Poliitikkoja ja “poliitikkoja”

Kun pääministeri Sanna Marin pääsi Time-lehden kanteen yhtenä sadasta tulevaisuuden vaikuttajasta, niin kateelliset setämiehet ja muut poliittiset vastustajat eivät enää tahtoneet pysyä nahoissaan. Innokkaimmat näkyivät kirjoittelevan vähätteleviä ja halventavia kommenttejaan jopa Time-lehden asiaa koskevaan twiittiin.

Jos Marinin ja koko hallituksen toimintaa arvostellaan, niin se on tietenkin ihan sallittua ja jopa suotavaa, mutta sen pitää tapahtua asiaperustein. Marinin vastustajien kestosuosikki on kuitenkin ollut ivata häntä kaupan kassaksi, joka ei tietenkään ymmärrä mitään politiikasta eikä taloudesta. Tässä esimerkki nykyisestä tavasta tehdä politiikkaa jo paria päivää ennen kuin Marin oli lehden kannessa.

Päivän Byrokraattia pidetään vakavasti otettavana poliittisena sivustona, mutta syytä siihen en ymmärrä.

Ajattelu menee niin, että jos joku on kerran ollut töissä kaupan kassalla, niin hän on kaupan kassa ikuisesti. Lisäksi jokaiselle tärkeää palveluammattia suorastaan halveksitaan. Vähäteltiinkö vaikkapa Urho Kekkosen nuoruusaikojen työtä uittomiehenä tai Mauno Koiviston menneisyyttä ahtaajana? Ei vähätelty, vaan kehuttiin.

Muistutin jo Twitterissä Päivän Byrokraattia jääkärimajuri Nikke Pärmin sanoista hänen entistä suutarin ammattiaan vähätelleelle everstille: “Henkilökohtainen mielipiteeni on, että jos herra eversti olisi joskus ollut suutari, niin hän olisi sitä edelleen.”

Kuten Ville Niinistö sanoi Facebookissa, niin Sokoksen kassalta voi nousta pääministeriksi ja Time-lehden kanteen. Jos se jostain kertoo Marinin omien ansioiden lisäksi, niin se kertoo hyvää suomalaisesta hyvinvointivaltiosta. Täällä luokkakierto ja unelmien tavoittelu on nuorelle mahdollista enemmän kuin muualla. Monet rahoittavat osin opintojaan palvelu- tai teollisuustyöllä, joiden arvoa ei sovi väheksyä.

Jotkut nousevat, mutta pääosin nimettöminä pysyttelevät Päivän Byrokraatit pysyvät ikuisesti nykyisellä tasollaan.

On siis oikeita poliitikkoja, jotka ovat nousseet nykyiseen asemaansa ansioidensa perusteella. Sen lisäksi on niin sanottuja poliitikkoja, jotka ovat nousseet asemaansa lähinnä epäansioillaan. Heistä ehkä ikävin esimerkki tällä hetkellä on perussuomalaisten listoilta eduskuntaan valittu ja toistaiseksi eduskuntaryhmästä erotettu Ano Turtiainen. Hän on profiloitunut kaiken vastustajaksi ja huonotapaiseksi öykkäriksi. Hänen viimeisin saavutuksena oli uhkailla eduskunnan varapuhemiestä ja saada siitä puhemieheltä huomautus.

Reaktioistaan päätellen Turtiainen ei aio parantaa käytöstään, joten nähtäväksi jää, voittaako ottelun eduskunta arvovaltaisena instituutiona vai Turtiainen yksilönä. En löisi kovin suurta vetoa yksilön puolesta, mutta jotkut kannattavat tällaista toimintaa. Facebookiin on perustettu jopa faniryhmä vaatimaan Turtiaista perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi. Tähän voi sanoa vain, että sitä saa mitä tilaa, ja itsepähän perussuomalaiset Turtiaisen ehdokkaakseen ottivat. Pärjätkööt nyt hänen kanssaan.

Eipä silti, ei perussuomalaisten nykyinenkään puheenjohtaja poliittisella älyllään loista ainakaan sosiaalisessa mediassa. Hän käyttää yhä enemmän aikaa lapselliseen vastustajiensa piikittelyyn ja suorastaan kakaramaiseen naljailuun.

Miettikääpä median reaktioita, jos ihan kuka tahansa muu puoluejohtaja käyttäytyisi näin lapsellisesti. Mitä tapahtuisi, jos vaikkapa Li Andersson sanoisi perussuomalaisten olevan ulkoavaruudesta tai Petteri Orpo antaisi ymmärtää olevansa pillukade jollekin vastustajakseen mieltämälleen yliopistotutkijalle? Eivät he koskaan sellaista tekisi, sillä oltiinpa heidän poliittisista näkemyksistään mitä mieltä tahansa, niin he osaavat käyttäytyä asiallisesti. Tosin sanoihan Andersson kerran tv-lähetyksessä “paskapuhetta”, ja siitä riittikin medialle kauhisteltavaa viikoksi.

Näin se menee. Jotka osaavat, myös tekevät ja näkyvät osaamisensa perusteella. Jotka eivät osaa, soittavat suutaan ja saavat sillä näkyvyyttä. Jostain syystä näitä suunsoittajia pidetään usein älykkäinä.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (97)
 1. Kun kerran siitä kaupan kassasta aina puhutaan, niin entisenä monivuotisena kaupan kassana tuon esiin tämänkin puolen:

  Suomi on toki valtio, jossa voi nousta kaupan kassalta pääministeriksi. Meitä melkein maistereita oli minunkin opiskeluaikoina paljon kaupoissa ja siivoamassa. Mikä meitä yhdisti opiskelun lisäksi: sukupuoli ja lähtökohdat. Jos joutuu muuttamaan opiskelun perässä eikä voi asua samassa kaupungissa asuvien vanhempien luona, tarvitsee enemmän rahaa. Jos ei ole verkostoja kyseisessä kaupungissa, ei todennäköisesti saa omaa alaa edes hiukan liippaavia töitä eikä pääse täten hankkimaan kokemusta ja rakentemaan niitä verkostoja. Ja silloin alasta, opintojen pituudesta ja muista seikoista riippumatta nuorille naisille tarjotaan – kassan ja siivoojan töitä.

  Tämä ei ole meidän häpeämme eikä tarkoita, että olisimme epäpäteviä silloin tai myöhemmin. Maailma on hyvin erilainen ja kohtelee eri tavalla ihmisiä, jos lähtee ei-akateemisesta perheestä jostain maalta tai pikkukaupungista ilman varallisuutta, neuvoja tai verkostoja ja on vielä nainen, tai jos lähtee akateemisesta perheestä, yliopistokaupungista ja saa esimerkkejä, neuvoja, verkostoja ja rahallista turvaa matkalleen. Yhä edelleen näkyy myös se, että nuoria miehiä pidetään pätevämpinä kuin nuoria naisia. Eivätkä ne tee lapsiakaan kesken kaiken.

  Kun Sanna Marin on kaiken tämän päihittänyt ja noussut pääministeriksi noin nuorella iällä, hänen pätevyyttään ei pitäisi kyseenalaistaa vaan tajuta, että hän todennäköisesti osaa hommansa erittäin hyvin. Politiikasta voidaan olla eri mieltä.

  1. Lea Bäckman
   18.2.2021, 16:31

   Upea, älykäs, kielitaitoinen ja omavaloinen, loistava pres… eiku pääministeri Sanna Marin on historian kolmas suomalainen, joka on päässyt Time-lehden kanteen!

   Ne kaksi muuta ovat säveltäjä Jean Sibelius ja Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim. 😉

   Notta siinä on Niinistöille ja muille setämiehille esimerkkiä kaupan kassasta, heh. Taitaa olla pääministerissämme presidenttiainesta, eikö vaan! Ja saattaa olla kysyntää kansainvälisellä huipullakin..

   Go Sanna go! Nämä uuden sukupolven ministerit, ulkoministeri Haavisto ja pääministeri Marin ajavat nyt vauhdilla ohi Sauli Niinistö-ressukan, ohitse oikealta ja vasemmalta! Näin sitä ulkopolitiikkaa hoidetaan! Sisäpolitiikkaan vielä reilu annos sosialismia, niin näemme kuinka Suomi lähtee uuteen uljaaseen nousuun!

   Ilmassa on Suuren Urheilujuhlan tuntua.

   1. Lisäksi arkkitehti Eero Saarinen.
    http://content.time.com/time/covers/0,16641,19560702,00.html

    Hyvä Sanna! 🥂

   2. Marjatta Nurminen
    19.2.2021, 10:47

    Miksi sun täytyy mollata meidän pressa, joka mielestäni on juuri sopiva meidän pressaksi. Sillä pilasit hyvän kirjoituksesi Sanna Marinista. Vahinko!

  2. Lasse Talasma
   18.2.2021, 20:32

   Ellen väärin muista, niin Jyrki Katainenkin oli nuorena kaupan kassalla töissä.
   Brito

 2. Muistanko väärin, että muuan PS:n puheenjohtaja on ollut tarjoilija ja usea puolueen kansanedustajista joko voimanostaja tai portsari? Ehkä jopa taksikuski tai sahuri?

  1. Sahuri on ainakin tietääkseni ollut kauhean tuottavainen taho suomalaiselle yhteiskunnalle, kun on kuulemma varastanut kirkkohopeita saadakseen viinaa ja sahakin on palanut kerran tai pari, jotta on saatu tukirahaa sen jälleen pystyyn laittamiseen.

   Varsin luotettavaa valtiomiesainesta siis ainakin nämä puolueen sahurit

  2. Mikko Rintasaari
   18.2.2021, 20:22

   Eikös Jussi itse ollut pornokauppias, vai jäikö se yritykseksi?

   1. Taisi jäädä yritykseksi. Sitten kävi niin kuin kävi: kissa löysi hänet kiven alta, ja – simsalabim! Hänestä tuli pikku fyyreri.

Kommentointi suljettu.