. Korvaus oli määräaikainen.

   3. Timo Tuohinto
    17.2.2021, 12:38

    Kyllä tämän lisätuen kestoaika kerrottiin heti kun se julkistettiin. Esim. Kelan etusivulla siitä oli tietoa.

    1. sakutimonen
     17.2.2021, 13:18

     Miksi niin monet lukijat kuvittelevat juuri tämän koronakorotuksen olevan koko jutun tärkein asia?

     1. Ei kuvitella.

      Kun se perusosa on sen 300 – 500 euroa, niin olisihan se 75 euron lisäraha kuukauden elintasoon ollut ihan mahtava juttu. Tärkeintä siis oli vain välttää virheellisen tiedon leviämistä, koska kyllähän tuollainen korotus aiheuttaisi paljon kateutta ja raivoa – siis enemmän kuin nykyinen minimisosiaaliturvan taso.

     2. työtöntyötön
      18.2.2021, 09:27

      Ei ollut tärkein mutta kyse ei edelleenkään ollut korotuksesta, ei edes väliaikaisesta sellaisesta. Ja se on korjaamisen arvoinen asia jokakerta kun joku väittää että kyse olisi ollut korotuksesta. Epidemiakorvauksella oli ihan eri saantiperusteet kuin olisi ollut jos kyse olisi todella ollut toimeentulotuen korotuksesta. Väärä tieto kuuluukin korjata.

  4. Nollatunti ukko
   16.2.2021, 12:49

   Hupu, näin minäkin olen ymmärtänyt. Toisaalta jos tuota epidemiakorvausta on tosiaan jatkettu, en ihmettele yhtään vaikka media olisi tapojensa mukaisesti vaiennut asiasta.

  5. Niin, itse asiassa toimeentulotuki oli nyt tammikuussa €75 pienempi kuin edellisen vuoden joulukuussa.

   Mutta kaikille pikavippifirmoille annettiin €100 000 uusien tuotteiden kehittelyyn ”toimintaolosuhteiden muututtua”, eli tilapäisen korkokaton takia.

   1. työtöntyötön
    16.2.2021, 21:58

    Ei ollut pienempi. Määräaikaista epidemia korvausta ei vaan enää maksettu. Itse perustoimeentulotuki on ollut molemmilla kerroilla samansuuruinen.

    1. Itse asiassa vuoden vaiheessa toimeentulotukeen tuli korotus.

     Kun puhutaan tukien korottamisesta, niin yksin elävän ja toimeentulotuen täyden perusosan saavan elintaso nousi vuoden vaihteessa 1,85 eurolla kuukaudessa.

     ”Toimeentulotuen perusosa suurenee hieman ensi vuonna. Vuonna 2020 perusosan määrä yksin asuvalla henkilöllä on ollut 502,21 e/kk. Vuoden 2021 alusta alkaen se on 504,06 e/kk.”

     Tämän summan siis saa kohtuulliseksi katsottujen asumiskulujen lisäksi, mikäli tätä summaa ei alenneta 20 tai 40 %:lla.

     Tämä on siis se kuuluisa työttömiä laiskistava tukitaso, joka päihittää työvoimaa löytämättömien työnantajien tarjoaman kuukausipalkan.

 2. Timo Tuohinto
  16.2.2021, 10:32

  Tuota väliaikaista epidemiakorvausta (75 €/kk} maksettiin tietyin ehdoin syys-joulukuulta 2020 siten että viimeinen eli joulukuun erä oli maksussa 16.1.2021. Persuedustajien täytyy nyt etsiä muuta kadehtimisen aihetta, kun tätä kaljarahaa ei enää myönnetä.

Kommentointi suljettu.