Pohjanoteeraus

Olen ihan viime päivien aikana huomannut, että samaan tahtiin koronatilanteen pahenemisen kanssa uutisoinnin taso laskee. Asiallista uutisointia on hyvinkin paljon, mutta se jää twitterjournalismin varjoon. Twitterjournalismilla tarkoitan sitä, että kaikkein turhimmat ja ärsyttävimmät uutiset saadaan tekemällä juttu siitä, mitä joku on sanonut Twitterissä ja mitä joku tai jotkut ovat siihen vastanneet. Jos twitterissä ei kohista jostain, niin se kohu tehdään, jotta päästään kirjoittamaan siitä kohusta.

Lauantaina kohuttiin siitä, että hallitus ei valmistellut vaalien siirtoa ajoissa. Maanantaina ja tiistaina kohuttiin siitä, että hallitus valmistelee ulkonaliikkumiskieltoa liian aikaisin. Pohjanoteeraus nähtiin eilen, kun Ylen kolme tuntia kestävästä koronadokumentista Rankka vuosi leikatussa lyhyessä pätkässä pääministeri Sanna Marin suhtautuu toimittajiin ”nuivasti ja tylysti”. Kun videopätkä poistettiin tekijänoikeudellisista syistä, niin se oli sitten eräiden poliitikkojen mielestä Ylen harjoittamaa sensuuria.

Jopahan oli uutinen. Pääministeri saapui kovalla kiireellä jo alkaneeseen lähetykseen eikä muistanut hymyillä ja käydä small talkia paikalla tungeksivien toimittajien kanssa. Tämmöistä käytöstä ei ole ennen nähty.

Eikö tosiaan ole? Muistellaanpa menneitä. Vaadittiinko vaikkapa Matti Vanhasta tai Juha Sipilää pääministeriaikanaan hymyilemään ja käymään small talkia? Ei vaadittu, eikä Juha Sipilää edes saatu kovin monta kertaa ainakaan ajankohtaisohjelmiin haastateltavaksi. Alexander Stubb puolestaan hymyili, mutta se oli liikaa hymyilty. Miten sujui aikoinaan Paavo Lipposelta hymyily ja small talk? Entä muistatteko vielä, miten Harri Holkeri vuonna 1990 tokaisi toimittajalle juovansa nyt kahvia?

Mutta sehän on tietysti eri asia. Hehän olivat miehiä, joita painoi johtajuuden taakka, joten heiltä ei odotettukaan joutavaa lirkuttelua ja virnuilua. Sitä pidettiin jopa naurettavana, kuten Stubbista tehdyt lukuisat pilkkavideot ja meemit osoittavat. Kun nyt pääministerinä on nuori nainen, niin hänen pitäisi koko ajan olla kaikille mielin kielin ja hymyillä jatkuvasti.

Niinkö tosiaan? Maassa jyllää pandemia, joka on vuoden ajan pitänyt maan hallituksen kiireisenä. Se ei ole ainoa huoli, vaan sen lisäksi on hoidettava kaikki ne asiat, jotka hallitukselle ja pääministerille kuuluvat. Kun hymyileminen kiireen keskellä unohtuu kerran, niin herkkähipiäisillä riittää paheksumista. Kylläpä tuli paha mieli.

Ja ennen kaikkea keltaisen lehdistön uutispäivä tuli pelastettua. Saatiin kuin saatiinkin aikaan kohua, kuten jokaiselle päivälle pitääkin saada. Se Ylen laadukas dokumentti jää katsomatta ja analysoimatta, koska eihän kukaan nyt kolmea tuntia jaksa Yle Areenaa tuijottaa.

Minä kyllä ajattelin katsoa sen tänään. En siksi, että näkisin pääministerin suhtautuvan muutaman sekunnin ajan nuivasti ja tylysti toimittajiin, vaan siksi, että saisin kokonaiskuvan vuoden aikana tapahtuneesta.

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (72)
 1. Markku T Koivisto
  11.3.2021, 09:54

  Minäkin katson sen vasta tänään. Toivottavasti tekin jotka kommentoitte.

  Mutta ihan näin ilman katsomista; Meillä on paras hallitus ikinä hoitamaan tämän kamalan kriisin. Edellinen olisi vieläkin vatuloinut.

  1. Edellinen hallitus olisi luultavasti ajanut kymmeniä erilaisia projekteja koronaa vastaan taisteluun, joista olisi saatu ehkä yksi toteutettua, kaikki muut olisivat kaatuneet joko siihen, että projekti olisi lainvastainen, projektin päätöksenteossa ja käsittelyssä ei ole noudatettu parlamentaarisia pelisääntöjä, tai asia olisi käsitelty niin nopeasti, ettei sitä olisi ehtinyt kukaan kommentoida.

   1. Tai sitten olisi ”kannustettu yrittäjyyttä” ja yksityistämistä!

 2. Twitterhän on varsinainen pöpiloota, että sitä lukiessa (voi lukea, vaikka ei ole tiliä) haukkoo kyllä usein henkeä. Parhaimmat osaavat keskustella, surkeimmat esittelevät omaa tietämättömyyttään ja tyhmyyttään. Tyhmyydessä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta tyhmyys ja ilkeys on vastenmielinen yhdistelmä.

  1. On pelottavaa, että tiedonvälitystä tuotetaan tuosta – juuri pöpilootasta. Pohjanoteeraus, kuten Timonen sanoo, mutta myös vahingollista koko yhteiskunnalle.

  2. Seppo Kinnunen
   11.3.2021, 11:51

   Tämä lienee todella pohjanoteeraus.
   https://www.haapavesi-lehti.fi/uutinen/612156

   1. Miten on mahdollista, että tämä Ilkka Repo voi edelleen toimia luokanopettajana Haapavedellä, kun hänen suhtautumisensa (politiikassa mukana oleviin) naisiin on lievästi sanottuna vääristynyttä.
    Perussuomalaisille ongelman tuntuu muodostavan vain hänen räväkkä kielenkäyttönsä, ei hänen ajatusmaailmansa sinänsä, joka on erittäin suvaitsematon, suorastaan kiihkomielinen.
    Tässä pari lainausta hänen blogistaan viime perjantailta (5.3), siis kohuotsikoiden jälkeen.
    (Perussuomalaisten) ”Piirin puheenjohtaja on ollut minuun yhteydessä … Poistin hänen pyynnöstää facebook.profiilini ja (hän) esitti, että jos aion siellä vielä kirjoitella, niin hienovaraisemmin pitää kirjoittaa. En ota siihen kantaa enempää.”
    ”Mitä tulee toiseen kannaottooni ev.lut. kirkosta, niin pysyn sanojeni takana. Minun silmissäni kirkko on porttokirkko”
    ”Suvaitsevaisuus on sana, jonka sisältöä ei osata ymmärtää oikealla tavalla.” Niinpä!

    1. Ilkka Revon pitäisi ehdottomasti mennä vihanhallintakurssille…!

   2. Kyllä tätä riittää. Tällä kertaa asialla Tapio Lämsä.
    https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jore-puusa/maaseudun-persujen-rasismi/

    1. Tuolla oli mainio kommentti:
     ”On se harmi, että 99% persuista pilaa muiden maineen.”

     Puusa on tehnyt hyvää työtä. En ymmärrä miten kenenkään pää kestää sitä moskaa, josta hän esimerkkejä näytti.

Kommentointi suljettu.