Lupa solvata

Näyttää siltä, että osa mediaa on menettänyt arvostelukykynsä hallituksen ja eduskunnan toimintaan kohdistamassaan kritiikissä. Enää ei puhuta kriittisestä journalismista, vaan suoranaisesta valehtelusta, kuten useat kansanedustajat salin eri laidoilta eilen totesivat. Eduskunnan pääsiäistauko kesken koronakiireiden on saanut monet mediat Yleä myöten väittämään, että liikkumisrajoituksia koskevat lait eivät ehdi tulla voimaan ennen pääsiäistä juuri eduskunnan loman takia.

Tämähän ei pidä paikkaansa, sillä valiokunnat kokoontuvat myös ensi viikolla. Vaikka eduskunta pitäisi täysistunnon joka päivä, niin liikkumisrajoitukset eivät ehtisi tulla voimaan ennen pääsiäistä, totesi kansanedustaja Ben Zyskowicz. Hän kysyikin, onko Ylessä miestä tai naista oikaisemaan tämä väärä tieto, jolla kansanedustajista luodaan mielikuvaa laiskoina ja työtä vieroksuvina ihmisinä.

Saa nähdä, onko. Viime aikoina somessa on kiinnitetty huomiota muun muassa siihen, että samanlaisia ylilyöntejä jatkuvasti harrastavan iltapäivälehden pääkirjoitustoimittaja istuu Ylen Jälkiviisaissa ilkeilemässä hallitukselle hyvin ikävään sävyyn. Tätä sanotaan nykyisin kriittiseksi keskusteluksi, vaikka tosiasiassa se on ala-arvoista haukkumista.

Osan mediaa harjoittama hallituksen vähättely alkoi heti viime eduskuntavaalien jälkeen. Ensin se oli normaalia kriittistä journalismia, mutta hyvin nopeasti se muuttui faktoista piittaamattomaksi ilkeilyksi. Tämä muutos sai vauhtia heti, kun pääministeriksi tuli Sanna Marin. Hallituksen koronatoimet ovat päästäneet suorastaan pirun irti, ja kun nyt pitäisi kannustaa ja rohkaista vaikeuksista kärsiviä kansalaisia, niin osa mediaa tekee kaikkensa lietsoakseen eripuraa.

Ja sehän onnistuu. Valtioneuvoston kanslian piti suorastaan jyrähtää yhden puolueen paikallisjohtoon kuuluvalle henkilölle, joka levitti huhua ilman maskia sisätiloissa olleiden henkilöiden sakottamisesta. Liikkumisrajoituksia ja maskipakkoa koskevaa lakia ei ole edes säädetty, joten sakkojakaan ei jaella.

Kun eduskunta eilen päätti jatkaa ravintolasulkua, niin somessa tätä pidettiin diktatuurina ja mielivaltana. Hallitus tekee näin vain siksi, että se vihaa ravintolayrittäjiä ja haluaa näyttää valtaansa. En viitsinyt kysyä perusteluja tällaisille näkemyksille.

Päätös on varmasti kipeä, ja nyt sekä Pohjois-Karjala että Pohjois-Savo joutuivat siirtymään ravintolasulkuun kuuden tunnin varoitusajalla. Ei se kuitenkaan ilkeydestä tai vallan näyttämisen halusta johdu. Pohjois-Karjala siirtyi kiihtymisvaiheeseen viime viikon loppupuolella, ja suurimmat Pohjois-Savon kunnat kävivät kiihtymisvaiheessa jo tammikuussa, vaikka ovatkin nyt perustasolla. Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen riski on koko ajan olemassa. Sulku ei ollut yllätys, vaan sen olisi voinut ennakoida jo julkisesta ohjeistuksesta.

Kun kansanedustajat salin laidasta laitaan kritisoivat Yleä ja iltapäivälehtiä, niin ehkä niiden olisi oikeasti syytä katsoa peiliin. Kyse ei ole enää asetelmasta hallitus vastaan oppositio, vaan osa mediaa on asettunut oppositioon demokraattista päätöksentekoa vastaan.

Kansalaisten vihapuheelle on ihan tarpeettomasti luotu oivallinen kasvualusta, jota vielä lannoitetaan koko ajan. Vihapuhetta on ollut riesaksi asti jo muutenkin, ja nyt hallitus yrittää etsiä keinoja sen suitsimiseksi. Tämäkin uutinen on ennätetty jo lukea väärin, ja se kuulemma kertoo hallitukselle tyypillisestä stasimeiningistä, jolla luodaan ilmiantojärjestelmä hallituksen vastaisesta puheesta. Kyseessä on kuitenkin vasta listaus kansalaispaneelin toimenpide-ehdotuksista keskustelukulttuurin tervehdyttämiseksi. Näistä ehdotuksista suurinta osaa ei tulla lisäämään lainsäädäntöön, koska ne ovat ongelmallisia sananvapauden kannalta.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Ihan ensimmäiseksi media laidasta laitaan saisi moderoida kommenttiosionsa kunnolla. En edes ymmärrä, miksi kommentointi tavallisiin uutisiin yleensä aikoinaan mahdollistettiin. Kommenttiosioitakin hirveämpiä ovat medioiden Facebook-sivut, joita ei ilmeisesti moderoida ollenkaan.

Kansalaiset voisivat ottaa järjen näppiin ja miettiä, onko oikeasti tarpeellista päästä purkamaan omaa pahaa oloaan joka ikisen uutisen, kolumnin ja blogin alle. Ajatteleminen ennen kirjoittamista ei ole sensuuria.

EDIT 30.3. klo 7.45
Korjattu Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon epidemiatilanne. Alkuperäisessä jutussa sanoin virheellisesti, että molemmat maakunnat ovat kiihtymisvaiheessa.

puheenaiheet yhteiskunta koronavirus
Kommentit (98)
  1. Tottahaastat taas kerran. Itse olen lopettanut Ylen jälkiviisaiden katselun koska eräitä k. o. kyseisen ohjelman vakionaamoista en missään tapauksessa luokittelisi viisaiksi.

  2. Pertti Heiskanen
    29.3.2021, 10:51

    Joillekin opposition edustajille ja iltapäivälehdistölle hallituksesta on tullut suurin uhka, vaikka koronavirus on se asia mitä meidän tulisi yhdessä yrittää nujertaa. On selvä, että rajoitustoimet iskevät pienyrittäjiin palvelualoilla, mutta jos viruksen annettaisiin levitä vapaasti, niin tulos olisi näiden yrittäjien ja yhteiskunnan kannalta tuhoisampi. Yritetään pitää elinkelpoiset palveluyritykset muutamat viikot hengissä, koska, kun korona voitetaan, niin ihmisiltä säästyneet varat kyllä hyödyttävät palveluyrityksiä, kun ihmiset riehaantuvat uuden vapauden koittaessa.
    Vielä vähän sinnittelyä suomalaiset, kaikki muuttuu iloksi vielä.

Kommentointi suljettu.