Saako tehdä mitään?

Saako vuokramökille mennä? Saako ulos mennä farkuissa? Saako seurustelukumppania tavata? Saavatko isovanhemmat tavata lapsenlapsia? Saako yleensä tehdä yhtään mitään?

Tällaisia kysymyksiä ruvettiin esittämään jo eilen, ja tänään tulee varmasti lisää. Jokainen rupeaa miettimään mahdollisesti tulossa olevia liikkumisrajoituksia juuri omalta kohdaltaan. Näitä kysymyksiä esitettiin jo eilen pääministerille Ylen A-studiossa, politiikan toimittajat hiovat kynsiään ja somekansa siunailee hallituksen hulluutta.

Siis se sama somekansa, joka oppositiopoliitikkojen johdolla on jo vuoden vaatinut tiukempia rajoituksia, täydellistä sulkua ja rajoja kiinni. Nyt kun niitä kovia toimia on mahdollisesti tulossa, niin kelkka kääntyy. Ei me nyt oikeasti tällaista haluttu ja minä aion joka tapauksessa tehdä täsmälleen mitä haluan.

Hätäisimmät luulevat rajoitusten tulleen voimaan viimeistään tänä aamuna, kun hallituspuolueiden eduskuntaryhmät näyttivät rajoituslainsäädännölle vihreää valoa. Tietoa ei hankita alkulähteeltä, vaan hosutaan paniikissa klikkimedian ja somekavereiden määräämässä tahdissa.

Jos päätöksentekoprosessi on teille vieläkin epäselvä, niin lukekaa eilinen juttuni. Koska ette kuitenkaan lue, niin kerrataan. Vielä ei ole päätetty mistään rajoituksista, vaan nyt on vasta sovittu, että lakiesitys voi edetä eduskunnan käsittelyyn. Perustuslakivaliokunta tutkii lakiesityksen perustuslainmukaisuuden, ja vasta sen jälkeen laki voidaan tai sitä ei voida säätää.

Mitä se laki sitten pitää sisällään, kysellään. Miksi asiasta ei kerrota, miksi salaillaan, mitä kieroutta ja stasimeininkiä on taas tekeillä?

Lakiesitys perusteluineen löytyy Valtioneuvoston kanslian verkkosivulta. Helpotan vielä etsimistä liittämällä suoran linkin ja kertomalla, että poikkeukset liikkumisrajoituksiin löytyvät esityksen sivulta 92. Lukemisessa en pysty auttamaan, vaan se jää teidän tehtäväksenne.

Siellä on 12-kohtainen luettelo sallitusta toiminnasta, ja lisäksi on vielä erikseen sallittu lasten ulkoilu ja leikkiminen muiden lasten kanssa, ulkoilu ja lemmikkieläinten ulkoiluttaminen. Jos ja kun ruvetaan saivartelemaan, niin onhan siellä täsmennystä vaativia asioita. Farkuissa voi varmasti ulkoilla, mutta millainen parisuhde tulkitaan vakiintuneeksi? Ja se vuokramökille meneminen pitäisi varmaan mainita erikseen, sillä nyt esityksessä puhutaan vain omistuksessa tai hallinnassa olevasta kiinteistöstä. Isovanhempien ja lastenlasten tapaaminen mahdollistuu lasten tuen ja tarpeen toteuttamisella.

Kyse on aina lain valvonnasta ja sen tulkinnasta. En usko poliisin rupeavan tenttaamaan kenenkään parisuhteen laatua ja kestoa tai kyselevän kesämökin lainhuutotodistusta tai kauppakirjaa. Meillä on jo nyt melkoinen määrä lainsäädäntöä, jota valvotaan joko satunnaisesti toteutettavilla tarkastuksilla tai jonka rikkomuksiin puututaan tavattaessa. Satunnaisesti valvottavia asioita ovat esimerkiksi nopeusrajoitusten valvonta, turvavyöpakko ja kielto käyttää kännykkää ajettaessa. Tupakointiin julkisissa tiloissa poliisi voi puuttua silloin, kun näkee sitä.

Ei näistä mahdollisesti tulevista liikkumisrajoituksista tule yhtään sen kummemmin valvottavia asioita. Poliisilla ei ole resursseja eikä varmasti haluakaan massiivisiin kontrollitoimiin, eikä se ole edes lakiesityksen tarkoitus. Tämäkin laki on tarkoitus säätää lainkuuliaisia kansalaisia varten, ja juuri siksi lakiesityksen sisällöstä pitäisi tiedottaa enemmän ja jättää sen hämmentäminen vähemmälle.

Lakiesityksen 5 §:n mukaan henkilön on annettava poliisin pyynnöstä selvitys liikkumisensa määränpäästä ja tarkoituksesta sekä hänellä olevasta perusteesta poiketa rajoituksista, ja kun sen kertoo, niin asia on sillä selvä. Liikkumisrajoituksia tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta rikkova tuomitaan sakkoon ja maskipakon rikkoja 40 euron rikesakkoon. Rangaistukset rinnastuvat lähes yksi yhteen noiden aiemmin mainitsemieni asioiden kanssa.

Suhteutetaan vielä vähän. Puoli Eurooppaa on ollut enemmän tai vähemmän suljettuna jo vuoden. Kun meillä nyt valmistellaan lainsäädäntöä ihmisten suojelemiseksi heidän itsensä levittämältä tartuntataudilta, niin alkaa hirveä valittaminen, että mitään ei saa enää tehdä.

Taidan tänäänkin sulkea somen ja mennä lenkille katselemaan kevään etenemistä. Sitä ei olla kieltämässä keneltäkään.

puheenaiheet yhteiskunta koronavirus
Kommentit (68)
 1. Itselleni jäi näissä rajoituksissa ihmetyttämään vain se asia, että voinko olla avustamassa ystävääni muutossa? Olen luvannut auttaa häntä muutossa ja tulen länsi-suomesta ystävää tässä hommassa auttamaan. Rajoituksissa puhutaan kyllä että muuttaminen on poikkeussääntö, mutta koskettaako se myös ystäviä ja avustajia tässä tilanteessa, sitä en ihan ymmärtänyt, koska poikkeuksessa puhuttiin omaan asuntoon muutosta.

  1. Anttipa vuan
   25.3.2021, 09:55

   Ihan sen enempää näitä rajoitussääntöjä tuntematta, niin voi kysyä: Selviytyykö ystäväsi muutosta yksin? Jos ei, niin sama kai se on, kuka se auttaa ystävääsi muutossa, joten se voit olla ihan hyvin sinä. Toki fiksusti kannattaa käyttäytyä muutenkin muuton aikana eli käyttää maskia ja pitää turvaväliä mahdollisuuksien mukaan.

  2. Voisi kuvitella että tarkoitus olisi noudattaa tuossakin 3 hengen kokoontumisrajoitusta “vieraiden” ihmisten kesken kuten ulkonaliikkumisen osalta, mutta onko lainvalmistelija sitten kyennyt ilmaisemaan tahtotilansa kuinka selkeästi? Ja onko tahtotila rajoittaa kaikki ei pakolliset kokoontumiset 3 henkeen, vai mihin. Itse noudattaisin tuota rajaa jos laki tulisi voimaan esitetysssä muodossa. Yksityisiin sisätiloihinhan ei kukaan tule valvomaan kuinka moni siellä auttaa muutossa, mutta järki sanoo ettei sen kolmea enempää pitäisi kokoontua sisällekään.

  3. Outi viitaharju
   25.3.2021, 12:51

   Näin maalaisjärjellä ajatellen onko sinusta nyt kiinni se muutto ja jos on niin maskit ja desit mukana sekä turvaväli,toivon että sait tästä apua suureen ongelmaasi.

  4. työtön nro 716796
   25.3.2021, 17:24

   Muuton yhteydessä ei kuitenkaan venytetä aikaa eikä jäädä viettämään pieniäkään tupaantuliaisia. Jos on ihan pakko auttaa tässä tilanteessa, niin pikaisesti käyden ja kotipuoleen sieltä. Pääasia kun on pyrkiä vähentämään kohtaamisia eikä miettiä, mitä saisi tehdä.

  5. Mene ihmeessä auttamaan, jos olette molemmat terveitä.

 2. Ei tuo muuta ainakaan minun käyttäytymistäni täällä Helsingissä juuri ollenkaan, korkeintaan jätän äitini luona käynnit vähemmälle, kun käytännössä olen korona-aikana jo nyt elänyt kuten nyt, kunhan laki läpäisee perustuslakivaliokunnan ja hyväksytään eduskunnassa, tulevien rajoitusten mukaisesti. Tyyliin korkeintaan kaksi kertaa viikossa kauppaan, korkeintaan parin kuukauden välein apteekkiin…

Kommentointi suljettu.