Toivoton taisto

Minusta alkaa tuntua siltä, että taistelu koronavirusta vastaan tullaan häviämään. Syynä siihen eivät ole hallituksen suositukset eivätkä viranomaisten määräämät rajoitukset tai niiden puute, vaan ihmisten itsekkyys ja typeryys. Jopa mediassa syytetään hallitusta ja viranomaisia suositusten, ohjeistuksen ja määräysten sekavasta antamisesta ja tiedottamisesta, vaikka toimittajat saisivat hyvin helposti selville, kuka päättää mistäkin asiasta. Tarvitsisi vain vilkaista valtioneuvoston verkkosivulle. Laitetaan vielä toisen kerran lyhyen ajan sisällä kuva.

Ei tästä ole mitään hyötyä, kuten ei ole ohjeista, suosituksista eikä määräyksistäkään. Jokainenhan näkyy niistä huolimatta tekevän juuri niin kuin itse haluaa.

Kun pääministeri Sanna Marin arvosteli eilen pääministerin haastattelutunnilla pääkaupunkiseudun koronarajoitusten keventämistä, niin Helsingin pormestari Jan Vapaavuori arvosteli heti pääministeriä pääkaupunkiseudun toimen arvostelemisesta. Hänen mukaansa nyt ei tarvita vastakkainasettelua eikä käskyttämistä, vaan vuorovaikutusta. Minä tulkitsen tämän tarkoittavan sitä, että pääkaupunkiseudun koronatyöryhmä päättää ihan mitä haluaa, ja maan hallituksen ja terveysviranomaisten on ihan vuorovaikutuksellisesti pidettävä suunsa kiinni.

THL neuvoi, että nyt ei pitäisi matkustaa Lappiin, ja joutui siitä hyvästä sosiaali- ja terveysministeriön puhutteluun. En tiedä oliko syynä se, että elinkeinoministeri Mika Lintilä oli juuri kertonut Lappiin matkustamisen olevan turvallista. Matkustamisen seurauksena Ylläksellä on nyt melkoinen määrä korona-altistumisia. Lapin ja Helsingin väliä matkusti sekin oman elämänsä sankari, joka lennon aikana naposteli pähkinöitä eikä suostunut ruokailuunsa vedoten käyttämään maskia.

THL:n tehtävänä on antaa ohjeita ja suosituksia, ja jos se ei olisi niitä antanut, niin sitä olisi moitittu ohjeiden antamisen laiminlyönnistä. Niin tai näin, aina väärinpäin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on todennut, että on vain muutamista päivistä kiinni, kun Suomen koronatilanteen katsotaan virallisesti nousseen tasolle 2. Se antaa mahdollisuuden nykyistä kovempiin koronarajoitustoimiin koko maassa. Ei niistäkään ole mitään hyötyä, kun rajoitusten noudattaminen näkyy olevan jokaisen omasta älystä ja halusta kiinni.

Tässä käy vielä niin, että maahan joudutaan julistamaan täydellinen lockdown ulkonaliikkumiskieltoineen. Sitten saadaankin taas lisää juttuja kapinallisista, joiden mielestä niitäkään määräyksiä ei tarvitse noudattaa.

Tyhmyyttä vastaan taistelevat jumalatkin turhaan.

puheenaiheet yhteiskunta koronavirus
Kommentit (97)
 1. Asiaa taas tuutin täydeltä. Vahinko vain ettei se tunnu menevän kaikkien nuppiin. Järjenkäyttökieltoa ei vielä toistaiseksi ole lakisääteisesti asetettu joten olisi tietyn joukon syytä valittamisen ja öyhöttämisen sijaan ryhtyä käyttämään sitä korvien välissä sijaitsevaa “harmaata massaa”.

  1. Vuosikymmeniä sitten erään kunnanvaltuuston päätöspöytäkirjaan kirjattiin: “Järjen käyttö asiassa sallittu”. Vaikutuksesta en tiedä – persuja ei vielä olut (nykyisen apupuoleen edustajia oli!), mutta kuultiin kyllä, ettei tuollaista voi päätökseksi kirjata. Kirjattiinpa kuitenkin.
   Että silleen…

   1. Jarmo Mäkinen
    22.2.2021, 19:54

    Muutama kunnanvaltuusto päätti sen viimeksi käydyn sodan jälkeen kieltää atomipommin pudottamisen alueelleen, tosin äänestyksen jälkeen. Päätöksestä valitettiin ja lääninoikeus kumosi sen. Onneksi kuitenkaan pommia ei ole pudotettu, vaikka se ilmeisesti olisikin
    sallittua.

 2. Keväällä -20 kaikki ihmiset pelkäsivät uutta virustautia, ja kaikkia hallituksen päätöksiä noudatettiin, jopa kokoomuspoliitikotkin olivat samaa mieltä hallituksen toimista.

  Nyt, kun koronasta on tullut ns. uusi normaali, niin ihmiset ovat alkaveet pitää koronaa vähän pahempana flunssana, ja bisnesmiehet Jan Vapaavuori etunenässä ovat heränneet jälleen puolustamaan itsekkäästi itsekkäitä oikeuksiaan.

  Eipä tässä nyt tarvitsisi kuin muutaman kuukauden odotella, niin rokotukset alkaisivat jo purra. Onko ihmiset todella noin hölmöjä, malttakaa nyt vielä vähän aikaa. (Koko covid-homma on muuten ohi jo abaut yhden vuoden kuluttua, silloin kaikki ihmiset on jo rokotettu, koska rokotusten logistiikasta tulee myös uusi normaali. (Kehitysmaita ei valitettavasti voi laskea samaan kastiin mukaan.) )

  1. SÄHKÖPOSTIMIES
   22.2.2021, 13:19

   “Eipä tässä nyt tarvitsisi kuin muutaman kuukauden odotella, niin rokotukset alkaisivat jo purra. Onko ihmiset todella noin hölmöjä, malttakaa nyt vielä vähän aikaa.”

   Tällä tahdill kyllä osa porukasta kuten minä saa sen rokotuksen vasta joululahjaksi tai vuonna 2022, vaan mulla pää kestää istua kotona niin ei siinä sen puoleen mitään. Lähinnä tympäsee tuo ylioptimistisuus, että muutama kk ja homma taputeltu. Vasta 300k rokotetta jaettu ja niistäkin liene osa vasta saanut ensimmäisen piikin.

   Ja kyllä ihmiset on niin hölmöjä että oma napa ensin. Kunnon sakkorangaistukset tötöilystä niin sitten se “oma lompakko ensin” homma estää tai ainakin vähentää sitä tötöilyä. Sakkosummat sinne 1-5k€ sääntöjen rikkomisesta tai vaikka kk-palkan verran niin kirpaisee suuhteessa jokaista saman verran. 😀

   1. Siinä ei ole mitään ylioptimistisuutta, kun odotellaan muutama kuukausi, ja rokotukset alkavat todella purra. Ei homma tietenkään ole vielä muutaman kuukauden päästä taputeltu, vaan rokotukset alkavat purra.

    Tietenkin asennekysymys, onko se lasi puoliksi täynnä vai tyhjä, eli kun sanot että “vasta 300k rokotettu”, niin meikäläinenpä alkaakin katsoa rokotuslukuja silleen että “JO 300k rokotettu”. Asennekysymys, eikö.

    Kärsivällisyyttä.

    1. SÄHKÖPOSTIMIES
     22.2.2021, 13:52

     No niinno. Minua henkilökohtaisesti se ei auta vaikka rokotettuja olisi 600k tai 3M jos minulla ei sitä rokotetta ole, niin tauti on sitten arvan heittoa flunssan ja kuoleman välillä. Eli ennekuin se rokote on tökitty minun käsivarteen sillä ei ole minulle mitään käytännön merkitystä mikä rokotettujen lukumäärä on.

     Teoreettinen merkitys luvulla on, siitä voi koittaa arvoida saako sen piikin 2021 vai 2022 vai vasta 2023. Jos oikein huonosti menee ja kierros pitää aloittaa riskirymistä alusta ennekuin edeltävä kierros on edes saatu valmiiksi, kosa rokotteen suoja ei ollutkaan tarpeeksi pitkä. Periaateessa se voisi olla ikilooppi ja osa meistä ei saa sitä piikkiä ennen eläkeikää.

     Itseasiassa mitä suurempi määrä on rokotettu rokotteilla, jotka mahdollisesti estävät vain taudin vakavan muodon, sitä suuremmassa vaarassa rokottamattomat ovat. Ihan sen vuoksi että osa rokotetuista alkavat elää normaalisti, mutta huonolla tuurilla jakavat mahdollista tartuntaa eteenpäin.

     1. “Teoreettinen merkitys luvulla on, siitä voi koittaa arvoida saako sen piikin 2021 vai 2022 vai vasta 2023.”

      Laskennallisesti yhdessä päivässä rokotetaan tällä hetkellä n. 10 000 ihmistä, ja jos lasketaan vaikkapa 1.6. 2021 saakka rokotettujen lukumäärä tällä päiväluvulla saadaan 1.3. – 31.5 väliseltä ajalta 12 vk/84pv x 10 000 = 840 000 uutta rokotettua, tekee 840 000 + nyt rokotetut 290 000 = 1 miljoona 330 000 rokotettua, siis kesäkuun -21 alkuun mennessä.

      Ylläolevan laskutoimituksen “sotkee” logistiikan paraneminen, voitaisiin olettaa rokotuskertojen nopeutuvan ainakin 20tuhatta- jopa 50 000 per päivä touko-kesäkuuhun mennessä, kun logistiikasta tulee se uusi normaali.

      Voitaisiin siis saada arvioksi jo kesäkuun 2021 alkuun mennessä päivärokotusarvioksi n. 25 000 ylläolevalta ajalta, se tekisi 25 000 x 84 = 2 100 000 + 290 000 = pyöristettynä noin 2 miljoonaa 400 tuhatta rokotettua kesäkuun alkuun mennessä.

      Alkaa näyttämään ja kuulostamaan jo harvinaisen hyvältä rokotusmäärältä 1.6. -21 mennessä.

      Veikkaisin, että tällaisen kahden ja puolen miljoonan rokotetun määrään alkaisi sisältyä jo meidät kaikki yli 50 vuotta täyttäneetkin. Ja eihän laissa lue vielä ettei työttömiä jätettäisi rokottamatta, tiedä häntä, sopii arvailla.

      1. “Ylläolevan laskutoimituksen ”sotkee” logistiikan paraneminen, voitaisiin olettaa rokotuskertojen nopeutuvan ainakin 20tuhatta- jopa 50 000 per päivä touko-kesäkuuhun mennessä, kun logistiikasta tulee se uusi normaali.”

       Pitänee lisätä selvyyden vuoksi logistiikan sivuun myös rokotteiden nopeutuvat toimitusajat, nehän ne myös olleet pullonkaulana koko rokotus-sokaralle.

       1. SÄHKÖPOSTIMIES
        22.2.2021, 15:00

        Toivotaan että se nopeutuu, mulla ei ole vielä edes 40 lasissa niin tässä on parempi varautua pidempään jonotukseen ja siihen, että omalta kohdalta kesä on peruttu. Mitä luultavimmin siis lomapäivääkään käyttämättä kesään 22 pitää jaksaa duunia polkea vaikka saisi kolmannen burnoutin.

        Nytkin motkottavat, että lomia pitäisi pitää ennen lomakauden vaihtumista.. En varmati ota lomaa ja istu täällä PK seudun neukkukuutiossa julkisivuremonttia kuunnellen jos ei mökille pääse. 🙂

        1. Tehdäänkö vielä uusi laskelma, vaikkapa heinäkuun lopulle saakka. Laitetaan mukaan ylläolevista laskuista puuttuva arvio rokotteiden valmistusten +jakeluiden nopeutumisista.

         Arvio 40 000 päivärokotettavasta keskimäärin, tekee ajalle 1.3. – 31.7. 20vk x 7pv = 140pv x 40 000 = 5 600 000 rokotettua.

         Siinähän se olisi, koko Suomen väestö rokotettuna, 1. 7 2021 mennessä.

         Ylläoleva laskutoimitus edellyttäen siis, että logistiikka + rokotteiden valmistus- ja lähetysnopeudet paranevat, kuten joka tapauksessa tulee varmasti tapahtumaan.

         Voitaisiin siis olettaa, että myös 20-40 ikävuoden väestönosa saattaisi päästä lomille vapaasti jo 1.7. lähtien, jos rokotusnopeus kasvaisi keskimääräisesti tuolle 40 000 ihmisen päivävauhdille.

         1. “Voitaisiin siis olettaa, että myös 20-40 ikävuoden väestönosa saattaisi päästä lomille vapaasti jo 1.7. lähtien, jos rokotusnopeus kasvaisi keskimääräisesti tuolle 40 000 ihmisen päivävauhdille.”

          Korjaus, piti siis kirjoittaa 1.8. lähtien.

         2. Niko Mikkanen
          23.2.2021, 11:16

          Laskelmassa pitäisi myös huomioida se, että sitä mukaa, kun pienempien terveydenhoitoalueiden asukkaat saadaan rokotettua, se rokotuskapasiteetti ei lähde sieltä alueelta isommalle alueelle auttamaan. Eli ihan niitä fyysisiä hoitajia on koko maan tasolla päivä päivältä vähemmän niitä piikkejä pistelemässä, kun pikkukunnista loppuu pistettävät.

     2. Onhan sillä rokotettujen määrällä merkitystä: mitä enemmän rokotettuja, sitä vähemmän sinulla on mahdollisuuksia saada tauti. Rokottamattomat ihmisethän sitä tautia levittää.

      Vaikka tähän mennessä on “vasta” saatu ne 300 000 rokotettua, niin todennäköisesti rokotusvauhti vain nopeutuu, kun järjestelmä on saatu kunnolla liikkeelle. Ainahan alkuvaiheessa vähän opetellaan ennenkuin parhaat käytännöt on löydetty.

     3. Eli ennekuin se rokote on tökitty minun käsivarteen sillä ei ole minulle mitään käytännön merkitystä mikä rokotettujen lukumäärä on
      ———————
      Ei pidä paikkaansa. Jos se – joka sinut ehkä mahdollisesti tartuttaisi onkin saanut rokotteen – niin säästyt taudilta- vaikka sinulla ei rokotetta ole.
      Mikkis täällä muuten saa kirjoittaa nimerkillä?

      1. SÄHKÖPOSTIMIES
       22.2.2021, 16:46

       @Jore Puusa

       Ainakin osan rokotteista kohdalla on uutisoitu, etteivät estä tautia, vaan taudin vakavan muodon. Eli rokotettu saattaa sairastaa ja silloin varmaankin myös tartuttaa.

       @Jiipee

       Toivotaan että nopeus kasvaa eikä mitään ongelmia toimituksissa ilmene. Jos saisi rokotesuojan 1.7 mennessä niin voisi harkita mökille erakoitumista, tosin sekin pitäisi jokseenkin etukäteen tietää, että varaisi lomat. 1.8 menee jo liian myöhään säiden puolesta ja asiakkaatkin jo silloin aktivoituu.

      2. Miksi ei saisi?
       Kaikesta päätellen nimellä kirjoittaminen ei lisää tekstin laatua. Sen sijaan se voi kyllä lisätä maalittamista.

      3. Minusta on hyvä, että voi käyttää nimimerkkiä, koska vaikka Matti Virtanen niminen voi käytännössä kirjoittaa täysin anonyyminä, kun taas joku harvinaisella nimellä oleva ei. Nimimerkillä kaikki on samalla viivalla.

       1. SÄHKÖPOSTIMIES
        23.2.2021, 12:31

        @Miika

        Nimen omaan. Joko kirjoitan nimimerkillä tai en ollenkaan. En halua salata kaikkia julkisia tietoja sen vuoksi, että voin tänne kirjoittaa. Ainakin tähän mennessä Saku on ollut sen veran tehokas mode, että tuskin pääsee ihan mitä tahansa läpi. 🙂

        Sen lisäksi ettei nyt ihan jokaisen tarvi pystyä mulle soittamaan puhelinluettelon avulla, kun ei tykännyt komentistani Sakun blogissa, niin en todellakaan kaipaa kenenkään työyhteisössä tietävän että seuraan SDP:sen blogia. Julkisten tietojen salaus ei sitä estä ja meillä Sakun seuraamisella saa satavarmasti henkilökohtaisen ulosliputuksen seuraavissa YT neuvotteluissa. :/

     4. Aina asiallisesti
      23.2.2021, 01:15

      Muuan lääketeollisuuden edustaja, en muista nimeä, kertoi viikonloppuna, että Suomessa on rokotettuja suhteessa väestöstä toiseksi eniten EU-maissa. Eli ei kannata repiä huonosta tilanteesta, kyllä me piikityksemme saamme sitä mukaa, kuin rokotetta maahan tulee. Itse riskiryhmään kuuluvana en ole huolisani, sillä suojaan itseni ja pidän huolen ettei kukaan tule liian lähelle, kohteliaasti tietysti. Järki päässä ja kohtuus kaikessa!

     5. Yleensä rokote estää kyllä myös tartuttamisen, joten mitä useampi piikin saa, sitä harvempi tartuttaja on joukossamme.

      Tämän viruksen kohdalla meillä ei vielä siitä täyttä varmuutta ole, koska tietoa vasta kerätään.

      En kuitenkaan oleta, että tämä virus ja nämä rokotteet mystisen eri tavoin toimisivat kuin kaikki aiemmat.

      Mutta: toki piittaamattomat tolvanat ärsyttävät ja ovat vaaraksi muille. Tolvanuudessa on se ikävä piirre, että se on sangen pysyvää. Ei tolvanaa pysty käännyttämään järjen käyttäjäksi.

      Eräällä pähkinämiehellä piteni työmatka ajallisesti sangen paljon. Se on hyvä seuraamus, opettavainen, mutta jää nähtäväksi kykeneekö ihminen oppimaan.

      Nilkkapantaa ja kotiarestia voisi vastaaville harkita. Jos eivät suositukset kaikille riitä, käytettäköön heihin sitä heidän hinkumaansa pakkoa. Fiksuille ei tarvitse.

    2. Ja eikös jossain arveltu, siis joku tutkija, että saattaisi yksi rokotus riittää! – Sori mitään linkkiä ei ole liittää tähän kommenttiini!

     1. Oletus on aivan pätevä ja perustuu kokemukseen muista virustauteja ehkäisevistä rokotteista (esim. vesirokko, isorokko).

      On kuitenkin mahdollista ja todennäköistäkin, että koronasta kehittyy uusi influenssan kaltainen kiertolainen, johon ei täyttä immuniteettia saa kukaan sen nopean muuntumisen vuoksi.

      Osittainenkin immuniteetti on silti tyhjää parempi, kuten on influenssoista nähty. Kuolleisuus on romahtanut.

Kommentointi suljettu.