Toimivallan työnjako

-Jos hallitus voisi päättää maahantulevien pakkotestauksesta rajalla, se päätös olisi jo tehty.

Nämä pääministeri Sanna Marinin eilen Ylen Ykkösaamussa lausumat sanat toivoisin kaikkien ymmärtävän. Tässä lauseessa on tiivistetysti se, mitä minäkin olen yrittänyt sanoa jo pari viikkoa. Suomessa maan hallitus ei määräile toimivaltaisia viranomaisia, vaan ne toimivat itsenäisesti noudattaen eduskunnan säätämiä lakeja. Ne tulkitsevat lakeja itsenäisesti, joten esimerkiksi ministeriön tulkinta ei sido niitä.

Jos meillä olisi monien yhä vieläkin kaipailema “koronanyrkki”, niin sillä ei olisi toimivaltaa senkään vertaa kuin maan hallituksella. Sekään ei pystyisi määräilemään itsenäisesti toimivia viranomaisia eikä edes antamaan eduskunnalle lakiesityksiä.

Varsinkin sosiaalisesta mediasta päätellen monilla on hyvin hatara käsitys eduskunnan, hallituksen, kuntien, aluehallintovirastojen ja muiden toimivaltaisten viranomaisten tehtävistä. Kuvitellaan määräysvallan kaikissa asioissa kulkevan suoraan ylhäältä alas, ja koska maan hallitus johtaa maata, niin juuri sen pitäisi määrätä ihan kaikesta. Ainakin hallitukseen kohdistuvan arvostelun määrästä voi päätellä ajattelun menevän näin yksioikoisesti.

Neuvon taas kerran katsomaan valtioneuvoston verkkosivulta rajoituksia ja suosituksia eri asioissa antavat viranomaiset. Koska ette kuitenkaan katso, niin laitan kuvan.

Tämän jälkeen en halua tänne enää yhtään kommenttia, joiden mukaan hallituksen olisi pitänyt sulkea tai avata milloin mitäkin, määrätä maskipakko ja tehdä sitä sun tätä. Lisätään tähän vielä tartuntatautilain 16 §, jotta ei jää epäselvyyttä jutun alussa mainitusta pakkotestauksesta rajoilla:

Aluehallintovirasto voi päättää, että 14 ja 15 §:n mukaiseen terveystarkastukseen osallistuminen on pakollista, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä.

14 ja 15 § koskevat vapaaehtoisia terveystarkastuksia, jotka aluehallintovirasto 16 §:n nojalla voi määrätä pakollisiksi. Niin ei ole tehty. Syitä en tiedä, mutta voin hyvin kuvitella pakollisen testauksen vaikkapa satamissa ja lentokentillä vaativan valtavasti resursseja. Näin suuren päätöksen tekeminen ei ole helppoa, mutta jos vapaaehtoiset toimet eivät pure, niin jossain vaiheessa sekin on edessä.

Nyt sitten tietysti alkaa ajatuksellisen ympyrän kiertäminen ja kysellään, miksi näitä toimia ei ole jo toteutettu ja osoitetaan sormella hallitusta, joka ei ole antanut määräyksiä. Siinä tapauksessa lukekaa juttu uudelleen.

puheenaiheet yhteiskunta koronavirus
Kommentit (100)
 1. 👌
  Se on siinä.
  Ei mulla muuta.

 2. Kansa taitaa olla niin onnellisuuteensa käpertynyt ettei ehdi ajatella lain. Miten tätä uliulihölynpölyä eli itseaiheutettua myrskyä vesilasissa muuten voi selittää. (Median motiiveilla? Rahalla ja ahneudella?)

  Kiitos kirjoittajalle, että jaksat vääntää: blogisi on ollut tärkeä tuki arjessa – jo ennen koronahässäkkää!

  1. Hannele Tuomi
   14.3.2021, 14:53

   Eilen ykkösaamua katsellessani toivoin, että pääministerilläkin olisi ollut rautalankaa mukana.

   1. Tätähän se on, joillekkin nyt vaan naisvetoinen hallitus on myrkkyä, niin setämiehille, kuin mediallekin

    1. Pätevänoloinen, nuori, muutenkin sopusuhtainen ja vielä vasemmistolainen nainen on jo psykologisestikin huikean uhkaava tapaus monille.

Kommentointi suljettu.