Politiikkaa ja tiedonvälitystä

Joskus kauan sitten minulle opetettiin, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ja että median tehtävänä on välittää todenmukaisia tietoja. Yhä useammin olen miettinyt näiden oppien päivittämistä. Politiikka näyttääkin olevan yhteisten asioiden hoitamisen vaikeuttamista ja median tärkein tehtävä on sekoittaa niitä yhteisiä asioita koskevat faktat ja mielipiteet.

Otetaan politiikasta esimerkiksi eilinen päivä eduskunnassa. Uutislinkki sopii myös esimerkiksi asiallisesta ja ytimekkäästä uutisoinnista. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sai kuntavaalien siirtoa koskevassa asiassa eduskunnan luottamuksen selvin numeroin, mutta koko välikysymys oli pelkkää sirkusta. Ensin kaikki puolueet perussuomalaisia lukuunottamatta sopivat vaalien siirrosta, sitten perustuslakivaliokunnassa ihan kaikki kannattivat siirtoa, ja sen jälkeen perussuomalaiset tekivät asiasta välikysymyksen. Ei se vielä mitään, mutta äänestyksessä vaalien siirtoa koko ajan kannattanut kokoomus äänestikin epäluottamuksen puolesta.

Tätä en edes yritä selittää. Luottamusäänestyksen jälkeen päästiin asiaan eli keskustelemaan hallituksen esittämistä liikkumisrajoituksista, joilla on politikoitu jo koko viikko. Salissa epäiltiin rajoitusten välttämättömyyttä, ja hyvä niin. Perusoikeuksiin puuttuminen ei saakaan olla mikään läpihuutojuttu. Tämän lisäksi kuitenkin epäiltiin rajatarkastusten tehoa ja rokotusjärjestyksen muuttamista maahanmuuttajia suosivaksi.

Rokotusjärjestystä ei olla muuttamassa, vaan rokotetta pyritään saamaan lisää ja suuntaamaan lisärokotuksia pahimmille tartunta-alueille. Vaikka jotkut poliitikot katsovatkin etnistä taustaa, niin virus ei katso.

Tuosta “rajojen vuotamisesta” on tullut jo uskonkappale vailla totuuspohjaa. Usko on kuitenkin niin vahva, että jopa iso iltapäivälehti kertoi siitä pääkirjoituksessaan ja aluehallintovirasto joutui oikaisemaan väärän tiedon.

Ylen ajankohtaisohjelmat ovat joskus kummallinen sekoitus tiedonvälitystä ja mielipiteitä. Torstai-illan A-talkissa sisäministeri Maria Ohisalo sanoi asiaa tenttaavalle toimittajalle selkeästi, että hallitus ei voi asettaa eduskunnalle mitään aikataulua rajoituksia koskevan lain säätämiseksi. Ohisalo muistaa varmasti hallituksen eduskunnan puhemieheltä saamat moitteet ravintoloiden sulkemiseen tähtäävän lain kiirehtimisestä, mutta toimittaja ei tainnut muistaa.

Ohisalon puheet väännettiin kuitenkin heti seuraaviin Ylen uutisiin niin, että hänen sanottiin pitävän käsittelyn siirtymistä todennäköisenä. Näin luotiin hyvä pohja tuleville puheille hallituksen viivyttelystä.

Hallitus ei voi vaikuttaa eduskunnan aikatauluun. Tämä tosiasia ei kuitenkaan häirinnyt Jussi Halla-ahoa, joka sanoi hallituksen sysäävän vastuun eduskunnalle, sillä enemmistönsä turvin hallitus saisi halutessaan minkä tahansa lain hyväksytyksi. Varmaan saakin, mutta ei missä tahansa aikataulussa. Tätä ei sanottu Halla-aholle. Toimittajat eivät yleensä koskaan puutu hänen puheisiinsa millään tavalla.

Rajoituksista päätetään siis vasta pääsiäisloman jälkeen, koska eduskunta ei kokoonnu ensi viikolla. Valiokunnat kokoontuvat, ja ne käyvät lakiesitystä läpi. Ennen lain hyväksymistä ennätämme vielä saada monta uutista siitä, miten ja mistä rajoitusten mahdollisesti tultua voimaan ostetaan kattiloita. Siitä kerrottiin eilen, ja ymmärrän kyllä, että tarkoitus oli havainnollistaa erikoisliikkeiden ja isojen kauppaketjujen eriarvoisuutta, mutta en kuitenkaan usko kansalaisten kattilantarpeen kasvavan samalla tavalla kuin vuosi sitten kasvoi vessapaperin tarve.

Nykyisin uutisiksi luokiteltavaa tavaraa on niin paljon, että jokainen voi valita oman totuutensa. Jonkun totuus on, että hallitus yrittää saada epidemian kuriin. Jonkun toisen totuus on, että yrittäjävihamielinen poliisihallitus haluaa tahallaan tuhota yritystoiminnan ja maan talouden.

Siitäpä sitten vain valitsemaan.

puheenaiheet yhteiskunta
Kommentit (67)
 1. Mark Andersson
  27.3.2021, 10:36

  Joskus vuoden kuluttua näkisin mielelläni perusteellisen raportin siitä, mitä korona-aikana kukin teki: hallitus, oppositio, viranomaiset ja varsinkin media.

  Harva se päivä tuntuu siltä, että tämä poikkeusaika tarkoittaakin täydellistä romahdusta järjen käytössä ja medialle oikeutta ammattitaidottomuuteen ja hutilointiin.

  1. Jukka Laine
   27.3.2021, 11:00

   Vuoden kuluttua korona-aika ei ole ohi. Mutta raportteja on jo ilmestynyt viime vuonnakin.

  2. Siinä olisi tosiaan hyvä aihe ruodittavaksi . Eiköhän joku siihen vielä tartukin ja tee aiheesta yhteenvetoja. Perussuomalaisten, kokoomuksen, median… linja ja kirjoitukset sekä puheet koronan eri vaiheissa sekä niiden johdonmukaisuus. Hallitustahan on ruodittu pitkin matkka, mutta varmaan sitäkin joku innostuu vielä ruotimaan .

   Se täytyy sanoa että kyllä oli nolo tuo persujen epäluottamusesitys Henrikssonia kohtaan, vielä nolompaa oli se että kokoomus meni siihen mukaan ja äänesti sitä vastaan mitä itse juuri oli kannattanut. Sehän osoittaa vaan sen miten pahasti kokoomus persujen vietävissä ja miten siitä on tullut pelkkä persujen apupuolue.

  3. Aarno Botell
   27.3.2021, 12:52

   Ei ole tarpeellista lukea Ilta-paskojen juttujä — pelkää Halla-aivon aivopierujen hymistelyä ja omituisten mielipiteiden julkaisemista totuuksina.
   Tähän syylistyvät myös YLE ja Hesari.

   1. Se vaan on ongelma että niitä juttuja lukevat ne jotka eivät ymmärrä noiden juttujen olevan puuta heinää. Ei kai siinä sitten auta muu kuin kertoa noiden juttujen olevan puuta heinää, kuten blogisti tekee, jotta ymmärtämättömillä olisi edes mahdollisuus ymmärtää mitä nuo jutut ovat. Ne jotka uskovat puuta heinää voivat uskoa niin ikuisesti, mutta aina on niitäkin joiden silmät avautuvat ja he lakkaavat uskomasta tuohon puutaheinään.

    Pitää antaa tunnustus kun on sen paikka, kristilliset osoittivat sentään kykenevänsä itsenäiseen ajatteluun kun jäivät oppositiosta yksinään edustamaan sivistysporvareita äänestäessään Henrikssonin luottamuksen puolesta. Toki tällä hetkellä ainoat aidot sivistysporvaripuolueet vaikuttavat olevan hallituksessa olevat RKP ja keskusta, mutta kristilliset osoittivat nyt sentään merkkejä sivistyksestä.

   2. Koko mediakenttä täynnä hälinää, tasatunneittain Yleltä spekulaatioita. Ei mahdu maailmalta uutiset, ei perspektiiviä, ei suhdanteita. Höblä erottuu edukseen. Paljon saa aikaa menemään kun tutkii tosiasiallista menoa. Ei voi ihmetellä “kansan” käsitystä asioiden tilasta. Jännä nähdö näkyykö kuntavaaleissa.
    Onneksi on tämä blogi: kiitos! Selkee.

  4. Muistaakseni kriisin alussa Yle ja Hesarikin hetken aikaa uutisoivat kiitettävän asiallisesti koronaan liittyvästä politiikasta. Gallupit taisivat säikäyttää sitten lopulta Ylenkin, ja viimeistään syksyllä meno oli jo aivan toinen. Kova pala medialle kun vasemmisto vetoinen hallitus hoitaa tehtäväänsä hyvin.

 2. Seppo Kinnunen
  27.3.2021, 10:41

  Eilisen lähetekeskustelun perusteella niin persuilta kuin kokkareilta oli jo unohtunut komission moitteet Suomen tiukoista rajatoimista.
  “Komissio lähetti Suomelle moitekirjeen tiukoista rajatoimista – Ministeri Tuppurainen: ei ihanteellista, mutta tarpeellista – Politiikka | HS.fi”

  1. työtön nro 716796
   27.3.2021, 12:01

   Kyllä tämä on sanottu mielestäni parikin kertaa kyselytunnilla, ja se on aiheuttanut ministerin puheen taustalle naurunremakan.

Kommentointi suljettu.