Turhat faktat

Välikysymyskeskustelu EU-tukipaketista on käyty ja hallituksen luottamusäänestys on pidetty, mutta jälkipyykki on vielä pesemättä. Todennäköisesti se jääkin pesemättä, sillä kukaan ei oikeastaan odota selitystä välikysymyksen tekijöiden esittämille väärille väitteille. He vääristelivät tukipaketin lukuja ja käyttivät niitä tarkoitushakuisesti valikoiden, kuten Iltalehden Mika Koskinen kertoi. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen haastaa perussuomalaiset julkiseen keskusteluun tietojen oikeellisuudesta, mutta todennäköisesti turhaan.

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt siis väittivät, että Italia saa tukipaketista 200 miljardia euroa, vaikka tosiasiassa sen nettosaanto on 30,7 miljardia euroa. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio väitti jo eduskunnan kyselytunnilla 4. helmikuuta, että Viro on saamassa kuusi miljardia euroa, kun se tosiasiassa saa vain 0,6 miljardia. Jo sitä ennen saman puolueen Veikko Vallin esitti Twitter-kyselyssä samanlaisia ”faktoja” ja kysyi, meneekö oikein.

No eipä mennyt oikein, eivät ainakaan nuo faktat, mutta sillä ei näytä olevan merkitystä silloin, kun halutaan muokata mielipiteitä. Tavallinen tallaaja ei yleensäkään tarkista tällaisia lukuja, vaan luottaa siihen, mitä poliitikot sanovat.

Näin on saattanut olla aina, mutta viime vuosina väärien faktojen esittämisestä on tullut maan tapa, oikeastaan maanvaiva. Kansan muistissa on vuonna 2015 valtiovarainministerinä toimineen Alexander Stubbin prosenttilasku, jota hän pyysi anteeksi, mutta joka seuraa häntä ikuisesti. Vasta vähän yli viisi vuotta sitten poliitikon esittämä väärä tieto oli niin iso juttu, että siitä puhuttiin kauan ja vakavasti.

Nyt ei puhuta. Tässä välissä USA:ssa oli presidentti, joka valehteli tai vääristeli totuutta keskimäärin 7,6 kertaa päivässä katumatta tai edes myöntämättä sitä koskaan. Jäätyään kiinni valheesta hän jatkoi valehtelua, ja kannattajat hurrasivat. Trump loi ikään kuin uskonnollisen kultin, jossa hän itse oli kaiken kritiikin yläpuolella.

Populistit ympäri maailman ottivat hänestä mallia, ja heillä menee yllättävän hyvin. Totuus siinä kärsii tappion, mutta ilmeisesti ajattelu menee niin, että poliitikot valehtelevat joka tapauksessa, joten suurin valehtelija palkittakoon.

Tämä ei oikein istu suomalaiseen ajatteluun, sillä meillä on perinteisesti arvostettu totta puhuvia ja pidetty valehtelijoita tuulella käyvinä. Asiaan kuuluu myös, että jos on tullut annettua väärää tietoa ja sitä pyydetään anteeksi, niin asia on sillä selvä. Sattuuhan sitä, ja kuka tahansa voi erehtyä ja muistaa väärin.

EU-tukipakettia voi arvostella ja on arvosteltukin taloudellisilla ja erityisesti juridisilla perusteilla, ja sen luulisi riittävän. Väärien faktojen esittäjät menettävät uskottavuutensa, mutta ehkä meillä aletaan olla Homer Simpsonin linjoilla:

***
Kommentoinnista sen verran, että täällä ei pidetä mitään perussuomalaisten ja heidän puheenjohtajansa haukkumiskilpailua. Olen kyllästynyt siivoamaan pois Jussi Halla-ahon nimen vääntelyä ja ulkoisen olemuksen arvostelua. Ihan sama koskee kaikkia poliitikkoja. Arvostellaan sanoja, ei ulkonäköä eikä ihmistä sen takana.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka
Kommentit (55)
 1. Sellaista olen joskus miettinyt, eikö näistä selvistä tarkoitushakuisista valheista voi nostaa oikeusjuttua, ja mikä taho se olisi.

  1. Eipä taida voida. Äänestäjillä ei ole kuluttajansuojaakaan 😉

  2. Ei taida valehtelemista olla kielletty. Jos ei ole valaa tms esim. oikeudessa tehnyt niin sitä saa valehdella vaikka miten törkeästi tahansa.

   1. kyllä jokaisen rehellisen ihmisen pitäisi kertoa totuus ja varsinkin kansanedustajan. Heidän pitää olla rehellisiä ja maineeltaan puhtaita. Kuinka moni persujen kansanedustaja on tuomittu kansanryhmän vastaisesta kiihotuksesta ja muista rasistisita rikoksista?

  3. Niinpä, olen samaa mieltä, että niistä pitäisi saada tuomio. Kun valehtelee ja väittää asioita muuksi kuin ne ovat ja vielä tietoisesti.

 2. Näin se menee, on mennyt jo aika pitkään, että poliitikon ja politiikan tehtävä on vahvistaa vahvistusharhaa. Kaikkihan sitä tietysti tekevät, mutta populistit meillä ja muualla ovat vieneet sen niin pitkälle, että valheen ja tilaston raja on täysin hämärtynyt. Mitä asialle enää voi tehdä onkin mielenkiintoinen, sillä näyttäisi että populistit menevät meillä kohti kuntavaalivoittoa tai vähintään palkintopallisijaa.

  Poliitikko on siitä jännä ammatti, että siinä voi pärjätä lähes minkälainen toope tahansa. Ajatelkaa tilannetta missä menette ostamaan käytetyn auton poliitikolta. Autokauppiaspoliitikko valehtelee auton ominaisuuksista, kunnosta ja ilmoittaa hinnan muutaman tuhannen tarkkuudella sinne päin. Kun asiasta huomauttaa, hän uhriutuu ja syyttää naapurifirman myyjää ja mediaa panettelusta. Kun tieto epärehellisestä autokauppiaasta leviää somessa, autokauppaan ryntää satoja asiakkaita siinä toivossa, että heitäkin kusetettaisiin. Ei ihme että politiikkaan on tunkua varsinkin sillä osastolla, jonka hyveisiin ei rehellisyys ja ammattiylpeys kuulu.

  1. Kiitos tästä autokauppiasvertauksesta, aivan loistava. Kyllä me ihmiset, laumasielut, olemme joskus typeriä ja viime ajat sekä Jenkkilässä että meillä osoittavat asian selkeästi. ”Autokauppaan ryntää satoja asiakkaita siinä toivossa, että heitäkin kusetettaisiin”, tuota on hankala käsittää, mutta näin se on. Olen pitkään ajatellut, että Trump ja meillä Jussi H-a nauravat varmaan, kun kaikki, mitä sanovat menee läpi ja joku vielä ottaa ne valheet todesta!

   1. Anja Musakka
    20.2.2021, 15:48

    Kuuntelin eilen Purran perjantaisatua. Toisti kaikki nykyisen hallituksen ajamat sosiaaliturvan parannukset ja tulevat korjaukset. Taisi kehaista persujen korjaavan yrittäjienkin asiat. Purran mukaan vain persut ovat työläisen asialla. Oli oikein maskeerautunut ja se puhuminen: niin silkinpehmeän hivelevää soundia, että väkisinkin mielessäni vertautui hänen huutopuheeseensa eduskunnassa. Siis faktat täysin nurinperin (valetta) ja ääni oli kuin Jaakobin jalat. Kuvittelepa kuuntelevasi silkinpehmeällä äänellä lausuttuja valheita. Uppoaako ja jos niin kehen? Odottelen, milloin Mestari ottaa saman keinon käyttöönsä.
    Minkähänlainen näyttelijäpaja tuonkin filmatisoinnin takana oli, ja mitä sieltä seuraavaksi pukkaa.

    1. Mitä persut ovat tehneet työntekijöiden etujen ajamiseksi, eivät mitään. Pelkästään murentavat ay-vastaisuudellaan muidenkin työntekijöiden asemaa. Ovatko persut sitten niitä YTK:n jäseniä jotka sahaavat kaikkien muiden työntekijöiden oksaa, ei heitä kyllä näy koskaan puolustamassa työntekijöiden asemaa missään sellaisessa yhteydessä millä olisi etua työntekijöille. Miksi suurimmaksi työntekijäpuolueeksi itsensä julistava puolue, vai valehtelevatko siinäkin, ei näy kuitenkaan millään tavalla siellä missä pidetään huolta työntekijöiden asemasta? Kyllä työntekijät valitsevat edustajansa ihan demokraattisesti ja myös persuilla on mahdollisuus osallistua, mutta eipä heitä näy. Taitavat vaan haluta napsia rusinat pullasta ja ratsastaa työnantajien suosioon muita hyväksikäyttäen!

     Jos persut saisivat estettyä koronatukipaketin, niin se olisi varsinkin suomalaisille yrittäjille paha isku, kuten olisi myös EU-yhteistyöstä irtautuminen suomalaiselle maataloudelle kun Halla-aho laittaisi heidät pärjäämään omillaan. Ja sanomattakin olisi selvää että kärsijöinä olisivat yritysten työntekijät ja talouden sakatessa myös kaikki sosiaaliturvaa tarvitsevat, koko Suomi.

     1. Moni persu väittää Halla-ahoa valtavan asiantuntevaksi, onhan hän sentään tohtorismies.

      Kun itse olen päätynyt eri näkemykseen hänen osaamis- ja tietotasostaan, tarkistinpa viimein, mikä oli kuuluisan väikkärin aihe. Tiivistelmästä:

      ”Tutkimus tarkastelee muinaiskirkkoslaavin substantiivien ja adjektiivien taivutuspäätteistön historiallista kehitystä”

      Ja tuolla osaamisella sitten pakkomielteisesti möyhätään ihmisvihaa ja netotaan rutosti verotonta rahaa.

      1. Entinen työtön
       21.2.2021, 01:09

       Itse lukaisin myös väikkäin tiivistelmän. Tykkäsin itse venäjän opinnoissa juuri kielihistoriasta. Ymmärsin niin, että Halla-aho todisti jo kertaalleen todistetun. On helppo väitellä Suomessa alalta, jossa osaajia on vähän. Venäjällä olisi ollut toinen juttu ti Ukrainassa, jossa hän tutkimustaan teki.

       Halla-ahon on selvästi vaikeaa hahmottaa lukuja. Tietysti kyse on ihan tahallisuudestakin, mutta tuntuu siltä, ettei hän ole sekä numeerisesti että verbaalisesti lahjakas niin kuin yllättäen moni kielityyppi on. Kun hänellä sitten tuntuu olevan halu pitää kaikki langat käsissään puolueen johtajana, näitä numerosekoiluja tulee jatkuvasti. Luultavasti osa möläyksistä tuli aluksi vahingossa. Kun kannattajille kaikki menee läpi, mitä tämä Mestari sanoo, on sitten voinut ihan tarkoituksella puhua, mitä sattuu. Vaarana kuitenkin on, että möläyttää väärässä kohdassa vääriä lukuja. Vaalitenteissä möläytys tulee tietoon laajalle, ja ihan hölmöyttään Halla-aho voi tölväistä jotain osaa kannattajakunnasta. Niitä erilaisia kannattajia, kun nyt on paljon. Tässäkin Halla-aholla on selkeästi sokea piste: kun kumartaa yhteen suuntaan, pyllistääkin toiseen.

       1. Valitettavasti esimerkiksi perussuomalaisten vähävaraiset kannattajat eivät ymmärrä, mittä se tarkoittaa, kun Halla-aho sanoo sosiaaliturvaa yhteiskunnan luksustoiminnoksi. Eivät he ymmärrä, että se on tavalla tai toisella heiltä pois. Onhan sosiaali- ja terveyspalvelutkin osa sosiaaliturvajärjestelmää.

   2. ”…Trump ja meillä Jussi H-a nauravat varmaan…” Näen karmeuden piilevän siinä, että hekään eivät saa tyydytystä luomastaan sekasorrosta, syyttelystä, hampaidenkiristelystä…, sillä oireyhtymän pohjalla oln kyvyttömyys iloon ja nautintoon. Joka muiltakin riistettävä.
    Onnistumisia kerääntynyt.

Kommentointi suljettu.