Samassa liemessä

-Toivottavasti tämän pandemian jälkeen tehdään paljon perusteellista tutkimusta, rehellistä avautumista ja laadukasta journalismia siitä, mikä meni pieleen, jotta seuraavalla kerralla voidaan tehdä sama uudelleen.

Tämä Twitterissä vilahtanut postaus sattui silmiini samalla kun kuuntelin tv:n Ylen Aamussa haastateltavana ollutta oikeushistorian professori Jukka Kekkosta. Hän sanoi vanhan totuuden, jonka mukaan meillä on tapana etsiä monimutkaisiin kysymyksiin yksinkertaisia vastauksia. Niitä löytyy helposti, mutta ne ovat vääriä vastauksia.

Pariin päivään ei ole uutisoitu juuri mistään muusta kuin valmisteilla olevasta ulkonaliikkumiskiellosta. Samaisen Ylen Aamun uutisissa kerrottiin kyllä, että ulkonaliikkumiskieltoa ei ole tulossa lähiviikkoina, mutta heti perään ruvettiin puhumaan ulkonaliikkumiskiellosta ja sen vaikutuksista kansalaisten elämään. Se on vähän sama kuin jos koululainen olisi lukenut kokeeseen väärät sivut ja vastaisi lukemansa mukaan oikein kysymyksiin, joita ei nyt kysytty.

Opettajasta riippuen siitäkin voi saada pisteitä, ja onpahan sekin asiakokonaisuus sitten valmiiksi opeteltu. Se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että sitä ei nyt kysytty. Mahdollinen ulkonaliikkumiskielto vaikuttaisi valtavasti jokapäiväiseen elämään ja siinä mielessä siihen valmistautumisesta uutisoiminen on perusteltua, mutta koko ajan on oltu reilusti etuajassa ja suorastaan lietsottu paniikkia. Jos ulkonaliikkumiskielto joskus joudutaan ottamaan käyttöön, niin asia on ennättänyt jo unohtua.

Jotkut mediat poliittisista puolueista puhumattakaan ovat ottaneet ulkonaliikkumiskiellon valmistelusta kaiken irti. Ensin ne vaativat hallitukselta kovia toimia ja syyttivät hidastelusta, mutta kun kovia toimia ruvettiin valmistelemaan, niin se on liioittelua ja hätiköintiä. Ei tilanne nyt sentään niin paha ole. Tietenkin pitää muistaa sanoa, että pääministeri vaikenee.

Kaikista helpointa on ruveta epäilemään tekeillä olevan jotain vilunkia. Ulkonaliikkumiskiellon valmistelulla yritetään peitellä jotain muuta, eli kyseessä on klassinen savuverho. Tähän helppoheikkiyteen sortui MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen twiitissään, jota hän ei ehkä ajatellut ihan loppuun asti ennen sen julkaisemista.

Tässä ajatus heittää melkoisen kuperkeikan. Kun uutistoimitukset itse nostavat liikkumisrajoitusten valmistelun monen päivän pääuutiseksi, niin se on sitten hallituksen yritys ohjata huomio pois jostain isommasta asiasta. Luulenpa, että hallitus olisi ollut ihan tyytyväinen, jos rajoitusten valmistelusta olisi heti alkuun uutisoitu, että maassa vain valmistaudutaan pahimpaan samalla toivoen, että sitä pahinta ei tule. Jos hallitus ei valmistautuisi, niin sitten sanottaisiin, että hallitus nukkuu taas.

En minä Ahtiaisen päähän ole foliohattua sovittelemassa ja hän twiittasi yksityishenkilönä, mutta ehkä hänen asemassaan olevan olisi syytä avata asiaa yhtä lyhyttä twiittiä enemmän. Salaliittoteoreetikot tarttuvat tällaisiin täkyihin liian helposti.

Kaikki me olemme tämän koronan kanssa samassa liemessä ja kaikille tilanne on yhtä uusi. Se on uusi maan hallitukselle, oppositiolle, medialle ja jokaiselle kansalaiselle. Hallitusta voi perustellusti kritisoida joistain asioista, jotka olisi voinut tehdä paremmin. Mediaa voi kritisoida uutisoinnista, joka ei aina mene nappiin. Meitä kansalaisia voi kritisoida omasta suhtautumisestamme koronaan, hallitukseen, oppositioon ja mediaan. Yhteistä meille kuitenkin on, että olemme kaikki samassa liemessä. Sitä soppaa ei ehkä kannattaisi pahentaa keskinäisellä riitelyllä ja epäluulojen lietsomisella.

Yritetään ottaa oppia kokemuksistamme, jotta emme seuraavalla kerralla toistaisi samoja virheitä.

puheenaiheet yhteiskunta koronavirus
Kommentit (51)
  1. Ahtiainen ei ole huomannut, että rokotusaikataulu on jälkijättöinen〽️. Siruja ei ole saatu riittävästi injektoitua kansalaisten ihon alle☠. Kansalaisten kulunvalvonta ei vielä onnistu… pitää odotella. Tietojärjestelmissäkin on jotain vikaa – ainakin pankkipuolella.
    Onpa muuten aurinkoinen päivä. Pitää varmaan herätä💤 ja lähteä ulos (kun vielä voi).

  2. Onko tutkivaa journalismi nykyään missään ? Olen aina luullut että se tarkoittaa että he ottavat selvää asioista.
    Mutta ehkä olenkin ollut huolimaton lukiessani , jos onkin kyseessä hutkiva journalismi.

Kommentointi suljettu.