Nyt jossitellaan

Tänään on jossittelun suuri päivä, ja nyt pääsevät ääneen kaikki ne, joilla on kuntavaalien siirtämisestä mielipide, mutta ei välttämättä tietoa. Tehtiinkö päätös liian hätäisesti? Olisiko vielä pitänyt nukkua yön yli, kysyttiin Ylen Aamu-tv:ssä oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta. Entä jos tauti ei leviäkään ennustetulla nopeudella? Entä jos se leviääkin ennustettua rajummin, joudutaanko vaaleja siirtämään taas?

Tätä jankkausta seuratessa tulee väkisin mieleen se täti, joka olisi setä, jos hänellä olisi jotain sellaista, jota hänellä ei nyt ole. Ei se vielä mitään, mutta sen lisäksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vihjaisee, että kyseessä onkin salaliitto.

Jos Halla-aho olisi vilkaissut vaalilakia, niin hän tietäisi sen 152 §:ssä lukevan näin:

Puolueen, yhteislistan tai valitsijayhdistyksen vaaliasiamiehen on annettava ehdokashakemus kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään 40. päivänä ennen vaalipäivää ennen kello 16.

Viimeinen jättöpäivä on siis tällä hetkellä voimassa olevan lain mukaan huomenna. Tätä pykälää ei ehditä muuttaa tämän päivän aikana, eikä sen muuttamiseen ole edes tarvetta. Kun vaalit siirtyvät, niin myös listojen viimeinen jättöpäivä siirtyy. Tilanne on tällä hetkellä se, että listat on jätettävä huomenna, mutta niitä voi sitten täydentää. Viimeinen päivä on 40. päivä ennen vaaleja. Jos kiinnostaa, niin laskekaa itse kalenterista.

Kukaan ei siis tarvitse lisää aikaa, mutta näin on taas kerran kylvetty epäilyksen siemen. Jotkut saman puolueen kannattajat näkevät kuitenkin siirron jopa hyvänä asiana. Nyt maan hallitus joutuu pitämään puoliväliriihen ennen kuntavaaleja, ja joutuupa antamaan myös selonteon työllisyystoimista, joita kuulemma ei ole. Samalla saatiin lisäaikaa kampanjoida polttoaineen hinnankorotusta vastaan ja yleensäkin vastustaa hallitusta, sillä näistäkin asioista päätetään kunnanvaltuustoissa tai ainakin ne sanovat painavan sanansa.

No ei päätetä sen enempää kuin ennenkään, sillä myös siirretyillä vaaleilla valittavat valtuustot päättävät edelleenkin vain kuntien tehtäviksi laissa säädetyistä ja muista kuntien itsehallintoon kuuluvista asioista.

Mutta pulinaa riittää niin näistä kuin kaikista muistakin mahdollisista ja mahdottomista asioista. Äänessä ovat kaikki vuoden aikana virusasiantuntijoiksi itsensä ylentäneet, ja monet heistä katsovat nyt olevansa myös vaalilainsäädännön ja sähköisen äänestyksen asiantuntijoita. Äänestys voitaisiin kuulemma järjestää sähköisesti ihan milloin vain, kun kerran pankkipalvelut ja asiointi viranomaisissakin toimivat sähköisesti. Tässä olisi ollut vuosi aikaa hoitaa sekin kuntoon.

Heille tiedoksi, että sitä asiaa on selvitetty moneen kertaan jo vuodesta 2005 alkaen. Selvitysten lopputulos on aina ollut, että sähköinen äänestys ei ole varma eikä turvallinen. Itselleni tulee aina mieleen ensimmäiseksi, että pankkitunnuksilla voi äänestää se, jolla on ne hallussaan vaikkapa toisen henkilön pankkiasioiden hoitamista varten, ja lisäksi kukaan ei pysty takaamaan vaalisalaisuutta kotikoneella äänestettäessä. Äänestyskopissa ollaan yksin, mutta kotona voi olla koko suku ja pari naapuria päälle valvomassa, että ääni menee haluttuun suuntaan.

Sanotaan myös, että edes sota-aikana ei vaaleja siirretty. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä vuonna 1936 valitut kunnanvaltuustot jatkoivat toimintaansa vuoteen 1945 asti, kertoo Wikipedia. Tähän verrattuna kahden kuukauden siirto ei ole kovin iso juttu.

Mutta jossittelu jatkuu. Tässä maassa on varmaan pari miljoonaa kaikkien alojen erityisasiantuntijaa. On se harmi, että he kertovat aina vasta jälkikäteen miten asiat olisi pitänyt hoitaa.

puheenaiheet yhteiskunta politiikka koronavirus
Kommentit (69)
 1. Monesti vaikuttaa siltä että oppositio nurisee asioista siksi etteivät ole itse päättämässä, varmaan olisivat itse tehneet paljon samaa ja vähän runnoneet läpi lisää raadollisuutta Naomi Kleinin shokki-doctriinin tapaan.

  Yrityksiä pitää tukea, mutta velkaa ei ehdottomasti pidä ottaa vaikka muistan Kataisen ja Stubbin aikana iloisesti tokaistun; ”Nyt on hyvä ottaa velkaa kun sitä saa niin halvalla”. Ero taitanee olla siinä että he saavat ottaa sitä velkaa ja muut eivät.
  Sehän olisi kamalaa jos kaikki se Kataisesta Sipilään asti saavutettu edistys menisi hukkaan tuollaisten ”kaupankassojen” ja ”kommarien” takia.

  Ai niin ja fasismiinhan ilmiönä kuuluu pakkomielle salaliittoihin ja -juoniin. Ihan totutulla ja iloisella linjalla Jussi taasen.

  1. Hannele Tuomi
   8.3.2021, 17:57

   Viimeaikojen kommentteja lukiessani olen huomannut, että tämä on ainoa hallitus, joka on ottanut velkaa ja ainoa hallitus, joka jättää velan maksun jälkipolville.

 2. Ikäänkuin olisin havaitsevinani Jussin porukan tarvitsevan lisäaikaa ehdokkaidensa haalimiseen.
  Alkeissuomalaiset (synonyymisanastoa käyttäen) edelleen pyytelevät ”tulemaan mukaan”.
  En harkitse, vaikka omaan ryhmääni en mahtunutkaan. Otin meinaan riskin ja lupasin ehdolla, että jos muuten ei tule lista täyteen olen mukana. Riski oli olematon….

  Meinaan jotta Suomi takaisin ja rikostilastot ennalleen… (Ks HS 8.3) Ei ehkä sentään.

  1. Päätellen Halla-ahon ja muutaman muun persun somekäytöksestä PS:n puoluetoimistosta on ilmeisesti levitetty sellaista disinformaatiota, että muilla puolueilla olisi muka vaikeuksia saada ehdokkaita.

   Tämähän on pötyä. Ainakin kotikunnassani puolueilla on täydet listat ja kaikkien aikojen ennätysmäärä ehdokkaita.

   Mitä tuohon etä-äänestysmahdollisuuteen tulee, PS olisi voinut esittää lainvalmisteluun ryhtymistä etä-äänestysmahdollisuuksien ulottamisesta kaikkiin äänioikeutettuihin jo hallituskaudellaan. Ja ehtinyt olisi hätäisesti vuosi sittenkin, jos ja kun pandemian ennustaminen niin helppoa on.

   Itse tyydyn ennustamaan Loton voittonumerot jos minulle ennaltanäkemisen kyky ilmaantuu.

Kommentointi suljettu.