Kuntosalisoppaa ja yhteiskuntaoppia

Muistan ajan, jolloin koulussa opetettiin yhteiskuntaoppia ja mediaa sanottiin tiedonvälitykseksi. Siihen aikaan sosiaali- ja terveysministeriön ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston välinen erimielisyys kuntosalien aukiolosta olisi kuitattu vaikkapa tv-uutisissa lyhyesti sanomalla, että maan hallitus antaa lakiesityksen, eduskunta hyväksyy lain ja toimivaltaiset viranomaiset soveltavat lakia yksittäistapauksissa oman tulkintansa mukaisesti. Ministeriö antaa lain soveltamisohjeet, mutta ne eivät ole viranomaisia sitovaa lakitekstiä, vaan vain ministeriön oma tulkinta. Viranomaiset voivat tulkita lakia eri tavalla kuin ministeriö.

Asia olisi tullut sillä selväksi, eikä juttua olisi tarvinnut hämmentää päiväkausia. Jo kaksi päivää asiasta on uutisoitu, kirjoitettu kolumneja sekä kyselty poliitikoilta, virkamiehiltä, yrittäjiltä ja kadulta tavoitetuilta kansalaisilta, että miltä nyt tuntuu vai tuntuuko miltään, ja eikö olekin kauhea sotku.

Onhan se sotku, jos sen halutaan sellaiselta näyttävän. Nyt ilmeisesti haluttiin, ja saatiin jopa pääministeri pyytämään anteeksi ”sekoilua” ja selittämään A-studioon tätä ihan yhteiskuntaopin alkeisiin kuuluvaa vallan kolmijakoa. Hallitus esittää, eduskunta säätää ja viranomaiset soveltavat lakia, eikä hallituksella tai ministeriöllä ole valtaa puuttua viranomaisten päätöksiin yksittäistapauksissa. Nyt hallitus esitti tartuntatautilakiin kuntosalien sulkemisen mahdollistavaa muutosta, eduskunta hyväksyi lain ja aluehallintovirasto teki päätöksen lakia itsenäisesti tulkiten.

Ei tämä sen vaikeampaa ole. Tämän tietävät myös toimittajat, sillä esimerkiksi Yle on selittänyt asian oikein hyvin verkkosivullaan. Sieltä sitä eivät kuitenkaan näe ne kansalaiset, jotka saavat päivittäisen uutisannoksensa Ylen tv-uutisista. Ei pidä olettaa, että kaikki selaavat nettiä tai edes seuraisivat niitä tv-uutisia ajatuksen kanssa ja kauan sitten koulussa opetettuja yhteiskuntaopin alkeita soveltaen. Uutisia katsotaan ja kuunnellaan vähän kuin ohimennen, joten asian ydin pitäisi kertoa selkeästi. Ei pidä olettaa, että keskivertokansalainen tuntisi pilkulleen poliittisten päättäjien ja viranomaisten välisen työnjaon. Se pitää kertoa heille aina, kun uutinen sitä sivuaa.

En minä tiedä tv-uutisten toimittamisesta mitään, mutta tämänkin uutisoinnin rakentaminen minua on ihmetyttänyt. Pariin minuuttiin sullotaan erilaisia näkökulmia ihan liikaa. Ensin kerrotaan erimielisyydestä, ja sen jälkeen lyhyillä haastattelunpätkillä tuodaan esille erilaisia näkökulmia. Kukaan ei kerro asian ydintä, joka on vallan kolmijako.

Tästä välittyy kansalaisille sellainen kuva, että kukaan ei oikein tiedä, kuka on päättänyt mitäkin ja millä perusteilla. Ei ihme, että ruvetaan kaipailemaan vahvaa johtajaa paukuttamaan nyrkkiä pöytään, jolloin kaikki tekisivät asennon ja tottelisivat.

Jos sellainen johtaja ilmestyisi, niin vallan kolmijako heitettäisiin romukoppaan ja se johtaja säädättäisi haluamansa lain, antaisi sen täytäntöönpano-ohjeet ja määräisi viranomaiset soveltamaan lakia täsmälleen määrätyllä tavalla. Ette te oikeasti sellaista johtajaa halua, sillä hän ei määräisi vain kuntosalien aukiolosta tai sulkemisesta, vaan ihan kaikesta muustakin.

Tuntemattoman sotilaan Hietasta mukaillen: En minä tässä Kekkosta kaipaa ollenkaan, selkeämpää uutisointia minä kaipaan.

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (81)
 1. Jussi Turpeinen
  3.3.2021, 09:34

  Sotku saatiin aikaiseksi, kun STM ja sen kansliapäällikkö unohtivat tuon vallan kolmijaon.

  1. Seppo Kinnunen
   3.3.2021, 09:48

   Sen lisäksi Etelä-Suomen avi ei tajunnut, ettei se viruksen pirulainen osaa laskea, montako ihmistä siellä kuntosalilla on viruksen levityksessä milloinkin. Eli kun on 11 henkeä tai enemmän, se iskee, mutta jos 10 tai vähemmän, se ei iske, niinkö?

   1. Mitä harvemmassa on ihmiset sitä pienempi on se tartunnan vaara.Tartuttajaksi riittää kyllä yksikin jos liian likellä on.

   2. Jussi Turpeinen
    3.3.2021, 10:15

    Ymmärtääkseni kyseiset henkilömäärät tulivat lain valmisteluaineistosta, koska niitä ei lakiin ollut kirjattu. Päätöksessä on huomioitava valmisteluaineistokin. Mikäli lakiin olisi kirjattu, että asetuksella voidaan säätää tarkemmin, STM voisi asetuksella antaa sitovaa ohjeistusta.
    Nyt ei ole niin tehty, joten vallan kolmijakoa tulee noudattaa.

    Tartuntaan tarvitaan kaksi, kantaja ja altistuva.

  2. ”unohti” muttei välttämättä unohtanut.

 2. Uutiskilpailussa nopeus päihittää laadun ja raha on totuutta tärkeämpi lehtitalojen omistajille. Mitä hämmentävämpää on uutisointi, sitä enemmän klikkejä, jakoja ja mainostuloja.

  Eivätkä toimittajat nouse tätä vastaan. Ja nyt oletan yhden mahdollisen syyn:

  Toimittajat ovat heikosti järjestäytyneitä ja liian moni heistä freelancer, jolloin työnantaja sanelee jokaisen ammatillisen hengenvetosi. Olenko oikeassa, toimittajat hoi?

  1. Kaikki toimittajat eivät nouse tätä vastaan. Mistä tiedät sen?
   Millä perustein kehtaat olettaa toimittajien ammatillisesta järjestäytymisestä mitään, mikset tsekkaa esnin SJL:stä.
   On tämä törkeää tämä toimittaja- ja mediaviha.
   Näyttää että on sama onko persu vai suvakki ja kaikkea siltä väliltä.
   Aina on joku muu syyllinen kaikkeen.

Kommentointi suljettu.