Poliittisia valintoja?

Korona on vaikuttanut jokaisen elämään monella tavalla, ja ainakin uutisointiin se on vaikuttanut mielenkiintoisella tavalla. Enpä vielä pari vuotta sitten olisi osannut kuvitella, että Yle kertoo melko suorin sanoin ministerin valehtelevan ja että Helsingin Sanomat uutisoi ymmärtäväisesti työttömäksi jääneen kamppailusta byrokratiamyllyssä.

Katsotaanpa ensin tuota Ylen uutista. Siinä todistellaan asiantuntijavoimin, että perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ei puhunut totta sanoessaan liikkumisrajoitusten olevan kohta hallituksen ainoa keino. Keinoja löytyy, mutta niitä ei käytetä, ja se on poliittinen valinta. Voitaisiin sulkea rajat, raja-asemille voitaisiin määrätä pakkotestaukset, voitaisiin sulkea ulkomaalaista työvoimaa käyttävät rakennustyömaat ja voitaisiin määrätä maskipakko. Hallitus ei ole esittänyt pakkoja mihinkään, ja siksi niitä ei ole. Löyhät päätökset tai jopa suoranainen päätösten tekemättömyys ovat syynä siihen, että koronatilanne ei ole kääntynyt vielä parempaan.

Pakkoja pitäisi siis määrätä. Mitähän tapahtuisi, jos hallitus oikeasti sulkisi rajat täydellisesti eikä päästäisi edes Suomen kansalaisia poistumaan maasta ja palaamaan takaisin? Mitä tapahtuisi, jos rajat ylittävä työmatkaliikenne kiellettäisiin kokonaan rekkojen kuljettajia myöten? Mitä tapahtuisi, jos kaikki ulkomaalaista työvoimaa käyttävät työmaat suljettaisiin kertarysäyksellä? Mitä tapahtuisi, jos hallitus määräisi ehdottoman maskipakon kaikkialle ja yritysten ovia lukittaisiin hallituksen päätöksellä?

Kehuttaisiinko silloin hallitusta tositoimiin ryhtymisestä ja jämäkästä päätöksenteosta? Ei kehuttaisi, vaan uutisoitaisiin juuri samoihin perustuslakiasiantuntijoihin nojautuen, että tällaisia päätöksiä ei voi tehdä. Ne rikkovat perustuslakia, joten ensin on säädettävä sellaiset lait, että päätökset ovat mahdollisia. Kaikki päätökset eivät sittenkään ole mahdollisia, sillä esimerkiksi Suomen kansalaista ei voi estää poistumasta maasta ja tulemasta takaisin.

Tarvittaisiin siis täsmälleen sitä samaa raskasta koneistoa, jonka käyttämisestä hallitusta nyt kritisoidaan. Oikeusvaltiossa kaiken viranomaistoiminnan on nojauduttava lakiin, eikä poliittinen tahto ohita lakia. Laillisuus ei ole kiinni poliittisesta tahdosta, mutta laittomuus saattaisi olla.

Helsingin Sanomat kertoo vuosi sitten työnsä menettäneestä muusikosta, jolle ei myönnetty työttömyysturvaa, koska hänet katsottiin päätoimiseksi yrittäjäksi. Sympatiani ovat kokonaan tämän muusikon puolella, sillä Te-toimiston ja Kelan tulkinnat eivät läheskään aina vaikuta järkeviltä ja valitusprosessi on tuskallisen hidas. Useimmiten se on myös hyödytön, ja sen tietää jokainen, joka on saanut valitusviranomaiselta työvoimaviranomaisen lausunnon kanssa kirjoitusvirheitä myöten identtisen vastauksen valitukseensa. Kun pöytälaatikkofirman joskus perustanut tulkitaan päätoimiseksi yrittäjäksi, niin valitettavasti se totuus on kiveen hakattu.

Uutisoinnin näkökulma on muuttunut parissa vuodessa. Kun aktiivimallia säädettiin, niin haastateltaviksi löytyi runsain määrin elämäntapatyöttömiä, jotka rehvastelivat helposti tulevalla rahalla. Heistä suurin osa oli fiktiivisiä henkilöitä ja oikeistakin tehdyt jutut haisivat kilometrin päähän tilaustyölle. Nyt tämä esimerkkijuttu on karua realismia ja saattaa tulla yllätyksenä niille, jotka ovat kuvitelleet tukien saamisen olevan ihan vain työttömäksi ilmoittautumista. Pistääkin epäilemään, että ne parin vuoden takaiset jutut laiskoista työttömistä olivat poliittisia valintoja.

Vallan vahtikoiran toiminnan seuraaminen pistää miettimään, kuka on sen isäntä.

puheenaiheet yhteiskunta koronavirus
Kommentit (109)
 1. Jaakko Lautaoja
  13.3.2021, 10:20

  Sipilän hallituksen ensimmäinen päätös taisi olla muuttaa freelancerin status yrittäjäksi. Samoin, kuin jos työtön teeei jonkin työsuorituksen ja käyttää laskuttamieen Ukko.fi, tai Eazy.fi kaltaista palvelua, hänestä tuleekin yritäjä. Syyttävän sormen pitäisi osoittaa siihen suuntaan, kun puhutaan freelancerilta evätystä työttömyyskorvauksesta. Pitäisi olla toimittajilla kyllä tiedossa.

  1. Sami Eklund
   13.3.2021, 10:33

   Tiedossa toki on, ainakin kokeneemmilla ja vähänkään ammattitaitoisilla. Sen sijaan sen tiedon esille tuominen ei kirvoittaisi kiitoksia noiden toimittajien omistajilta.

  2. Harry Rönnberg
   13.3.2021, 10:49

   Jepp! Minua toisaan otti päähän kun Juhana Vartiainen suoraan valehteli telkkarissa että työttömällä olis mahdollisuus tehdä lyhyitä työkeikkoja ja vain laskuttaa tuon Ukko.fi laskutuspalvelun kautta eikä vaikuttaisi työttömyyspäivärahaan kunhan vain raporttiin merkkaa työtunnit. Täyttä valhetta jota Vartiainen vielä toisti moneen kertaan eri ohjelmissa.

   1. Kaverini teki juuri noin ja sai palkinnoksi te-toimistosta selvityspyynnön. Pari kuukautta meni ennenkuin selvitykset kelpasivat, toki työttömyysetuudet oli jäissä tuon ajan.

    Sekös näitä Vartiaisia kiinnostaa. Ei ole tarvinnut näihin asioihin perehtyä, vaikka esiintyy julkisuudessa jonain työttömien asiantuntijana. Mitään muuta ei ole esittää kuin työttömyysturvan leikkaus ja pidemmät karenssit mokomille.

    1. Toimittajat voisivat joskus pään nyökyttelyn sijaan kysellä kokoomuksen “rakenneuudistusten”perään, että mitä niillä tarkoittavat 🙂. Tollompikin toki tietää mitä esimerkiksi se kokoomuksen “paikallinen sopiminen” tarkoittaa työntekijälle, vai tietääkö?

   2. äimänkäki
    13.3.2021, 15:54

    Vartiaisen loikkaus demareista kokoomukseen oli hyvä juttu. Molemmissa puolueissa älykkyysosamäärä kasvoi.

  3. Hyvin onnistui jo 30 vuotta sitten – liekö Sipilä alkanut vielä silloin edes haaveilla keskustapuolueesta ja ministerimersun takapenkistä.

   1. Oikein! Miksi mediaa, ym julkistajia ei kiinnosta Herra J. Sipilän toimista julkaistu kahden tutkivan journalistin kirja?
    Kirjassa kerrotaan hänen yritystoimintansa avulla hankkimistaan kymmenien miljoonien tuloista. Itseäni harmittaa, kun uskoin ennen vaaleja julistettuja tietoja, joiden mukaan annettiin ymmärtää että herra Sipilä “on omilla toimillaan yrittäjänä työllistänyt runsaasti ihmisiä ja hankkinut siten miljonansa”! Kirja Keskustan vallankumous – kertoo yksityiskohtaisesti miten miljoonien hankkiminen todellisuudessa tapahtui.Olisiko mietittävä, onko miljoonien hankkiminen kovin helppoa ‘tavallisen työnantajan’ toimin?
    Hän sen tulon teki toisen suomalaisen kehittämän bisnesidean myynnillä amerikkalaisille. Uutisten mukaan Sipilä ei suostunut kommentoimaan asiaa, vaikka sai toimintaansa mojovan avustuksen Suyomen valtiolta, josta päätti silloinen ministeri Seppo Kääriäinen, kesk. Suosittelen luettavaksi ko kirjan, jossa siteeraamani asiat selvemmin.
    Asiasta uutisoi 31.01.2019 Iltalehti otsikoiden: “Valtionyhtiön mysteerikauppa teki Juha Sipilästä miljonäärin – joka rikastui osakekeinottelulla”.
    Nämä asiat siis jätettiin tutkimatta.
    Olisiko eri asioita johtaa omaa yritystään, jossa päätösvalta täysin itsellä, kuin yhteiskuntaa, jossa huimioitava asioita laajemmin?

 2. Helsingin Sanomat on oikeiston kannattaja
  13.3.2021, 10:23

  Antti Herlin joka omistaa Helsingin Sanomat ja Iltasanomat on oikeistolainen ja entinen EKn puheenjohtaja.

  Krista Kiuru on oman alansa kovan luokan ammattilainen, siksi vastustajat eivät pidä hänestä.
  Varsinkin koska häneen henkilöityy sairaanhoidon yksityistämisen estäminen.

  HUSin Tuominen yrittää nyt viivästyttää ja vesittää Sote-uudistuksen.
  Samalla jatkuu Demareiden jatkuva mollaus Sanomien medioissa.

  1. Luukas Pyykorpi
   13.3.2021, 16:34

   Mollaus loppuu kun Demarit ovat työnnetty EK:n etupiirien omistamien mediakonsernien siivittämänä oppositioon. Yle Kokoomuksen johtovärisuoralla vielä säestää. Yritä nyt siinä tehdä tavallisten ihmisten kannalta inhimillistä ja järkevää hallitustyötä. Onneksi edes Persut ovat sentään selkeästi kuutamolla kaikesta normaalista politiikasta laajakaistaisesti

Kommentointi suljettu.