Sataako juhannuksena?

Hallitus on tällä hetkellä kokoontunut neuvottelemaan koronarajoitusten purkamisen aikataulusta, ja toivottavasti joku muistaa kysyä elinkeinoministeri Mika Lintilältä, onko hän nyt paikalla. Tänä aamuna hän Ylen Aamu-tv:ssä sanoi, ettei hän tiedä mitään koko suunnitelmasta, mutta päivän mittaan kävi ilmi, että hän on itse ollut hallituksen neuvotteluissa paikalla ainakin 31. maaliskuuta ja muina aikoina hänen ministeriönsä virkamiehet ovat osallistuneet suunnitelman laatimiseen.

Hyvinpä lähti tämä suunnitelma liikkeelle. Päivän mittaan lukuisat oppositiopoliitikot ja muut somevaikuttajat ennättivät moittia erityisesti pääministeri Sanna Marinia ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua asioiden salailusta. Tavallinen somekansa sitten pani paremmaksi ja syytti kaksikkoa vallanhalusta ja diktaattorin otteista. Kun virheellinen tieto kerran  on pantu liikkeelle, niin siitä tulee liian monelle totuus.

Nyt siis suunnitellaan tietä ulos koronarajoituksista, vaikka sisäänkään ei olla kunnolla päästy. Joka ikinen rajoitus on kohdannut vastustusta, ja liikkumisrajoituksia koskeva lakiesitys pysähtyi perustuslakivaliokuntaan sinänsä hyvin perustein.

Hallituksen tiekartta ulos rajoituksista tulee saamaan ihan samanlaisen vastaanoton kuin itse rajoituksetkin. Rajoituksia puretaan kuitenkin ihan väärässä aikataulussa ja väärässä järjestyksessä. Alueellisia eroja ei tulla tietenkään ottamaan riittävästi huomioon ja eri elinkeinot tulevat takuulla olemaan eriarvoisessa asemassa. Viimeistään huomenna politiikan erikoistoimittajat taas kerran ennustavat hallituksen pikaista kaatumista sisäisiin ristiriitoihin ja kansan tyytymättömyyteen. Sehän on vuoden ajan ollut näiden erikoistoimittajien panos yhteisiin koronaponnistuksiin.

Näiden juttujen lisäksi tullaan tietenkin kyselemään myös kansalaisten mielipiteitä rajoitusten purkamisesta, ja minä voin auttaa siinä kertomalla heti omani. Tai ei minulla ole perusteltua mielipidettä sen enempää kuin muillakaan tulee olemaan, mutta sitäkin enemmän on kysymyksiä.

Saako juhannuksena mennä kokolle? Milloin saa mennä terassille? Saadaanko tänä vuonna järjestää Ilovaarirock? Saadaanko Juuassa järjestää Ellinpäivät ja Mökkiläispäivät, vaikka sattuisi satamaan? Kyllä hallituksen pitää osata vastata näihin kysymyksiin ihan samalla tavalla kuin on pitänyt osata vastata siihenkin, olisiko Stockmannille saanut mennä hypistelemään vaatteita, jos liikkumisrajoituksia koskeva laki olisi tullut voimaan.

Ei pidä osata. Hallitus ei ole mikään lapsenpiika, joka sanoo jokaiselle erikseen mitä saa tehdä ja mitä ei saa. Ihmisille on annettu oma pää sitä varten, että he osaisivat varoa ainakin tulta, vettä ja tarttuvaa tautia. Tuosta viimeisestä en ole ollut enää vuoteen varma, ja kyllä ensikin juhannuksena moni polttaa itsensä kokossa tai hukkuu, vaikka hallitus kuinka kieltäisi.

Kuten huomaatte, niin alan olla yhtä tympääntynyt ja turhautunut koronaan kuin kaikki muutkin. Tai oikeastaan korona ei ole vaikuttanut juuri minun elämääni läheskään niin paljon kuin useimpien muiden, sillä teen muutenkin etätöitä ja etäkokousten olen huomannut sopivan minulle oikein hyvin. Sitäkin enemmän minua tympii uutisoinnin tapa sotkeentua lillukanvarsiin ja unohtaa, että meillä sattuu olemaan vastassamme maailmanlaajuinen pandemia, jonka torjumisessa tarvitaan kaikkien panosta.

Huomisen uutisten jälkeen pääsen taas sanomaan, että mitäs minä sanoin. Tai ehkä jo tänä iltana.

puheenaiheet yhteiskunta koronavirus
Kommentit (74)
 1. Markku Kiiskinen
  7.4.2021, 18:21

  Hyvä Saku jälleen!

 2. Höpsis sentään. 17.4.2020 Hämeen Sanomat kirjoitti näin tutkimuksen perusteella:”Oppositiossa perussuomalaiset vastusti lähes yksimielisesti liikkumisrajoitusten purkua. Ainoastaan kansanedustaja Veikko Vallin kannatti Uudenmaan rajan avaamista.”
  Kyllä tämän perusteella PS kannattaa liikkumisrajoituksia pl. Veikko V.
  Vai onkohan siellä jotenkin kummallisesti mielipiteet muuttuneet kun koronatilanne on viime vuodesta pahentunut?
  Vaikea tietää huuhaapuolueiden mielipiteitä.

  1. Tämä kyseinen Veikko Vallin on tyrkyllä persuista Tampereen poromestariksi, oikea isänmaallisuusihme.
   PS Vähä asiaa liipaten Sakun blogi, 2019 17.9 Köyhien asialla.

   1. E.+Petäjä
    8.4.2021, 16:38

    Kuulin luotettavalta taholta, että kun Vallinista tulee poromestari niin hän revityttää ensi töikseen raitiotiekiskot irti maasta. sitten ne lähetetään Kiinaan missä niistä valmistetaan pallogrillejä, mitkä sitten tuodaan takaisin Tampereelle. Grillit varustetaan Vallinin nimikirjaimilla ja niillä saa grillata ainoastaan sikaa.

Kommentointi suljettu.